Skocz do zawartości
Therion

Bootowanie na 3 systemy

Rekomendowane odpowiedzi

mam mały problem z bootowanie linuxa, zainstalowałem win98 potem xp który zrobił do tych systemów menu bootownia i znim jest wszystko OK ale na zainstalowałem najnowszego redhata który stworzył jeszcze jedno menu bootowania przed i ustawił siebie jako domyslny system, ponieważ nie wiedziałem jak to zmienić zainstalowałem Bootmagic z pakiety partition magic 8 który wyrzucił menu red i na to miejsce wrzucił swoje, windows startuje a dy wybiore redhata to pojawia sie tylko coś w stylu przygotowanie do uruchomienia systemu i na tym się kończy

co robić ?

z góry thnx za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, zainstalowałeś win 98 i XP. Potem podczas instalacji linuxa w mbr został zapisany (zdaje sie że lilo). Instalaując bootmagic usunąłeś program ładujący linuxa z mbr co nie pozwoli na ładowanie linuxa. Bootmagic przechowuje kopie zapasową mbr więc gdy go odinstalujesz znowu powinien na początku pojawiać sie linux. Uruchom linuxa i przekonfiguruj program ładujący linuxa ( w przypadku lilo /etc/lilo.conf) i ustaw sobie jak ci potrzeba. Możesz również dopisać linuxa do menu startowego windows(znajdziesz to na forum bo sam kilka razy o tym pisałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi