zig Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 witam Nie wiem czy w dobrym dziale napisalem tego posta ale mam problem z HDD. Pierwszy raz widze taki blad i nie wiem co on oznacza. SMART Faiure Predicted on Primiery Slave: WDCWD600AB-22BVA0 WARNING: immediatley back-up your data and replace your hard dick drive. A failure may be imment. To pojawia mi sie zaraz jak startuje komputer po wykryciu hdd cd romu itp I trzeba wcisnac F1 do dalszego uruchamiania sie komputera. Komputer niezawiera bledow bo zrobilem nowa parycje i wszystko bylo sformatowane. Teraz dysk jest pusty. Co sie stalo ? ktos wie moze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turrican Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 To znaczy że mozesz spodziewać pojawienia się bad sectorów na dysku w niedalekiej lub dalekiej przyszłości. Wyłącz smarta w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 witam Nie wiem czy w dobrym dziale napisalem tego posta ale mam problem z HDD. Pierwszy raz widze taki blad i nie wiem co on oznacza. SMART Faiure Predicted on Primiery Slave: WDCWD600AB-22BVA0 WARNING: immediatley back-up your data and replace your hard dick drive. A failure may be imment. To pojawia mi sie zaraz jak startuje komputer po wykryciu hdd cd romu itp I trzeba wcisnac F1 do dalszego uruchamiania sie komputera. Komputer niezawiera bledow bo zrobilem nowa parycje i wszystko bylo sformatowane. Teraz dysk jest pusty. Co sie stalo ? ktos wie moze? przepraszam wiem ze to nie na miejscu ale nie moglem sie powstrzymac :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krojczy Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Bez komentarza :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrVonFetysz Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 co masz z angielskiego :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrVonFetysz Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 sprawdz dysk u kumpla wlaczcie smart funkcje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zig Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 co mam z angielskie to nieistatne chodzi mi o konkretny powod tego komunikatu wylanczalem smarta i wlaczalem i dalej to samo. Wnioskuje ze wniedalekiej przyszlosci "je**" dysk ? ;] :D :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zig Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 nom co jest :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Lepiej zrób kopie danych bo dysk za chile może zdechnąć, a znając życie to właśnie najcenniejsze dane zawsze trafia szlak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Tak, jak pisali: - Możliwie najprędzej zrób kopie danych z dysku - Spróbuj zmienić taśmie ATA, mogła gdzieś żyła pójść/złącze IDE gdzieś nie kontaktuje. Jeżeli to nie pomoże: - Zainstaluj sobie jakiś programik do odczytu danych ze SMART'a; nazw Ci nie podam, ale możesz użyć np. SpeedFana. Ale najlepiej poszukaj na stronie Western Digital ich programu. I sprawdź dokładnie, o co chodzi. - Weź dysk i sprawdź u kumpla. Nie chce mi się szukać, ale jeżeli to jest starszy dysk, to niekoniecznie jest się czym przejmować. Starsze wersje SMART'a często się myliły. Jeżeli to nowy dysk, i program WD będzie pokazywał błędy, to jest to mocna podstawa do reklamacji dysku. A ponieważ mam dobry humor: link do speedfana- http://www.tucows.com/preview/226226.html link do programu WD- http://support.wdc.com/download/dlg/dlgdiag11.zip a jeśli to nie to (nie mam dysku WD), to szukaj na stronie http://support.wdc.com/download/ Powodzenia ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zig Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 dzieki :* 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 dzieki :* 8) :oops: :oops: :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...