Skocz do zawartości
cinucha1

temp. procka - metlik w glowie

Rekomendowane odpowiedzi

chcialbym sie Was zapytac jak okreslacie temeraturke procka? piszac ten post mam w MBM5 i AIDA32 37st.. (idle jak sie patrzy :wink: ). gdy zapuszcze prime chocby na 30min temp. skacze do 55 st.. ciekawe jest to, ze gdy doslownie chwile po wylaczeniu prime'a wyjde do biosu, ten wskazuje 47st.. po 30 min wyswietlania temp w biosie jest 45st.. o dziwo gdy w windzie mam 3x st. to po wejsciu do biosu temp rosnie do ww. 45st. i tak sie utrzymuje. czy normalne sa takie rozbieznosci w temperaturach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary ja nie wiem w tym momencie czy jaja se robisz czy pyatsz bo moze pijany jestes ? 8O

temp rosnie w prime bo obciazasz proca - chyba logiczne ?

spada w biosie bo przestales go obciazac ... czy w moim rozumowaniu jest cos czego nadal nie pojmujesz ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary ja nie wiem w tym momencie czy jaja se robisz czy pyatsz bo moze pijany jestes ?  8O 

spada w biosie bo przestales go obciazac ... czy w moim rozumowaniu jest cos czego nadal nie pojmujesz ? ;)

Nic dodać, nic ująć :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary ja nie wiem w tym momencie czy jaj se robisz czy pyatsz bo pijany jestes ? :shocked:

chyba napisalem cos niewyraznie, wiec jeszcze raz:

1. 30min prime w windzie - temp 55 (mbm5, aida32)

2. chwile po zakonczeniu testu wychodze do biosu a tam temp 47-48 (po 10 sek - chyba procek nie schlodzi sie tak bardzo w tak krotkim czasie?)

1. idle w windzie - temp 35-36 (mbm5, aida32)

2. wychodze do biosu i tam temp ROSNIE od tego poziomu do 45

jesli cos jeszcze jest niejasne to chetnie :wink: wytlumacze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary ja nie wiem w tym momencie czy jaja se robisz czy pyatsz bo moze pijany jestes ?  8O 

Nic dodać, nic ująć :lol:

spoko ale chyba nie skapowaliscie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja: czytajcie dokładniej zanim zaczynacie wskakiwac na koleżke. A propos tematu? Czy nie masz przypadkiem odpalonego CPUIdle albo innego tego typu programiku (obniżającego temp proca)? Bo jeśli masz to raczej rzecz całkowicie normalna ze po wejściu do biosu temp skacze ci w góre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja: czytajcie dokładniej zanim zaczynacie wskakiwac na koleżke. A propos tematu? Czy nie masz przypadkiem odpalonego CPUIdle albo innego tego typu programiku (obniżającego temp proca)? Bo jeśli masz to raczej rzecz całkowicie normalna ze po wejściu do biosu temp skacze ci w góre.

nie uzywam zadnego progsa obnizajacego temp. procka.

BTW. zauwazylem rzecz nastepujaca: mbm5 i aida32 przez pewien czas pokazuja temp. zblizona do tej w biosie (idle ok 45st.), po czym jesli dluzszy czas nic nie robie na kompie zjezdzaja z temperaturka jeszcze ok 8st. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, jest jeden jedyny sposób by sie przekonac co jest nie tak: podklej na radiator (ja najblizej jądra) czujnik temperatury (zewnętrzny). Jezeli nie masz zadnego czytnika do takiego czujnika to skołuj skąś płytke w stylu ABIT BX6 (niewazne jaka -> byle miała wejscie na czujniki na layout'cie). Odpal swojego kompa + tego drugiego i sprawdz na tym drugim temperature z tego własnie czujnika który umieściłeś na swoim radiatorze. Jezeli temp bedzie ok to sprawa jasna, ze coś jest do pupy z czujnikami na twoim mobo a jak znów będą takie klocki to ... to juz sam nie wiem ... próbuj reklamować (hie hie w tamtym drugim przypadku tez próbuj)... ale wydaje mi sie ze to bedzie kwestia lipnych czujników i układu odczytującego na twoim mobo... pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to sie w ogole zastanawiam dlaczego masz takie duze roznice miedzy idlem a stresem, a szanowni koledzy tego zauwazyli.... bo nawet najbardziej klamliwe mobo pokaze ci mimo wysokich temperatur jakas rozsadna roznice miedzy idlem a stresem, a prawie 20 stopni jak mowisz, to deczko za duzo....

zreszta Lukas20 duzo o tym ostatnio pisze - pomiar temperatury przez plyte mozna o tylek rozbic i tak juz niestety jest... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...