Skocz do zawartości
Homer

Drukowanie w sieci Windows XP, NT

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mam taki problemik.. zakładałem siec na kilka kompów, do jednego z nich (Win XP Pro) jest podpięta drukarka laserowa HP 1300 i udostepniona w sieci. Nie ma zadnych problemów z drukowaniem z systemów Win XP, Win 98 Natomiast mam jedną maszynę na Windows NT 4.0 no i za nic nie moge na tym komputerze zainstalować zmapowanej drukarki sieciowej. Podczas instalacji drukarki, w momencie gdy nalezy wskazać sterownik do zainstalowania, po podaniu odpowiedniej ściezki do płytki z driverami do NT, windows wyswietla komunikat o "nierozpoznaniu sterownika". Sytuacja ta powtarza sie równiez z innym typem drukarki, w innej sieci gdzie równiez mam drukarkę na Windows XP a klientem jest Win NT. Czy to jakis znany problem z niezgodnoscia tych systemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostat Natomiast mam jedną maszynę na Windows NT 4.0 no i za nic nie moge na tym komputerze zainstalować zmapowanej drukarki sieciowej. Podczas instalacji drukarki, w momencie gdy nalezy wskazać sterownik do zainstalowania, po podaniu odpowiedniej ściezki do płytki z driverami do NT, windows wyswietla komunikat o "nierozpoznaniu sterownika".

Zainstaluj dodatkowe sterowniki do drukarki dla innych systemów na tym XP (masz to w zakładce we właściwościach drukarki). Niech wtedy sobie antek ściągnie te sterowniki z kompa gdzie jest drukarka. Też miałem takie problemy z NT.

Jest jeszcze jedno wyjście. Zainstaluj na antku drukarkę lokalnie a potem przerób ją na sieciową (podając zamiast portu LPT ścieżkę sieciową).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi