Skocz do zawartości
orso

GigaXCube R9600 i problemy z Catalistami.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki oto problem. Wczoraj kupiłem sobie karte GigaXCube Radeon 9600 128 Mb. Wczesniej posiadałem kartę Pixelview Gefoce 2Ti 64Mb. Zgodnie z instrukcją odinstalowałem sterowniki Nvidii, wyjełem starą kartę i włożyłem nową. Tutaj niestety zaczęły się problemy. Otóż za żadne skarby nie mogłem zainstalować najnowszych Catalystów 3.8. Później próbowalem instalować starsze wersje i nic mi to nie dawalo. Zawsze jeżeli instalowany był panel ATI, to pijawiał się komunikat:

"Nie udało się uruchomić Panelu sterowania ATI, gdyż nie jest zainstalowany żaden sterownik ATI, lub sterownik ATI nie działa poprawnie. Panel sterowania zostanie teraz zamknięty."

Próby zainstalowania samych sterowników karty również kończyły się niepowowdzeniem. Najczęściej występował jakiś problem z Radeon 9600 SERIES - Secondary i komunikat:

"Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)"

Próbowałem również przeinstalować Windows XP, ale nie od zera, i również nic to nie zmieniło. Jedyne wyjście, które uruchamia kartę to zainstalowanie sterowników dostarczonych z kartą, tzn wersja 3.2. Jest to tym bardziej dziwne, gdyż Catalyst 3.2 sciągnięte z Internetu nie działają. Użyłem również programu Driver Cleaner 2 do usunięcia śladów po Detonatorach i zabawy z Catalistami, bez rezultatu.

Jeżeli ktoś spotkał się z tego typu problemami, wie co może byc nie tak lub ma jakieś pomysły co jeszcze mogę spróbować zrobić niech wesprze mnie w tym problemie. Będę wdzięczny za wszelka pomoc.

Konfiguracja mojego komputera:

PIV 1.5GHz,256Mb Ram 266MHz Kingston CL 2.5, płyta główna Shuttle AV40 na chipsecie P4X266, zasilacz 300W Codegena, GigaXCube R9600 128Mb, SoundBlaster Live 5.1 Player, nagrywarka 16x10x32 Samsunga, karta sieciowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i czekam na kolejne pomysły :) Przyjrzę się dokładniej co to za dziwy te sterowniki omega. Co do instalowania systemu od nowa to na razie sie wstrzymam, leniuch ze mnie :wink: , ale jeżeli faktycznie nic innego nie da się zrobic to chyba bedę musiał i tego spróbować :( Czy ktoś w ogóle poza mną doświadczył podobnych problemów? Czekam na kolejne odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za udzieloną odpowiedź. Na szczeście nieoficjalne sterowniki wskazane przez Nozgula zadziałały pięknie, za co jemu szczególnie chciałbym podziękować. Oficjalne sterowniki razem z nowym systemem zainstaluję sobie kiedyś przy okazji:) Miłego weekendu życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...