Wawelski Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Od kilku dni jestem w sumie szczęśliwym posiadaczem Radeona 9500 Gigabyte MayaII 64MB Infineona 3.0 (wersja pudełkowa z kompletem kabelków i przejściówek, kilkoma grami i PowerDVD). Karta na czerwonym PCB - wygląda jak R9700, tylko brakuje kostek pamięci. Bez problemu dała się przerobić na Pro (czyli odblokować dodatkowe potoki) i podkręcić do 357/310. W 3dmarkach zero artefaktów. Ale w Max Payne2 po jakimś czasie pojawiają się lekkie artefakty (dlatego do czasu zamontowania WC i radiatorków na pamięci odkręciłem - zero problemów). Wentyl dosyć głośny - ale ja już mam wyczulone ucho, bo jest to chwilami jedyny wentyl chodzący w moim kompie (ale jak tylko się upewnię, że ta karta zadomowi się w nim na stałe to przerobię na WC i zapodam radiatorki na pamięci). Jakość obrazu całkiem przyzwoita - ale Matroxowi nie dorównuje. Tyle dobrych wieści - jakby ktoś miał okazję kupić z rozsądne pieniądze, to polecam. Teraz wątpliwości ;) W WMP i niektórych innych playerkach (co ciekawe nie na wszystkich opartych na WMP) pojawiają się czarne punkty, przypominające wypalone plamki w matrycach LCD, układające się w ukośne linie. Dzieje się tak tylko na Omegach (czyli przy odblokowanych potokach). W grach nie pojawiają się żadne artefakty. Co to może być? Problem obszedłem oglądając w bsplayerku i nie dokucza mi, ale ciekawi mnie, co może być przyczyną. Może jednak te potoki są uszkodzone? Szukałem w miarę taniej karty z obsługą DX9. Karty zmieniam baardzo sporadycznie i specjalnie na grach mi nie zależy - ale G400Max przestał mi wystarczać. W zasadzie byłem zdecydowany na 9500 128MB (z nadzieją na przerobienie 9700). Ostatecznie brałem pod uwagę jakąś 9600. W sklepach internetowych 9500 bywały - w dowolnych wersjach i dosyć tanio. Tylko, że były to byty wirtualne. Znalazłem sklepik gdzie karta, którą kupiłem kosztowała 690 PLN, ale zaraz obok po 590 (chyba w celu zmiękczenia klienta, żeby kupił obok - ze mną im się udało). We wszystkich innych sklepach twierdzili, że już nigdzie nie kupię 9500 (podobnie jak 8500 czy 9100 - tymczasem w tym ostatnim sklepie mieli wszystkie te zabytki). No i w końcu chyba przepłaciłem - ale nie za bardzo mogę to porównać do wirtualnych bytów. W sumie 590PLN za 9500 w sumie PRO i to taką, która całkiem nieźle się kręci - IMO warto było dać. Co do wydajności: Taktowanie karty fabryczne, Omegi, proc AXP1700+@186*11@1,5V (2046MHz) mem 512MB synchro @ 6332 3dMark2001SE - 12008 3dMark2003 3484 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 No to calkiem ladnie. Szkoda tylko ze te potoki nie tak do konca sprawne :(, choc moze to wina Omeg. Ogolnie Gigabyte to fajniutkie karty - ja dzisiaj pobawilem sie swoja i poszla 300/600 na standardowym chlodzeniu (zaraz atakuje wyzej :D). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 przepraszam to te karty sa jeszce dostepne w Twoim miescie? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vinkler Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Gratuluje rezultatu. Chciałem się zapytać w jaki sposób przerobiłeś tą kartę na PRO, czy to przez soft moda, czy może przez wgranie shackowanego biosu. Zainteresowało mnie to, gdyż od dłuższego czasu czyli od 7 m-cy jestem w posiadaniu podobniej karty, tylko z sapphira (mam pamieci Infineona 3.0) i ostatnio zacząłem się zastanawiać nad przyspieszeniem swojej leciwej karty :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 @Szymon Tak, znalazłem tę kartę tydzień temu na WGE (czyli Warszawska Giełda Elektroniczna w przejściu podziemnym koło GUSu). Jak pisałem w tym sklepie mieli nawet Radki8500LE. @ent Właśnie nie wiem co z tymi potokami. W MaxPayne2 i w obydwu 3dmarkach wszystko chodzi bez artefaktów. Artefact tester z Omeg też niczego nie znajduje. Tylko to dziwne "wypalone pixele" w WMP i niektórych innych playerkach. Czy to w ogóle może mieć coś wspólnego z potokami pixeli? @Vinkler Zwykłe wgranie Omeg. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 w sitiusie byla po 430 czy cos kolo tego, ale w wer OEM. Karta jest fajna, sam sie zastanawialem nad nia z siriusa, ale teraz moj gf3 lezy w serwisie i za tydzien zobacze co mi dadza w zamian, moze jakies 9800pro :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...