Skocz do zawartości
$l@ven

Najtanszu i oplacalny update sprzetu - doradzcie !!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam konfiguracje jak w podpisie, ale napisze jeszcze raz:

Gigabyte 7ZXE

Athlon 2000+

384SDram

Leadtek GeForce FX 5200 250/405 @ 275/600

Sound Blaster Live! 1024

Asus 52x

CDRW LG 40x

Maxtor 40GB 5200

Na co mam zmienic / co zrobic zeby ten sprzet byl bardziej wydajniejszy.

No chyba oczywicie ze ddr'y (naprawde warto?!), no to jaka plyta i ram? Abit NFS-7 (400zl :cry: ), procek zostawiamy, grafika mhn...jaka zamiana na radka 9100 / G3Ti200 czy zostawiamy? Muzyke chyba sprzedam, wezme ta co bedzie na plycie. Dysk wolny sie robi. Nagrywarka tez nie badzo.

Napiszice co co mam kupic (w miare jak najtajsze - ale nie kompletne dziadostwo), co sprzedam w to miejsce i za ile !!!

Juz naprawde zalozylem taki topic, bo nie chce popelnic kolejnych bledow, jakie do tej pory popelnialem :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyciagne z 500zl. Warto poczekac, cos kupic? (przeciez tez cos sie sprzeda).

za piec stow chialbys zmodernizowac polowe kompa??? nierealne raczej...plyte i pamieci - po sprzedazy sie 500zeta zmiescisz...albo kup tylko dysk...albo tylko grafe...zalezy czego oczekujesz po kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyciagne z 500zl. Warto poczekac, cos kupic? (przeciez tez cos sie sprzeda).

Jakiego masz athlona XP? Palomino ? Tbrea A, Tbred B może thorton ?

no włąśnie ?

Sprzedaj te sdramy troszkę kasy za nie wyciagniesz.kup na razie 256 mb 333 mhz ale najlepiej na dobrych kościach żeby je podgonić na 400 mhz (jak byś miał antka 0.13 um).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli palomino to:

1. sprzedać płytę, kupić EcS L7S7A2 - 200/220zł

1a. sprzedać sprzedać płytę oraz Live, kupić Epox 8dra+ - 420 zł

2. sprzedać grafikę i kupić GF 4Ti 4200

3. Sprzedać RAM - kupić DDR

Nagrywarkę sobie zostaw

(a może jednak pomyślisz nad wymianą procka ? Bo lepiej mieć podkręcalnego Athlona 1700+ ustawionego na 2600+ - niż niepodkręcalnego palomino 2000+)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki znajomym z tweaka udalo mi sie za 630zl zlozyc zestaw z lekko uzywanych czesci: ][ 1700+ dlt3c 0308 ][ Epox 8rda ][ 256mb DDR333 ][

Moglbys sprobowac wystawic wlasna plyte, proc i ram na aukcji- za okolo 400zl jestes w stanie to sprzedac, potem musisz poszukac, popytac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A warto kupic ECS za 260zl na VIA KT400 albo Biostara za 300 na nForce2 ?

Nie wiem jak biostar - ale 260 za ECS na kt400 to gruuuuba przesada i pomyłka

O wiele lepszym/wydajniejszym/podatnym na overclocking rozwiązaniem jest L7s7a2 za 200-240 zł z dołączonym czytnikiem flash (a jak ci to nie bedzie potrzebne to flasha sprzedasz za 80zł).

Wiesz... są płyty i płyty - L7s7a2 ma dużo ludzi z forum i piszą że bez problemu płytka wyrabia 200 Mhz FSB, a znowu G-Byte wydał płytę na KT600 na której podkręcalność athlona zależy od poziomu twojej modlitwy do Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar ale chyba chipset SiS zbytnio dobrych osiagow nie ma .....

Wezcie no wytlumaczcie czy warto brac tego sisa i czy jest duza roznica w porownaiu do nForca2......

W kilku testach wyprzedził nforce2 - jednak nie ma sie co oszukiwać Nforce2 jest szybszy o około 2-5% (mówię o Epoxie 8rda, bo jakieś tańsze mogą być mniej wydajne). Ale w porównaniu do Kt400/Kt600 - ten sis jest wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rob mnie w jajo :twisted: 

Tylko 5%? Ja myslalem ze jakies 20 :o (chodzi mi tu o fps, pamiec itp)

poszukaj testów na google

w tej chwili nie jestem w stanie z głowy powiedzieć gdzie widziałem ale ecs l7s7a2 w FPS miał właśnie 5% różnicy do Nforce2

w benchmarkach typu sandra - różnica była około 3%

przy zastosowaniu na 8RDA+ 1 kości pamięci (lub 2 a trybie single) - wydajność przepustowości pamięci na L7s7a2 była WYŻSZA !

(kt400/kt600 we wsztstkich testach wypadły gożej (choć różnice też nie były powalające))

jak nie stać cię na 8rda (bo ona kosztuje 350 zł, 8rda+ 410zł) to kupuj l7s7a2, ma zmianę FSB, mnożnika, VCore (do bodajże 5% wzwyż i to samo z VDimm) - ludzie na niej śmigają 200 FSB (zresztą o tej płycie jest dość duży przyklejony topic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co, biore ECS'a i wymieniam FX na radka 9100 / g3t2i00 i good?

Tylko jak bym wziol nForca mialbym (w pozniejszym czasei) dwu-kanalowa obsluge pamieci, i moglbym kiedys tam wloayzc nowszego procka ;)

Sprawa jest prosta - opchaj starą płytę, Grafike, ram i procka (ale Live już nie) dołóż 500 zł i kup Expox 8rda+, Thortona 2000+ lub duraka modowalnego 1600 i do tego GeForce 4Ti 4200 (mam nadzieję za kasy ic starczy - takie Ti można kupić za 400-450 zł, drożej się nie opłaca). Przesiadka z Fx5200 na 3ti lub r8500/9100 nie ma większego sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio jestem do tylu troche ze sprzetem, powiedzcie skad sie Thorton wziol? Co to nowe jadra? Po co zostalo wprowadzone?

Wojwar, a ktorego najlepiej teraz procka ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>, ktory sie wykreci najlepiej ?

thorton to obciety z l2 Barton ,przez co niezle sie daje o/c , ja bym w pierwszej kolejnosci sprzedal proca puki jeszcze cos jest wart, potem mobo ram i muze, za to kup, 8rda+ ,Thorton, i jakies znosne ramy, grafe narazie zostaw bo od biedy moze byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co, biore ECS'a i wymieniam FX na radka 9100 / g3t2i00 i good?

Człowieku!!! Opamiętaj się!!! W pierwszej kolejności wymień dysk!!! Zamiana na dysk 7200 zdecydowanie njabardziej wpłynie na prędkość twojego komputera! Jak wymienisz dysk zacznij myśleć nad resztą. dzięki szybkiemu dyskowi poczujesz od razu różnicę - szybszy (o wiele!) start Windy, szybsze uruchamianie aplikacji, praca na komputerze będzie znacznie przyjemniejsza, koniec z mieleniem twardziela!

Sam rok temu przesiadłem się z 5400 na 7200 i przyznam, ze różnica była ogromna!

Jeśli wymienisz płytę i grafikę to będziesz mieć tylko lepsze wyniki w g... wartych testach syntetycznych i będziesz się mógł przed kumplami pochwalić. A jeśli chcesz kupić płytę po to by w przyszłości wsadzić lepszy procek to uważam to za stratę pieniędzy - Socket A odchodzi do historii.

Szczerze i radzę - za niewielkie pieniadze możesz kupić dobry, szybki dysk o pojemności 80GB, zostanie ci trochę kasy + dostaniesz cos za starego i możesz myśleć o wymianie Ramu lub grafiki jeśli potrzebujesz jej do gier.

Przemyśl to jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za ile sprzedam swoja plytke(Gigabyte 7ZXE), procka 2000+(palomino), 384sdramow, FX'a 5200 i live! 1024? Najlepiej wszystkoe razem, za ile to powinoo pojsc?

nie wiem - musisz sprawdzić na allegro

jak już pisałem twojej grafy na 3ti lub r9100/8500 nie ma sensu wymieniać (bo jest tak samo lub bardziej wydajna - zależy wszystko od producenta, pamięci itd) za to na 4ti 4200 jak najbardziej

O thortonie mogę napisać to co wyżej kolega wspomniał - z tym że Thorton to nie Barton z obciętym cache - lecz zablokowanym poprzez przelutowanie mostków (można ten cache odblokować - ponoć są szanse 50/50 że się uda - i masz Bartona - który się bardzo dobrze kręci !!!! nawet na 2,3-2,4 Ghz na powietrznym chłodzeniu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku!!! Opamiętaj się!!!  

sam się opamiętaj :lol:

W pierwszej kolejności wymień dysk!!! Zamiana na dysk 7200 zdecydowanie njabardziej wpłynie na prędkość twojego komputera!  

co rozumiesz przez "prędkość komputera"

wydajność grafiki ? szybkość procesora ? wydajność całego zestawu w Wordzie ? w grach ? co ?

