Therion Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 mam mały problem z bootowanie linuxa, zainstalowałem win98 potem xp który zrobił do tych systemów menu bootownia i znim jest wszystko OK ale na zainstalowałem najnowszego redhata który stworzył jeszcze jedno menu bootowania przed i ustawił siebie jako domyslny system, ponieważ nie wiedziałem jak to zmienić zainstalowałem Bootmagic z pakiety partition magic 8 który wyrzucił menu red i na to miejsce wrzucił swoje, windows startuje a dy wybiore redhata to pojawia sie tylko coś w stylu przygotowanie do uruchomienia systemu i na tym się kończy co robić ? z góry thnx za odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Uzyj np. gruba. http://www.gnu.org/software/grub/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Więc tak, zainstalowałeś win 98 i XP. Potem podczas instalacji linuxa w mbr został zapisany (zdaje sie że lilo). Instalaując bootmagic usunąłeś program ładujący linuxa z mbr co nie pozwoli na ładowanie linuxa. Bootmagic przechowuje kopie zapasową mbr więc gdy go odinstalujesz znowu powinien na początku pojawiać sie linux. Uruchom linuxa i przekonfiguruj program ładujący linuxa ( w przypadku lilo /etc/lilo.conf) i ustaw sobie jak ci potrzeba. Możesz również dopisać linuxa do menu startowego windows(znajdziesz to na forum bo sam kilka razy o tym pisałem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...