suchy20 Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Niestety po roznorakich probach nie jestem w stanie poprawnie polaczyc dwoch kompow. Ten z XP czasem widzi tego drugiego(czasem tzn ze obecnie widzi ale nie moze wejsc w zasoby mimo ze udostepnianie jest wlaczone na obu kompach), niestety WIN98 nie widzi wogole XP. Ustawilem IP jak 192.168.1.1 tego z XP a drugie IP jako 192.168.1.2 Maska ta sama na obu 255.255.255.0 Brama to IP kompa z XP (on bedzie udostepnial necika). DNS sa ustawione na XP jako te od TPSY a na drugim kompie DNS to IP kompa z XP. Ogolem jest kupa Martwi mnie jeszcze jedna rzecz tzn migajaca czerwona diodka na sieciowce w kompie XP (powinna sie swiecic zielona). Prosze pomozcie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 kabelek dobrze scrossowany :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Niestety po roznorakich probach nie jestem w stanie poprawnie polaczyc dwoch kompow. Ten z XP czasem widzi tego drugiego(czasem tzn ze obecnie widzi ale nie moze wejsc w zasoby mimo ze udostepnianie jest wlaczone na obu kompach), niestety WIN98 nie widzi wogole XP. Ustawilem IP jak 192.168.1.1 tego z XP a drugie IP jako 192.168.1.2 Maska ta sama na obu 255.255.255.0 Brama to IP kompa z XP (on bedzie udostepnial necika). DNS sa ustawione na XP jako te od TPSY a na drugim kompie DNS to IP kompa z XP. Ogolem jest kupa Martwi mnie jeszcze jedna rzecz tzn migajaca czerwona diodka na sieciowce w kompie XP (powinna sie swiecic zielona). Prosze pomozcie:) Adresy IP są ok Maska jest ok Brama jest na 98 ok DNSy na obu powinny być ustawione na 194.204.159.1 a na win98 doinstaluj netbeui i powinno pójść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy20 Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Mowiac szczerze to nie wiem do konca co to znaczy:) Wiem ze kablek mi dzialal(tzn byc czescia sieci lokalnej - ale z innymi kompami), poza tym byl zrobiony i kupiony w sklepie (bynajmniej sam go nie robilem) i wiem ze przez chwile moglem "grzebac" w zasobach kolesia na 98 wiec podejzewam ze jest dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 a na win98 doinstaluj netbeuiwiesz.... jezeli ma byc komunikacja, to na XP we wlasciwosciach sieci (protokol TCP/IP) i tam gdzies jest "NETBUI przez TCP/IP" czy cos takiego. odpal i powinno chodzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy20 Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 doinstalowalem na 98 netbeui ustawilem jej DNS na ten podany u mnie tez taki jest i niestety ciagle kiszka:( Co do tego Netbeui'a na XP to nigdzie tego nie znalazlem widze natomiast jakis netbios to pewnie o to chodzi:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 na obu kompach zmien szybkosc kart na 10M i sprawdz czy dziala mozliwe ze sieciowki nie moga sie dogadac (wynegcjowac speeda), co moze byc spowodowane cienkim kablem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy20 Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 kabel raczej cienki nie jest:) Ale dzialac mi i tak nie dziala:( Co do tej predkosci to gdzie sie ja zmienia??:) Nie jestem najlepszy w tej dziedzinie ale podejrzewam ze tam gdzie mam w tej chwili ustawione pol duplex:) Acha i jeszcze jedno lamerskie pytanie:) : jak trzeba restartowac kompy - tzn czy sprawdzajac ta siec restartowac kazdy komp w dowolnym momencie - czy to ma wogole znaczenie czy np restartowac oba naraz zawsze?? Sorki za zawracanie glowy ale naprawde mam z ta siecia problem:( Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz-i:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy20 Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Udalo sie:) Do konca nie wiem jak to sie stalo ale jednak sie udalo:) Dzieki za wszystkie rady napewno sie przydaly! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...