Jak wymienisz dysk zacznij myśleć nad resztą. dzięki szybkiemu dyskowi poczujesz od razu różnicę - szybszy (o wiele!) start Windy, szybsze uruchamianie aplikacji, praca na komputerze będzie znacznie przyjemniejsza, koniec z mieleniem twardziela!

Sam rok temu przesiadłem się z 5400 na 7200 i przyznam, ze różnica była ogromna!  

tu można się zgodzić - ale nie do końca

ponieważ przesiadka z takiego samsunga ata100/5400 na WD 7200/8MB- nie sprawi miażdżcej różnicy w Wordzie, grach itd - system będzie się szybciej uruchamiał, ale to co ty piszesz to bzdury....

oczywiście jeśli gość ma dysk 5400 sprzed 3 lat - to będzie można odczuć różnicę mocno (ale nie w wydajności komputera - lecz w uruchamianiu się aplikacji, gry dalej będą skakać !!!!)

Jeśli wymienisz płytę i grafikę to będziesz mieć tylko lepsze wyniki w g... wartych testach syntetycznych  

i grach i kodowaniu mp3 i kodowaniu DVD to AVi itd itd - więc nie gadaj głupot bo się tylko ośmieszasz !!!!!!

Szczerze i radzę - za niewielkie pieniadze możesz kupić dobry, szybki dysk o pojemności 80GB, zostanie ci trochę kasy + dostaniesz cos za starego i możesz myśleć o wymianie Ramu lub grafiki jeśli potrzebujesz jej do gier.

Przemyśl to jeszcze raz.

I gry dalej będą ci skakały, grafika nie wyrabiała, płyty DVD będą się kompresowały 3-krotnie dłużej niż powinny, MP3 to samo itd itd

chyba .... że wolisz mieć wydajny dysk..... grać w rozdzielczości 800x600x16bit ;) - jeśli tak, to olej wszystko i kupuj najnowsze HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku!!! Opamiętaj się!!!  

sam się opamiętaj :lol:

W pierwszej kolejności wymień dysk!!! Zamiana na dysk 7200 zdecydowanie njabardziej wpłynie na prędkość twojego komputera!  

co rozumiesz przez "prędkość komputera"

wydajność grafiki ? szybkość procesora ? wydajność całego zestawu w Wordzie ? w grach ? co ?

Jak wymienisz dysk zacznij myśleć nad resztą. dzięki szybkiemu dyskowi poczujesz od razu różnicę - szybszy (o wiele!) start Windy, szybsze uruchamianie aplikacji, praca na komputerze będzie znacznie przyjemniejsza, koniec z mieleniem twardziela!

tu można się zgodzić - ale nie do końca

ponieważ przesiadka z takiego samsunga ata100/5400 na WD 7200/8MB- nie sprawi miażdżcej różnicy w Wordzie, grach itd - system będzie się szybciej uruchamiał, ale to co ty piszesz to bzdury....

oczywiście jeśli gość ma dysk 5400 sprzed 3 lat - to będzie można odczuć różnicę mocno (ale nie w wydajności komputera - lecz w uruchamianiu się aplikacji, gry dalej będą skakać !!!!)

Jeśli wymienisz płytę i grafikę to będziesz mieć tylko lepsze wyniki w g... wartych testach syntetycznych  

i grach i kodowaniu mp3 i kodowaniu DVD to AVi itd itd - więc nie gadaj głupot bo się tylko ośmieszasz !!!!!!

Przemyśl to jeszcze raz.

I gry dalej będą ci skakały, grafika nie wyrabiała, płyty DVD będą się kompresowały 3-krotnie dłużej niż powinny, MP3 to samo itd itd

chyba .... że wolisz mieć wydajny dysk..... grać w rozdzielczości 800x600x16bit ;) - jeśli tak, to olej wszystko i kupuj najnowsze HDD

Po 1 nie tak agresywnie proszę :D

Jeśli chodzi o prędkość komputera to mówię o czasie jaki potrzebujesz na wykonanie danej operacji (np. uruchomienie kompa, odpalenie Worda, gry itd)

Czy gry przestaną drastycznie skakać gdy wymieni sobie płytę główną, jeśli za tym pójdzie wymiana Ramu oraz grafiki zgoda - ale nie za taką kwotę pieniedzy!!!

Czytaj dokładniej!!! Nie napisałem o wydajności komputera, bo ta po wymianie dysku nieznacznie wzrośnie - kompresja mp3, DVD będzie taka sama, no moze minimalnie szybsza.

Natomiast jestes w glebokim bledzie jesli twierdzisz, ze przesiadka z samsunga 5400 (nie wazne czy ATA100 czy ATA66) na WD 7200 8MB nie da roznicy w Wordzie, czy we wczytywaniu kolejnych etapow gry!

Nie chodzi mi o najnowszy model dysku, ale o rozsadny zakup! Za taka kase nie wymieni wszystkiego!

Natomiast wymiana plyty musi pociagnac ze soba wymiane ramu - wydajnosc kompa wzrosnie, ale na pewno nie na tyle, ze skro teraz ma grac 800x600x16 to nagle bedzie mogl jechac na 1600x1200x32!

grafika na kodowanie mp3 ma wplywu jak ci zapewne wiadomo nie ma.

Jesli sprawisz, ze za 550PLN zmodernizuje kompa tak, by DVD kompresowalo sie 3x szybciej - masz u mnie piwo.

Podsumowujac: twierdze, ze taka kase trzeba wymienic najslabsze elemnty komputera - wg mnie jednym z nich jest dysk, pozniej ram...

Jesli masz zamiar odpowiedac na tego posta to zluzuj troche z emocjami i wyrazeniami bo sam sie osmieszasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 nie tak agresywnie proszę  :D  

no problemo ;) - to był cytat ciebie

Jeśli chodzi o prędkość komputera to mówię o czasie jaki potrzebujesz na wykonanie danej operacji (np. uruchomienie kompa, odpalenie Worda, gry itd)

tzn generalnie chodzi ci o operację zwaną uruchamianiem oprogramowania i tylko o tą jedną jedyną operację

Czy gry przestaną drastycznie skakać gdy wymieni sobie płytę główną, jeśli za tym pójdzie wymiana Ramu oraz grafiki zgoda - ale nie za taką kwotę pieniedzy!!!

Jeśli kupi sobie płytę która obsłuży mu DDR 400 i z FSB 200 puści Athlona, do tego FX 5200 zamini na ti4200 - to dostanie porządnego kopa - cóż, napisał ze ma 500 zł, więc jeśli sprzeda to co ma, a kupi to co wymieniłem wyżej to wszystkie inne operacje poza uruchamianiem oprogramowania będą działały mu szybciej

Czytaj dokładniej!!!  

cytując

"Po 1 nie tak agresywnie proszę :D "

Nie napisałem o wydajności komputera, bo ta po wymianie dysku nieznacznie wzrośnie - kompresja mp3, DVD będzie taka sama, no moze minimalnie szybsza.

Natomiast jestes w glebokim bledzie jesli twierdzisz, ze przesiadka z samsunga 5400 (nie wazne czy ATA100 czy ATA66) na WD 7200 8MB nie da roznicy w Wordzie, czy we wczytywaniu kolejnych etapow gry!

wiesz... powiem tak - to co mówisz to utopia, bo to że kolejny etap gry wczyta się 3 sek szybciej - nie zrekompensuje tego, że gra będzie skakała !

to że Word uruchomi mu się 1 czy 2 sek szybciej - nie zrekompensuje mu faktu, że DVD będzie dekodowane 3 razy wolniej

poza tym sam przeszedłem z Baracudy U5 (40 GB, 5200) na ATA IV (80GB, 7200) - dodatkowo podłączony mam obecnie WD 40 GB /8MB Cache/7200 - i różnicę między nim a Baracudą ATA IV widać jedynie w benchmarkach ;) nijak się to nie przekłada na FPS w grach. Różnica między U6 a ATA IV - podczas ładowania XP to dokładnie 5-8 sek, różnica w ładowaniu Worda pomiędzy U5 a WD to 2 sek

Nie chodzi mi o najnowszy model dysku, ale o rozsadny zakup! Za taka kase nie wymieni wszystkiego!  

dlatego zaproponowałem mu wymianę tego co bezpośrednio wpłynie na wydajność komputera, a nie tylko na zwiększenie jednej funkcji - jaką są odczyty i zapisy na HDD

Natomiast wymiana plyty musi pociagnac ze soba wymiane ramu - wydajnosc kompa wzrosnie, ale na pewno nie na tyle, ze skro teraz ma grac 800x600x16 to nagle bedzie mogl jechac na 1600x1200x32!

Jakbyś dobrze przeczytał - to gościowi chodziło dokładnie o wymianę MOBO, Ramu i Procesora + dopłata 500 zł (ew zamina Fx5200 na 4Ti 4200)

Jeśli dla ciebie nie ma kolosalnej róznicy w wymienieniu Grafiki na szybszą o 30%, procka na taki, który będzie działał na szynie 200 + adekwatne pamięci, to nie mamy o czym rozmawiać (w sumie po co mu DDR 400, jak wystarczą mu SDRAMY - prawda ?)

grafika na kodowanie mp3 ma wplywu jak ci zapewne wiadomo nie ma.  

ale Procesor i pamięci jak najbardziej - a jakbyś nie zauważył (bo po co czytać poprzednie posty) - opcja wymiany grafiki pojawiła się dopiero później - najpierw rozważano wymianę MOBO+Proc+RAM, co na kodowanie Mp3 i DVD ma jak najbardziej wpływ (w przeciwieństwie od wymiany dysku)

Jesli sprawisz, ze za 550PLN  zmodernizuje kompa tak, by DVD kompresowalo sie 3x szybciej - masz u mnie piwo.

sądzę że 2 razy szybciej skompresuje mu się to na procku z FSB 200 i DDR 400 na płycie Nforce 2 niż na tym co ma teraz

Podsumowujac: twierdze, ze taka kase trzeba wymienic najslabsze elemnty komputera - wg mnie jednym z nich jest dysk, pozniej ram...

i możesz tak twierdzić - aczkolwiek takie twierdzenia nie koniecznie zawsze są słuszne - tutaj np. nie są ;)

Jesli masz zamiar odpowiedac na tego posta to zluzuj troche z emocjami i wyrazeniami bo sam sie osmieszasz.

że tak ciebie zacytuję:

Po 1 nie tak agresywnie proszę :D

jak widać - ośmieszasz siebie sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zarzucaj mi, ze nie przeczytalem poprzednich postow - bo to nie prawda. Ponadto, uwazam, ze splycasz moja wypowiedz - powtarzajac, ze dzieki dyskowi przyspieszy sie tylko o kilka sekund uruchamianie programow - tlumaczyc chyba ci nie musze wszystkich zalet szybszego dysku.

Nie uwierze ci, ze kodowanie DVD bedzie 2 razy szybsze gdy wymieni ram na 400 i procka na 200. O, jest to mozliwe ale jakby sie przesiadal z durnia 900. Taki wzrost dałaby mu moze przesiadka na P4 2,8 - ale to jak wiadomo nie wchodzi w gre. Sam przesiadlem sie 1,5 roku temu z sdramow na ddr333 i przyrost w kodowaniu DVD (bo do tego najczesciej wykorzystuje kompa) wyniosl nie wiecej niz 10%.

Natomiast historia z twoja wymiana dyskow cos mi sie nie podoba - o ile pamiętam (mogę się jednak mylić) stare Baracudy były 7200, a nie 5400. U5 sam mialem i jak widze, ze przesiedlismy na ten sam dyk - wd. U mnie roznica byla ogromna - start Windowsa o 30sek szybciej, dioda od dysku swici sie o jakies 3 razy mniej, instalacja windowsa - kilkanasie minut szybciej, instalacja czegokolwiek - duza roznica. I prosze nie pisz, ze dysk to tylko kilka sekund roznicy i najmniej potzrebny element kompa :)

Polecam przeczytanie pierwszego posta: "Dysk wolny sie robi", mowy o wymianie proca tem nie ma. Wymiane proca zaproponowales ty.

