srekal34 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Siemk. Dziś prawdopodobnie jadę zamówić Herculesa 9800 nie-pro. I nasuwają mi się dwa pytania: czy kupują c tą kartę mam pewnoć, że ma pamięci samsunga, nie ma przypdkiem wersji z Infineonami(oby)? Bo jak wiadomo Herc ma raditory na RAMch i ciężko to sprawdzić. Jak poznać po zachowaniu jakie pamięci są użyte na karcie? Chcę flashować BIOS od Pro, a karta z Infineonami chyba się popsuje po takim zabiegu. Drugie pytanie to: Czy nie mając napędu dyskietek(nie mam też od kogo pożyczyć), oraz używjąc Windows XP mogę jakoś Flashować kartę? Jesli tak, to podajcie sposób.... Podsumowując: 1.Jakie pamięci są używane na Herculesach 9800 nie-pro? 2.Czy komputer mający Windows XP, nie posiadający napędu dyskietek( ale ma CDRW) moge jakoś zmusić do pracy w trybie tekstowym(DOS) i tam zflashować kartę z BIOSem Pro? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 no ja nie dawno kupilem tego radka, nie wiem jakie pamieci ale kreci sie na pro :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Flashowanie >> przed flashowaniem przeciez i tak sprawdzisz czy karta wytrzyma taktowanie takie jak ma 9800 PRO, wiec bedziesz wiedzial czy graf wytrzyma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 http://www.pclab.pl/?art=&sid=6654&mode=nested&order=0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 ent----> Flshowanie podnosi napięcie, a więc możliwości overclockerskie karty. whisper----> Czy pamiątki idą na 340(680)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 nie wiem czy whisper to do mnie ale u mnie ida:D polecam grafe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 ent----> Flshowanie podnosi napięcie, a więc możliwości overclockerskie karty. whisper----> Czy pamiątki idą na 340(680)? A to sry, o tym nie wiedzialem :oops: :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Z tymi pamieciami to loteria - byla i jest, moga sie trafic "szajsungi" 2.8 a moga infeony 3.0, a w przypadq Herca to raczej przekonasz sie dopiero jak zerwiesz radiatory z nich jak to ktos powiedzial :) (a chyba taki desperado nie jestes :wink: ). Co do jakosci to nie mam zastrzezen - najwyzsza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Czyli lepiej kupić kartę sapphire, bo tam nie ma radiatorów, to od rzu zobczę jakie są tam pamiątki? A radiatory na pamięci juz mam kupione inne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perun Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Na karcie herculesa na pewno masz samsungi 2.8 lub 3.0 czesciej 3.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Skąd masz takie info? Jeśli z pewnego źródła to to dzięki Ci! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Postanowiłem wypożyczyć jeszcze raz kartę HiS'a i ... okazało się, że modeli z pamięciami 2.8ns już nie ma. Ich miejsce zastąpiły pamięci Samsunga 3.3ns. Zdobyłem jeszcze model Sapphira i Herkulesa. Również i te miały pamięci 3.3ns. http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=172&...ctr_str_numer=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 ent----> Flshowanie podnosi napięcie, a więc możliwości overclockerskie karty. Skąd to info :?: masz jakiegoś linka - bo jeżeli tak to może swojego R97 przeflasciach!e na R97P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 ent----> Flshowanie podnosi napięcie, a więc możliwości overclockerskie karty. Skąd to info :?: masz jakiegoś linka - bo jeżeli tak to może swojego R97 przeflasciach!e na R97P oj chyba to jest goofno prawda - z tym podniesieniem napięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 ent----> Flshowanie podnosi napięcie, a więc możliwości overclockerskie karty. Skąd to info :?: masz jakiegoś linka - bo jeżeli tak to może swojego R97 przeflasciach!e na R97P oj chyba to jest goofno prawda - z tym podniesieniem napięcia.dlatego się pytam :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prondas Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Flash pewnie pogarsza timingi pamieci stad ten poprawiony oc nie ma sie czym podniecać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SafO Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Dzisiaj testowałem tego Herculesa 9800np i elegancko chodził na 340/680. Fakt ze tylko 