Skocz do zawartości
tomekaa

zwiększenie wydajności pompki??

Rekomendowane odpowiedzi

Swiftech robi pompke zasilana z 12V, 9W.

http://www.systemcooling.com/modules.php?n...rticle&sid=1305

Mozna by ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> zasilanie z -12V(1A) i +5V co da nam 17V i do tego dokladamy regulator napiecia (nie wiem tylko co na to zasilacz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zacząłem się zastanawiać czy wyprofilowanie wirnika nie zmieniło by czegoś. Standartowo wirnik ma zupełnie płaskie łopaty, ciekawe czy zmieniło by coś ich zakrzywienie – trzeba poszukać jakichś przykładów większych turbin wodnych ewt. kogoś mającego coś wspólnego z mech. płynów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zacząłem się  zastanawiać czy wyprofilowanie wirnika nie zmieniło by czegoś. Standartowo wirnik ma zupełnie płaskie łopaty, ciekawe czy zmieniło by coś ich zakrzywienie – trzeba poszukać jakichś przykładów większych turbin wodnych ewt. kogoś mającego coś wspólnego z mech. płynów.

Na pewno lepsze jest rozwiaznie stosowane w pompkach CO, ale pewnie zrobienie czegos takiego samemu jest niemozliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zacząłem się  zastanawiać czy wyprofilowanie wirnika nie zmieniło by czegoś. Standartowo wirnik ma zupełnie płaskie łopaty, ciekawe czy zmieniło by coś ich zakrzywienie .

Generalnie masz racje. Zakrzywienie lopatek pompy odsrodkowej w kierunku odwrotnym do obrotow wirnika spowoduje zwiekszenie sprawnosci pompy . Problemem jest dobranie optymalnych katow zakrzywien lopatek ,bo wynikaja one z wielu zaleznosci. Takze ksztalt komory do ktorej dostaje sie czynnik po przejsciu przez wirnik ma znaczenie....

Patrzac na konstrukcje malych pompek akwaryjnych mam nieodparte wrazenie ze nikt tego szczegolowo nie projektowal :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi