Skocz do zawartości
Wawelski

Słów kilka o Radeon 9500 Gigabyte MayaII 64MB(mikrorecenzja)

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni jestem w sumie szczęśliwym posiadaczem Radeona 9500 Gigabyte MayaII 64MB Infineona 3.0 (wersja pudełkowa z kompletem kabelków i przejściówek, kilkoma grami i PowerDVD).

Karta na czerwonym PCB - wygląda jak R9700, tylko brakuje kostek pamięci.

Bez problemu dała się przerobić na Pro (czyli odblokować dodatkowe potoki) i podkręcić do 357/310.

W 3dmarkach zero artefaktów. Ale w Max Payne2 po jakimś czasie pojawiają się lekkie artefakty (dlatego do czasu zamontowania WC i radiatorków na pamięci odkręciłem - zero problemów). Wentyl dosyć głośny - ale ja już mam wyczulone ucho, bo jest to chwilami jedyny wentyl chodzący w moim kompie (ale jak tylko się upewnię, że ta karta zadomowi się w nim na stałe to przerobię na WC i zapodam radiatorki na pamięci).

Jakość obrazu całkiem przyzwoita - ale Matroxowi nie dorównuje.

Tyle dobrych wieści - jakby ktoś miał okazję kupić z rozsądne pieniądze, to polecam.

Teraz wątpliwości ;)

W WMP i niektórych innych playerkach (co ciekawe nie na wszystkich opartych na WMP) pojawiają się czarne punkty, przypominające wypalone plamki w matrycach LCD, układające się w ukośne linie. Dzieje się tak tylko na Omegach (czyli przy odblokowanych potokach). W grach nie pojawiają się żadne artefakty. Co to może być? Problem obszedłem oglądając w bsplayerku i nie dokucza mi, ale ciekawi mnie, co może być przyczyną. Może jednak te potoki są uszkodzone?

Szukałem w miarę taniej karty z obsługą DX9. Karty zmieniam baardzo sporadycznie i specjalnie na grach mi nie zależy - ale G400Max przestał mi wystarczać. W zasadzie byłem zdecydowany na 9500 128MB (z nadzieją na przerobienie 9700). Ostatecznie brałem pod uwagę jakąś 9600.

W sklepach internetowych 9500 bywały - w dowolnych wersjach i dosyć tanio. Tylko, że były to byty wirtualne. Znalazłem sklepik gdzie karta, którą kupiłem kosztowała 690 PLN, ale zaraz obok po 590 (chyba w celu zmiękczenia klienta, żeby kupił obok - ze mną im się udało). We wszystkich innych sklepach twierdzili, że już nigdzie nie kupię 9500 (podobnie jak 8500 czy 9100 - tymczasem w tym ostatnim sklepie mieli wszystkie te zabytki).

No i w końcu chyba przepłaciłem - ale nie za bardzo mogę to porównać do wirtualnych bytów.

W sumie 590PLN za 9500 w sumie PRO i to taką, która całkiem nieźle się kręci - IMO warto było dać.

Co do wydajności:

Taktowanie karty fabryczne, Omegi, proc AXP1700+@186*11@1,5V (2046MHz) mem 512MB synchro @ 6332

3dMark2001SE - 12008

3dMark2003 3484

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to calkiem ladnie. Szkoda tylko ze te potoki nie tak do konca sprawne :(, choc moze to wina Omeg. Ogolnie Gigabyte to fajniutkie karty - ja dzisiaj pobawilem sie swoja i poszla 300/600 na standardowym chlodzeniu (zaraz atakuje wyzej :D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje rezultatu.

Chciałem się zapytać w jaki sposób przerobiłeś tą kartę na PRO, czy to przez soft moda, czy może przez wgranie shackowanego biosu.

Zainteresowało mnie to, gdyż od dłuższego czasu czyli od 7 m-cy jestem w posiadaniu podobniej karty, tylko z sapphira (mam pamieci Infineona 3.0) i ostatnio zacząłem się zastanawiać nad przyspieszeniem swojej leciwej karty :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szymon

Tak, znalazłem tę kartę tydzień temu na WGE (czyli Warszawska Giełda Elektroniczna w przejściu podziemnym koło GUSu). Jak pisałem w tym sklepie mieli nawet Radki8500LE.

@ent

Właśnie nie wiem co z tymi potokami. W MaxPayne2 i w obydwu 3dmarkach wszystko chodzi bez artefaktów. Artefact tester z Omeg też niczego nie znajduje. Tylko to dziwne "wypalone pixele" w WMP i niektórych innych playerkach.

Czy to w ogóle może mieć coś wspólnego z potokami pixeli?

@Vinkler

Zwykłe wgranie Omeg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...