2 petle w 3dmark03 ale na wiecej nie mialem czasu. Sam ciekaw jestem jakie sa nanim pamieci i jak to sprawdzic. RivaTuner odczytuje symbole pamieci na karcie, wiem ze mam napewno samsungi (czy samsung robi pameici 4 ns ??) tylko nie umiem odczytac jakie maja czasy :(. Moze ktos zna sie natym? Ale w sumie to wazne zeby sie dala podkrecic na 9800 PRO i nie robila problemow :). Wlasciwie nieslyszalem jeszcze zeby jakis Hercules sie niedal podkrecic wiec to hyba dobry wybor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 ent----> Flshowanie podnosi napięcie' date=' a więc możliwości overclockerskie karty. A niby jakim to cudem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Lancer, Laptor, FumFel----> Flashowanie BIOSu z 9800pro na 9800np podnosi napięcie pamięci, gdyż w biosie nie-pro zostało one sztucznie zaniżone. Możliwe też jest, że pogarsza ono timingi, gdyż sam samsung się dziwił, żę 3,3NS można podkręcić do 750MHz(375). Dlatego tak mi zależy na samsungach na karcie:) Flashowanie 9700 na 9700pro nic nie da, występują tam pmięci innych firm..... http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=475...542&highlight=- szukajcie wypowiedzi malleusa z 16 października o 13.12. Na potwierdzenie tego faktu szukałem też po zachodnich forach i się to potwierdziło.... http://www.ocfaq.com/softmod/bios.php hyba rzeczywiście ni ma innych herculesów. Inaczej byłyby do nich BIOSy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Lancer, Laptor, FumFel----> Flashowanie BIOSu z 9800pro na 9800np podnosi napięcie pamięci, gdyż w biosie nie-pro zostało one sztucznie zaniżone. Buehehe. Smiem w to watpic. Karta graficzna to nie plyta glowna. Tu soft nie zmieni ci dzielnikow napiec ani rezystancji na zasilaczach ani niczego innego w zakresie pradow. Jedynie wplynie na timingi. Jesli to by bylo takie proste to juz dawno by byly BIOSy ktore podnosza napiecia i na Pro nawet. Narazie pozostaja Vmody. Jesli dalej wierzysz w takie glupie bajeczki to wez multimetr i posprawdzaj jakie masz wartosci. Ja mam 2,9V i downgrade BIOSu na niepro nawet nie drgnal napiec. Wez na logike a nie takie brednie wypisujesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Muszę ci przyznać rację. Jak tak pomyślałem, to przecież wiadomo że napięcia przyznawan są hardwerowo. Pozostaje jeden problem. Pamięci Samsunga od 3,3 do 2,5 nie różnią się od siebie niczym. Tak więc te szybsze mają gorsze timingi, by mogły osiągnąć wyższe częstotliwości? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Drobna poprawka-na kartach R9700P i R9800P sa pamieci 2,86ns. Pamieci musza sie czyms roznic-czasem dostepu. Moga miec gorsze timingi ale nie koniecznie. Mozna trafic na lepsza sztuke. BTW gdzie wyczytales ze z 3,3ns wyciaga sie 750MHz? NetCop wyciagnal 680MHz a Pila 670MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Lancer--->http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=47542&highlight=-szukaj wypowiedzi malleusa z 16 października o 13.12. Czytałem o tych 750MHz też na którymś z zachodnich forów, chyba guru. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Poprawka, to forum, to rage3d Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 NIe wiem juz co o tym myslec. Nie wydaje mi sie aby uklady 3,3ns mogly biegac tak samo jak 2,86. Jakis haczyk musi byc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 BTW gdzie wyczytales ze z 3,3ns wyciaga sie 750MHz? NetCop wyciagnal 680MHz a Pila 670MHz.Ja wyciągnąłem 740 :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Ja wyciągnąłem 740 :lol:kucyk ale po vmodzie :) , to tak ja z hynixów 3.6 wyciagam 680 - może dobiły by do 700 po modzie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Ja wyciągnąłem 740 :lol: kucyk ale po vmodzie :) , to tak ja z hynixów 3.6 wyciagam 680 - może dobiły by do 700 po modzie ;)Dlatego :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Nie róbmy sobie jaj. Popieram Lancera. 740 na 3,3 ns to tylko po Vmod. Moje Samsungi 2,86 na Radku z dodatkowymi radiatorkami wyciągają MAX 720 bez artefaktów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 panowie jak sprawdzic temp karty graficznej mojej??? jest jakis soft ktory to wyswietli?radek ma jakis czujnik? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...