Skocz do zawartości
Fremi

Problem z gainwardem-czyżby za bardzo sie grzał???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam GeForce3 Pwer Pack ti/450 od Gainwarda,zauwazyłem ze nagle gry zaczynają mi się delikatnie zacinać(to jest troche denerwujace).Przy athlonie 2000+ przecież nie powinno byc problemów.Zauwazyłem jeszcze ze dzieje to się z reguły kiedy komp juz działa jakis czas np.po 1h góra dwóch.Czy waszym zdaniem to moze byc wina karty???Co proponujecie zrobić w takiej sytuacji

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś tę kartę i powiem, że grzała się jak cholera - zarówno pamiątki jak i GPU. Więc spróbuj zmierzyc jakoś temp. lub poprostu dotknij palcem tam gdzie jest chipset karty (ale z drugiej strony - tam gdzie nie ma wiatraka :wink: :D ) Jeśli się oparzysz to masz odpowiedź - zmień chłodzenie, jeśli temp. będzie w normie to nie wiem :lol:

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem - pomogła wymina pasty na serbrną

przy takiej powierzchni styku GPU@radiator to IMO zbyteczne - najlepiej zobaczyc w szpare miedzy radiator a laminat karty - powinna byc widoczna niewielka ilosc pasty na bokach GPU (na styku z radiatorem) - jak nie widac to moze jej po prostu za malo :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm,tylko czym zmierzyc temperature karty,trzeba chyba jakiś termometr bo wątpie zeby były programy do mierzenia temperatury karty graficznej.

Nie potrzeba termometru. Sprawdzaj organoleptycznie - dotknij palcem radiatora - jesli jest goracy i sie oparzysz - to zle, jesli jest tylko cieply to oki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm,tylko czym zmierzyc temperature karty,trzeba chyba jakiś termometr bo wątpie zeby były programy do mierzenia temperatury karty graficznej.

Nie potrzeba termometru. Sprawdzaj organoleptycznie - dotknij palcem radiatora - jesli jest goracy i sie oparzysz - to zle, jesli jest tylko cieply to oki.

Zrobiłem tak jak radziłeś.Radiatory są ciepłe a nawet chłodne ale gpu karty kiedy dotchnałem go z tyłu to stwierdziłem ze jest gorący.Co robic w takim wypadku???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nawet na 250/535 karta chodzi spokojnie na normalnym chlodzeniu od GAINWARDA i pamiec jest letnia(ok. 30C radiatory) a radiator chipsetu ma z 38C....

haha, ale LOL! jakby miał 38* to w dotyku byłby lekko ciepły, u mnie nie dało się utrzymać palca dłużej niż 10sekund więc obstawiam około 50*. Teraz mam gianta i może rzeczywiście chipset ma 38*. Co do pamiięci to się zgadzam, ciepłe to one nie są. Ale wystarczy zablokować napływ powietrza na nie, a staną się niesamowicie gorące

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nawet na 250/535 karta chodzi spokojnie na normalnym chlodzeniu od GAINWARDA i pamiec jest letnia(ok. 30C radiatory) a radiator chipsetu ma z 38C....

haha, ale LOL! jakby miał 38* to w dotyku byłby lekko ciepły, u mnie nie dało się utrzymać palca dłużej niż 10sekund więc obstawiam około 50*. Teraz mam gianta i może rzeczywiście chipset ma 38*. Co do pamiięci to się zgadzam, ciepłe to one nie są. Ale wystarczy zablokować napływ powietrza na nie, a staną się niesamowicie gorące

Widze ze masz karte podobną do mojej,i widze ze tobie też grzał sie tak gpu że jak mówisz nie można było palcem dotchnąć.Czy wtedy zauwazyłes jakies róznice w wydajnosci np.podczas grania????

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...