Skocz do zawartości
Liquid

Dwa Windowsy

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam windowza ME i 2000, a zrobilem to tak : ( mam nadzieje, ze zrozumiesz ) :)

Najpierw zainstalowalem 2000 potem uruchomilem partition magic'a.

Tam zrobilem re-size partition.

Na nowo utworzonej partycji zainstalowalem ME.

Pozniej, zeby to dzialao, zrobilem odzyskiwnaie systemu 2000 ( podczas ladowania, z dyskietek 4 ).

Po tych dzialanich mam tak, ze jak resetuje kompa mam menu i tam do wybrania albo 2000 albo ME mam nadzieje, ze zrozumiales :)))

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz mieć co najmniej dwie partycje (np.C i D).Na dysku C instalujesz win 98 ( w standradowy sposób ). Natomiast na dysku D win xp. Na początku instalacji win xp NIE WYBIERAJ UAKTUALNIENIA tylko nową instalacje.Chwilę pużniej możesz wybrać format dysku ( z win xp ) albo fat 32 lub ntfs. No i to w zasadzie wszystko. Życze powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...troche inaczej niz moj poprzednik. Mam WinME i WinXP ,ale zrobilem to tak. Zainstalowalem sobie winme na c: pozniej bedac w winme odpalasz instalacje z plyty ,wybierasz new instalation (nie uaktualnienie) wybierasz inna partycje niz c: i bedzie chodzic napewno. Ale jak wyjdzie SP1 do WinXP to juz definitywnie przechodze na WinXP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zainstalowac z poziomu windows Xp windowsa 98se? na c: mam ntfs a na d mam fat 32 wie ktos jak taką instalacje zrobic?

Normalnie tak jak zawsze albo z plyty boootujacej albo z dyskietki startowej. Tylko 98 musi byc instalowany na partycji aktywnej.

Poza tym jak tak zainstalujesz jak chcesz teraz to 98 nadpisze mbr i stracisz mozliwosc logowania do xp.

Polecam najpierw zainstalowanie 98 na aktywnej partycji a potem dopiero xp i bedziesz przy logowaniu wybieral sobie system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na C:Wina XP, teraz zainstalowałem na D: Win 98SE i nie mogę wybierać między systemami. Wiem że powinienem zrobić odwrotnie ale nie chciałem przeinstalowywać XP. Jak zrobić żebym mógł wybierać który windows ma się włączyć?

Wybierz opcje naprawy systemu i zrobisz nakladke.

Tylko nie wybieraj tej pierwszej mozliwosci z konsoli a z ta druga opcje, gdzie bedize juz sie chcial instalowac windows.A 98 musi byc na aktywnej partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...troche inaczej niz moj poprzednik. Mam WinME i WinXP ,ale zrobilem to tak. Zainstalowalem sobie winme na c:  pozniej bedac w winme odpalasz instalacje z plyty ,wybierasz new instalation (nie uaktualnienie) wybierasz inna partycje niz c: i bedzie chodzic napewno. Ale jak wyjdzie SP1 do WinXP to juz definitywnie przechodze na WinXP.

Przecierz juz jest SP1! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi