Skocz do zawartości
Nippom

GForce 2 MX SH PRO TVOut 64MB AGPx4

Rekomendowane odpowiedzi

WinFast GForce 2 MX SH PRO TVOut 64MB AGPx4 -> Pomocy ! Kupiłem w/w kartę i resetuje mi system zaczym się zaloguję (W2000), albo po uruchomieniu czegokolwiek co korzysta z 3D - testery np. 3DMark wywalają się po ok. 40 sek. gry np. Unreal, QIII Arena - to samo. Jak już Winda się uruchomi, a ja nie uruchamiam niczego, co 3D wymaga, jast w miarę OK. - tyle, że to nie jest zasada ! Używałem sterów starych i nowych. Różnych wersji Detonatorów. Podkręcałem i zmniejszałem MHz GPU i Ramu karty. Wszelka możliwa kombinatoryka o jakiej myślicie (?) już była :? Prawdopodobna przyczyna to moja płyta, jeśli Ktoś się orientuje w temacie, proszę potwierdzić, albo zaprzeczyć - Lucky Star 6ABX2V, uaktualniony BIOS (z niczym innym problemów). Płyta jest BX ATX na Intelu. CPU FC-PPGA 667MHz (overclocking max FSBx83 8O ) i AGP płyty możliwe do x2. Karta GF2 ma x4. Co tu zrobić, przecież kartą w psy po nocy rzucać nie będę :? Bardzo proszę o pomoc. P.S. Czy karta może mieć w tym przypadku walnięte sprzętowe wspomaganie 3D !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie możliwości:

1) Uszkodzone GPU (czyli układ graficzny, w tym modelu chyba NV11)

2) Zasilanie AGP nie wyrabia (to na płycie głównej, nie zasilacz).

Niestety, nawet karta GF2 XXXX 64MB potrafi pobierać więcej prądu niż przewidzieli producenci (niektórych) płyt głównych. Tej konkretnej płyty nie pamiętam, a producent nie był uprzejmy napisać nic na temat kart AGP. Ale widziałem już podobne przypadki, najlepiej sprawdź kartę na innej (nowszej) płycie głównej - będzie wiadomo co jest przyczyną (płyta/karta).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W razie uszkodzenia GPU - możliwa jest jego diagnostyka w serwisie a tym samym jego wymiana ? Pytam, bo nie mam pojęcia, czy tego rodzaju naprawy są wykonywane. Sam pracowałem kilka lat temu w serwisie pewnej hurtowni i jedynym sposobem naprawy był albo kubeł i wymiana na nową, albo odsyłka do producenta i... wymiana na nową. Tyle że prywatnie jest to raczej nie możliwe :cry: No i... było tak kilka lat temu :) W przypadku braku wystarczającego zasilania i po sprawdzeniu na innym kompie, że karta pociska, jest jakiś sposób na tę chorobę bez wymiany płyty głównej na nowszą ? Mam ważne dane, a jeszcze nie słyszałem o kimś, kogo nie czekała gruntowna reinstalacja systemu po takim zabiegu (to nie nowy HD :? ) A jak se pomyśle o reinstalacji, to mi się słabo robi... AAA... może to AGP karty x4 i maksymalna możliwość płyty x2 ??? Kurde, zaraz się poryczę... :lol:

p.s. mimo wszystko piękne dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wartość karty 100zł, koszt naprawy - 200zł. Jasne? Dlatego się ich nie naprawia. Jeśli będziesz musiał wymieniać kartę, to włóż dowolnego GF2MX 32MB - system wytrzyma, tylko stery będą się jeszcze raz instalowały. Jak byś wyjmował kartę z kompa, to popatrz uważnie na płytę - może będą ślady przegrzania przy tranzystorze (okolice gniazda AGP). W zasadzie płytę też da się wymienić bez problemu, ale chipset musi byc identyczny (ewentualnie tego samego producenta), są duże szanse na poprawną pracę systemu bez reinstalacji.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na 83MHz, i na 66 MHz :cry: Wszelkie możliwe rekombinacje. Niestety. Cały czas to samo. Kurde felek, może faktycznie jest walnięta ? Wczoraj wieczorem byłem u brachola. Właśnie se sprzęcior kupił Full Wypas. Chciałem sprawdzić ale... Te oszołomy stickery mu na obudowę poprzyklejali i d... nici z testów. Kurcze, nie mam gdzie sprawdzić. A czy serwisy robią diagnostykę ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie

Przepraszam, że to tak długo trwało, ale zabiegów jakich musiałem dokonać idąc Waszymi radami, było więcej niż tych literek w tekscie 8O No cóż... pora wyjaśnić w/w problem, czyli moją jazdę z własnym GForcem... (w skrócie :D )

Dałem kartę do serwisu i zarządałem szczegółowej diagnozy hardwaru. Dopilnowałem - na różne sposoby :lol: - by mi ją podłączyli i zapuścili na niej np. 3DMarka w pętli, dając jej porządnie w D... [baczność-Admin ! :D ], przynajmniej od rana, do wieczora. Tak też się stało. Ku memu zaskoczeniu, na sprzęcie o niższych parametrach - czasem duuużooo niższych - karta pociskała BDB 8O Różnica w sprzęcie więc była na moją korzyść - mam o wiele mocniejszy zalilacz, o wiele lepszą płytę na ten przykład. Stery... identyczne itd itp etc... Kilka nocy analizowania i... wymieniłem na zapasową płytę główną tę dotychczasową, którą miałem do tej pory. Zima :!: 8O To samo 8O I Wiecie, co zrobiłem ? Kupiłem jeszcze raz jeszcze inną płytę główną :lol: Zapuściłem po różnych mniejszych perturbacjach system i... LEPIEJ ! Karta się wywalała, ale już nie zaraz po wydaniu komendy "dxdiag" :? Nawet test w DX można jej było zrobić. No cóż :roll: Wywalała się podczas działania 3DMarka, Final Reality itd... I oto rewelacja miesiąca :!: 8O :!: Po zamknięciu systemu, przez autentyczny przypadek wypiąłem z portu USB linię modemu Sagem od neostrady. PRZYPADEK !. Zapomniałem o tym i z poirytowaną rezygnacją uruchomiłem Okna 2000. Odruchowo uruchamiam 3DMark, bo chcę sprawdzić, czy w takim samym momencie testu za każdym razem, na ryj się wywala, a tu... NIC. Zrobiłem tak: 8O Zapuszczem jeszcze raz... i jeszcze raz... POCISKA :D Wszystko OK ! DXDiag - poszły BDB wszystkie testy !. Uruchamiam kata procesora i grafy: Unreala Tournamenta i... miodzio. Miodzio. Teraz w końcu w porównaniu z poprzedniczką Rivą, gram, a nie oglądam pokaz slajdów w wiejskiej świetlicy :!: A żeby się upewnić, zamknąłem systa, podłączyłem neostradę i od początku. I znów KICHA ! Niemal natychmiastowy reset. Teraz jest tak. Przed uruchomieniem kompa, muszę zaplanować: albo będę się bawił, lub pracował wykorzystując wypas graficzny karty, albo cichuteńko będę korzystał z systemu i między innymi neostrady :lol: Ale jazda, co ? Co Wy na to ? Może jeszcze ktoś zainteresuję się tematem ?

Ponad to wielkie podziękowania dla LOBO, sp1mta i kucyk za wszelkiej maści uwagi i profesjonalne sugestie :D Jesteście Wielcy :D

Pozdrawiam... RoninNippon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...