AndyN Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 W ten weekend mam zamiar podłączyć niedawno kupiony drugi dysk SATA do mojej płyty i skonfigurować macierz. Na początku chcę skonfiurować macierz RAID 1 (równolegle dane na dwóch dyskach), później RAID 0 - chcę porównać osiągi Czy tworząc RAID 1 muszę robić backup dysku? W BIOS'ie kontrolera SATA jest opcja Disk Copy - jak rozumiem kopiuje ona dane na drugi dysk - nie muszę robić backup'u Z tego co wiem, tworząc RAID0 muszę zrobić pełny backup dysku - tworząc RAID bezpowrotnie tracę dane. Zależy mi na opiniach/doświadczeniach UŻYTKOWNIKÓW - nie interesują mnie spekulacje, tych jest pełno na tym forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Sa sobie odpowiadam po samodzielnym sprawdzeniu: W RAID1: Dane są kopiowane na drugi dysk. Albo w BIOS'ie kontrolera RAID albo w Windowsach w tle po zaisntalowaniu softu narzędziowego do RAID'a. Nie ma konieczności backupu danych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...