Skocz do zawartości
Agooshia

Jak to jest z tym piwem w pubach?

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna slysze, ze w pubach dolewaja wody do piwa. W koncu fakt - inaczej smakuje niz butelkowe czy puszkowe i duzo osob mi to zawsze potwierdza. Czy jednak dolewaja wody? W sumie wydaje sie to byc niemozliwe bo beczki sa pod cisnieniem i jakby je otwarto to juz by piwo nie lecialo. Moze jest to po prostu jakies slabe piwo kupione w browarze po najnizszej cenie? [mowa glownie o takich markach jak tyskie i warka]

Moze macie z tym jakies doswiadczenia i wiecie? Bo mnie tak troche nurtuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielki problem dac trojnik i podlaczyc 2 beczki - jedna z piwkiem a druga z woda (oczywiscie tez potrzebne byloby jakies cisnienie zeby oba plyny sie mieszaly ... ) pomyslow jest tyle co knajp :P

a co do doswiadczen - pytalem znajomych co maja knajpy i tylko glupio sie usmiechali jak byl poruszny temat chrzczonego piwa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedac na wycieczce w tyskim browarze mozliwa jest godzinna degustacja na zakonczenie :twisted:

prawda jest taka ze takiego piwa jak tam sie skosztuje to nie ma nawet w butelce :(

co do rozwodnionego browara to jest inna teoria a raczej sprawdzony fakt.

piwo sprzedaje sie w roznych gatunkach - ten sam producent ma np. 3 gatunki jednego piwa i kazda w innej cenie - tu juz od baru zalezy jaki gatunek zamowi - wiadomo ze im bardziej wodnisty tym tanszy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie wydaje sie to byc niemozliwe bo beczki sa pod cisnieniem i jakby je otwarto to juz by piwo nie lecialo.

Beczki niesą pod ciśnieniem, automat do nalewania ma podłączoną butle ze sprężonym dwutlenkiem węgla który wypycha piwo z beczki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piwo sprzedaje sie w roznych gatunkach - ten sam producent ma np. 3 gatunki jednego piwa i kazda w innej cenie - tu juz od baru zalezy jaki gatunek zamowi - wiadomo ze im bardziej wodnisty tym tanszy ...

Właśnie miałem o tym pisać, po prostu w PUBach (nie wszystkich) jest taka zRIPowana z procentów wersja butelkowa... Przez co jest tańsza i sprzedawca czerpie z tego większy zysk...

Bo chyba nie trzeba nikomu udowadniać, że w barze, aby się upić trzeba wypić podwojoną dawke piwa 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś to się po prostu odlewało trochę a potem kompresor podłączało. Teraz to już zwykle sprzedawca ma kilka 'gatunków', a knajpy oszczędzają. Z drugiej strony w środę byłem na wypadzie w Łodzi (sic!) na koncercie - i tam było tak przechrzczone piwo, że to szok, chyba mieszali pół na pół. A było po 6 złotych, więc dość drogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielki problem dac trojnik i podlaczyc 2 beczki - jedna z piwkiem a druga z woda (oczywiscie tez potrzebne byloby jakies cisnienie zeby oba plyny sie mieszaly ... ) pomyslow jest tyle co knajp :P

a co do doswiadczen - pytalem znajomych co maja knajpy i tylko glupio sie usmiechali jak byl poruszny temat chrzczonego piwa :P

Pracowałem w knajpie, i też się głupio uśmiechnę...nie wspomnę już o tym, że knajpy od dystrybutora niekiedy dostają rozcieńczone piwo :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe Paranioik co do renomy to sie nie zgodze....

Hotel 5-cio gwiazdkowy i Hadze w Holandii. Spotkania na wysokim szczeblu, oficjele, zagraniczni goscie ze wszystkich krajow itd... Wino obojetnie jakie choc zamawiaja tylko te najdrozsze, wszystko chrzczone i oszukiwane. I pozniej ludzie palca za drogie trunki chociaz wcale ich nie dostali. I to w 5-cio gwiazdkowych hotelu, gdzie jest co chwila jakis bankiet lub spotkanie zagraniacznikow!

