laco Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Elol. Mam taki to problem. Mialem win2k na partycji C, ale zaistniala potrzeba instalacji 98, wiec jako drugi sys zainstalowalem go na partycji E. W tym momencie uruchamia mi sie tylko 98. Jakie zmiany musze wprowadzic w boot.ini abym mogl wybierac system przy starcie? A moze jakies inne rozwiazanie? pozdro;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Na początek musisz w win 98 w wierszu polecen wykonac następujące polecenie: debug.exe L 100 2 0 1 N C:Win9x.w9x R BX 0 R CX 200 W Q Potem uruchomić komputer z płyty instalacyjnej win2k uruchomić konsole odzyskiwania i wykonac polecenie FIXBOOT. Uruchomić win2k i w boot.ini w sekcji [Operating system] dopisać: C:Win9x.w9x="Windows 98" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laco Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Elol. Dzieki za info, ale... Przy wykonywaniu tych polecen, przy poleceniu W wyskoczyl komunikat, ze nie moze stworzyc pliku. Mimo to zrobilem fixboota dla win2k. I looz, pojawils ie pulpit wyboru systemu, tyle ze do wyboru sa win2k i dwa win98. po kliknieciu pierwszego z 98 wyskakuje(bo wi2k dziala spoko i normalnie): Błąd We/Wy podczas dostepu do pliku sektora rozruchowegomulti<0>disk<0>rdisk<0>parition<1>BOOTSECT.DOSa po kliknieciu w drugi. Nie mozna uruchomic systemu Windows 2000, poniewaz nastepujacy plik nie zostal znaleziony lub jest uszkodzny:<katalog głowny windows>system32ntoskrnl.exeZainstaluj ponownie kopie tego pliku. w jednym i drugim wypadku pomaga tylko RESET. A moj plik boot.ini wyglada tak: [Boot Loader]timeout=30Default=c:[Operating Systems]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetectC:="Microsoft Windows 98"multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WIN98="Microsoft Windows 98" /fastdetectC:Win9x.w9x="Windows 98 Co mi teraz poradzisz? pozdro;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Na początek usuń wiersz: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WIN98="Microsoft Windows 98" /fastdetect bo nie powinno go wogole tam być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laco Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Usuniete, ale jakos nie wplynelo to na nic znaczaco. odezwijs ie od mnie na gg 680338 z gory thx pozdro;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Usuń z boot.ini wszystkie wpisy odpowiedzialne za win98, czyli: C:="Microsoft Windows 98" multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WIN98="Microsoft Windows 98" /fastdetect C:Win9x.w9x="Windows 98 Uruchom komputer z dyskietki startowej 98 w wpisz polecenie sys a: c:, uruchom win 98 i wykonaj ponownie wszystkie czyunności które podałem na samym początku(moja pierwsza odpowiedz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laco Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 przy poleceniu W mam "błąd przy tworseniu pliku". To moe byc problemem gdyz plik Win9x.w9x nie jest tworzony. Czy "/" lub "" jest jakas roznica? ja zmuszony jestem pisac "/" bo DOS mi to utrudnia. Zaczyna juz mnie to wszystko wqrzac:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Musi być przełamane tak "" bo inaczej nie utworzy pliku. Jeżeli w wierszu poleceń w windows masz problem z wpisywniem znaków to znaczy ze masz ustawioną klawiature polski maszynisty. Zmień w autoexec.bat na dysku C wpis przy klawiaturze z 2 na 4 i zrestartuj system. Po ponownym uruchomieniu znaki powinny działac bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laco Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Zrobilem jak mowiles i faktycznie plik si eutworzyl, dalej zrobilem wedle instrukcji, ale gdy wybieram win 98 to niby zaczyna sie cos zalaczac, ale pokazuje sie czarny ekran i stoi, nic dalej. Pomaga tylko reset. WYbierajac win2k tak jak poprzednio wlacza sie bez problemu. moj boot.ini [Boot Loader]timeout=30Default=c:[Operating Systems]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetectC:Win9x.w9x="Windows 98" pozdro;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Popraw jeszcze wpis default bo odnosi sie do nieistniejącej pozycji. zamień go na: Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT aby domyslnie uruchamial sie win2k, lub na: Default=C:Win9x.w9x dla win 98. Nie wiem co moze byc zle ze win98 nie chce sie uruchomić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laco Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 niestety, nadal po liknieciu w win98 jest krotka przywieszka a potem Nie mozna uruchomic systemu Windows 2000, poniewaz nastepujacy plik nie zostal znaleziony lub jest uszkodzny: <katalog głowny windows>system32ntoskrnl.exe Zainstaluj ponownie kopie tego pliku.Zgrywalem od nowa ten pliczek, ale to i tak nicn ie dalo. masz jakies inne pomysly? pozdro;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bic Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 nie wiem czy to cos da ale czy probowales po prostu fdisk /mbr ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 nie wiem czy to cos da ale czy probowales po prostu fdisk /mbr ?Nic nie da bo problem nie lezy w mbr. Gdy by to było mbr to by nawet menu startowe sie nie wyswietliło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laco Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 hehe, z mbr mialem klocki przy przenoszeniu freesco na hdd, heh, ale moj problem to rzeczywiscie zupelnie inna para kaloszy. Jak sie wqrze to wywale te systemy w PIZ** i zainstaluje jeszcze raz w odwrotnej kolejnosci. Ale qrdwa...racjonalnie myslac powinno dac sie to zrobic. I kto mi powie...o co tu chodzi?:/ pozdro;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Jeszcze jedno pytanie przy okazji tego tematu (przeczytałem wszystko i dalej nic mi to nie dało) - jak w systemie Win2k zmienić dane z pliku boot.ini - którego w tym systemie nie ma !?! Jaki plik zawiera infoemacje o tym jaki system ma być uruchamiany itd. ?? Bo jeżeli chodzi o boot.ini to szukałem go, ale nigdzie go nie ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Bo jeżeli chodzi o boot.ini to szukałem go, ale nigdzie go nie ma...Ten plik jest ukryty. Gdyby go nie było to by się windows nie uruchomił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Uaa...ale wpadka :P Nie pomyślałem o tym bo myślałem że ciągle mam włączny widok ukrytych plików itd. ale mniejsza o to...Znalazłem ten plik, ale tylko jeden i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie znajdował sie on w folderze Program Files/Partition Magic... O co chodzi ?? Wydaje mi się że powinien on być bezpośrednio na dysku C: Ale jeżeli tak ma być to to jest jego zawartość: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect C:="Microsoft Windows" Co tutaj zmienić żeby nie było opcji wyboru systemu przy starcie ?? Bo wywaliłem W98 w trochę kiepski sposób i teraz mam do wyboru który system chcę uruchomić - ale jest zainstalowany Win2k - po W98 zostały tylko jakieś wpisy w plikach stratujących windka. Ale z tego co ja widzę to w tym pliku nic takiego nie ma !?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Plik ma być na dysku C. Wyłącz jeszcze ukrywanie chroniocnych plików systemu operacyjnego. Wywal wpis C:="Microsoft Windows" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Noo...już wszystko jest OK...THX :) Nawet nie wiedziałem że jest taka opcja jak "ukrywanie chroniocnych plików systemu operacyjnego" :P Fajny bajer :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...