Ok. koncze - bo sie zbytnio rozpisalem. Ja na miejscu tego goscia wymienilbym dysk. I nie pisz, prosze, ze mam prawo do swojej opinii, ktora jest jednak bledna. Bo moim zdaniem jest ona rownie bledna jak twoja :D

A tak w ogole to koles nie napisal do czego wykorzystuje kompa. Czy na tym forum domyslna czynnoscia jest granie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zarzucaj mi, ze nie przeczytalem poprzednich postow - bo to nie prawda.

nie widać ;)

Ponadto, uwazam, ze splycasz moja wypowiedz - powtarzajac, ze dzieki dyskowi przyspieszy sie tylko o kilka sekund uruchamianie programow

Zwracam honor - pliki będą się kopiowały (na 2 GB oszczędność 15 sek)

- tlumaczyc chyba ci nie musze wszystkich zalet szybszego dysku.

nie musisz - sam się przesiadłem z 5400 na 7200 - powalającej różnicy nie widać (choc jakaś na pewno jest)

Nie uwierze ci, ze kodowanie DVD bedzie 2 razy szybsze gdy wymieni ram na 400  i procka na 200.

Błogosławieni co nie widzieli a uwierzyli

O, jest to mozliwe ale jakby sie przesiadal z durnia 900. Taki wzrost dałaby mu moze przesiadka na P4 2,8 - ale to jak wiadomo nie wchodzi w gre.  

W tym momencie dałeś wyraz swojej nikompetencji i indolencji (zajżyj do słownika co te niezrozumiałe słowa znaczą ;) )

Aby ci uzmysłowić głupotę jaką powiedziałeś - podkręcony do 2,5 Ghz Thorton ma wydajność porównywalną z P IV 3,2 (nie tylko w testach)

Sam przesiadlem sie 1,5 roku temu z sdramow na ddr333  

i zapewne puściłeś proca na FSB 333 synchro z pamięciami ?

i przyrost w kodowaniu DVD (bo do tego najczesciej wykorzystuje kompa) wyniosl nie wiecej niz 10%.  

bo nie wymieniłeś zapewne płyty na opartą na najbardziej wydajnym chipsecie, nie puściłeś proca na 200 i pamięci na 200 - zastanów się co bredzisz, bo w tej chwili jego proc działa na 133

Natomiast historia z twoja wymiana dyskow cos mi sie nie podoba - o ile pamiętam (mogę się jednak mylić) stare Baracudy były 7200, a nie 5400.

Mam baśkę IV 7200 i U5 5400 oraz WD 7200/8MB

U5 sam mialem i jak widze, ze przesiedlismy na ten sam dyk - wd. U mnie roznica byla ogromna - start Windowsa o 30sek szybciej, dioda od dysku swici sie o jakies 3 razy mniej, instalacja windowsa - kilkanasie minut szybciej, instalacja czegokolwiek - duza roznica. I prosze nie pisz, ze dysk to tylko kilka sekund roznicy i najmniej potzrebny element kompa :)

znowu bredzisz :lol: Nic takiego nie napisałem ;)

Dysk twardy jest potrzebny - ale jak gość ma tylko 500 zł na dopłatę to jedynym sensownym rozwiazaniem jest MOBO na NF2+ramy co pójdą na 400+Thorton

Polecam przeczytanie pierwszego posta: "Dysk wolny sie robi", mowy o wymianie proca tem nie ma. Wymiane proca zaproponowales ty.

tak - bo to doda mu sporo mocy w połączeniu z wymianą płyty i ramu

Ok. koncze - bo sie zbytnio rozpisalem. Ja na miejscu tego goscia wymienilbym dysk. I nie pisz, prosze, ze mam prawo do swojej opinii, ktora jest jednak bledna. Bo moim zdaniem jest ona rownie bledna jak twoja   :D  

dobrze to napisałeś "moim zdaniem" - co dowodzi tylko tego że po raz kolejny się mylisz ;)

A tak w ogole to koles nie napisal do czego wykorzystuje kompa. Czy na tym forum domyslna czynnoscia jest granie?

na formun tweaka domyślną czynnością jest tweakowanie - a wymiana HDD do tweakowania sie nie zalicza (to tak abys sobie uzmysłowił co jest tematem przewodnim forum - i jakich odpowiedzi można się tutaj spodziewać). Jakby to było forum o przegrywaniu Gigabajtów danych (i niczym innym - bo cała reszta pozostanie bez zmian) - to ludzie doradziliby mu wymianę HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że da sie z toba kulturalnie porozmawiać. Odsylam cie do slownika co to pojecie znaczy. Kazdy moze miec swoje zdanie i wcale nie znaczy to, ze ta osoba bredzi. Nie wysilaj sie i nie odpisuj na tego posta bo i tak nie mam zamiaru tu wiecej zagladac.

A tak a propos to chyba jestes najmadrzejszy w swojej wiosce, skoro znasz takie trudne pojecia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...