Wszystko rozbija sie o kase. Wszedzie jest oszukiwane jedzienie i picie. W mniejszym lub wiekszym stopniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże znaczenie ma renoma knajpy - te lepsze nie mogą sobie na coś takiego pozwolić. Najczęściej chrzczone jest albo w knajpach niskobudżetowych albo na imprezach masowych.

Zgadzam sie, kazdy kto byl np. na Pikniku Country w Mragowie moze to potwierdzic, piwo z tych budek smakuje jakby bylo mieszane z woda z tego jeziora..Czos ? a jeszcze ta cena!!!!!!

Albo na ost. Kortowiadzie glownym browrem byl Kasztelan, to stala wielka ciezarowa i kupa zgrzew browarow po 2zl za szt of corz, nawet dobre bylo ale data waznosci konczyla sie w przyszlym miesiacu!!! hehe moze mialo wiecej % ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widzisz, w ten sposób traci się renomę.

Renome? Moze i niektore traca, ale tu liczy sie kasa. Niech i 20% ludzi przyjdzie mnie ale i tak wyjda z zyskiem oszczedzajac na drogich trunkach i "wczorajszym" zarciu.

Poza tym wiele jest takich miejsc co maja niby renome ale zarcie am jest paskudne. Po prostu "vipy" sobie upodobali jakas caffe i juz niby jest extra lux. A tak naprawde to syf.

Wiec z ta renoma roznie jest.

Malo jest lokali ktore naprawde dbaja o klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do renomy to moge cos na ten temat ...

u mnie w miescie otorzyli swego czasu klub studencki - piwo zaje2biste, full luda w tygodniu a w weekendy jak sie nie wchodzilo przed 21 to mozna bylo zapomniec nawet o miejscu stojacym a knajpa jest naprawde duuuza.

takie kokosy jak oni tam w weekendy zbijali to mogliby chyba w tygodniu normalnie zamykac

oczywiscie mowie wszystko ze swojego wlasnego doswiadczenia ;)

jechali tak na renomie szmat czasu az wkoncu ktos zauwazyl ze z tygodnia na tydzien piwo staje sie jakby wodniste ... i tak jeszcze pare tygodni az kpowalo sie praktycznie pol na pol wody z piwem.

zanim sie odnalezli zonu minelo dobre ponad pol roku - nikt tam nie chodzil - weekend a tam swiecilo pustkami - sami sie tak zalatwili.

dopiero od niedawna piwo poprawilo sie tam i odzyskuja klientow ale to juz niegdy nie bedzie ta sama knajpa co na poczatku z porzadnym PRAWDZIWYM piwem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wole, żeby mi wody w pubach do piwa dolewali niż żeby mi pluli do żarcia ->>> Ogladał ktoś ten program na TVP1 o reustauracjach :D

dlatego nigdy nie jadam na miescie :wink:

A co do piwa to wszystko zalezy od lokalu. Jak jestem gdzies pierwszy raz to zawsze butelkowe biore.

PS

Warka Strong Rulez :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że młody jeszcze. Warkę strong pije ;]

no nie? my ze znajomymi tez pijalismy czesto za mlodu (15-18) mocne piwo, wiadomo dlaczego, teraz juz raczej nie....

w ogole to w naszym kraju to oszukuje sie na kazdym kroku, nie tylko chrzczcac piwo, albo sprzedajac highendowe kompy z zasilkami megabjta 300 gdzie w idlu 12V@12,9.... :( sad but true...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwodnione piwo w pubach studenckich to przecierz normalka :>

Tam pije sie tylko dla smaku i atmosferki a nie by sie nawalic po trzech kuflach :>

Jest wiele teorii, ja wiem ze rozwodnione piwo dostarczaja sami dystrybutorzy (maja w ofercie rozne typy tego samego browaru)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że młody jeszcze. Warkę strong pije ;]

sad but true
nie rozumie tego z tym strongiem ?

ocb ?

przeciez warka to nie piwo , to napoj dla kobiet albo mezczyzn ktorzy nie wiedza czy nimi sa

WARKA SUXX!!!!!!!! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi