grzesiekf Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Chcę kupić płytyę główną i chcę ją wykożystać do overclockingu oczywiście maksymalnie. Którą <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> bo są w takich samych cenach? Nie mylcie płyty abita z NF7-S bo ona jest dla mnie za droga. Czy NF7 to tylko ubożej wyposażona S'ka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Na górze są przyklejone dwa topiki i zdziwisz sie napewno ale satam te dwie płyty :D .POzatym jest teztaka opcja szukaj, ona wie wiele i zawsze na temat :D - polecam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 szukaj !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Nie sposób znaleźć coś na forum sposobem szukaj. :( Jeśli chciałbym przeczytać te 2 przyklejone topici to by mi chyba tydzień zajeło a ja chcę jak najszybciej tą płytę kupić, a poza tym to w przyklejonym nf7 każdy bedzie wychwalał nf7 a na frn2 solteka więc chciałbym się dowiedzieć od kogoś kto zna obie płyty - ich zalety i wady. Najlepiej odpowiedzieć szukaj. :evil: Po co np. 2 osoby mówią szukaj? Po to żeby mieć więcej postów wysłanych? Może jednak by ktoś odpowiedział? A jak otrzymam odpowiedź to poproszę moderatorów żeby usuneli ten topic. Z góry wielkie dzięki !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 a czemu mamy usuwac ??? moze komus sie przyda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Mr.x=- Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Ja też myślałem nad tym czy soltek czy abit. Wziąłem solteka, po czym następnego dnia wymieniłem go na następnego solteka, a następnego dnia oddałem i powiedziałem żeby go sobie w **** wsadzili. Może ta płytka jest dobra ale trzeba najpierw działającą znalezć. Moje dwa solteki nawet raz się nie odpaliły. Teraz mam abita nf7-s ale myślę że poza bajerami typu ss, sata, raid to się raczej nie różni od tego bez -s w kwestii funkcjonalności i o/c. Polecam abita chyba że lubisz dreszczyk emocji. Ruszy czy nie ruszy? Oto jest pytanie. :lol: A najlepiej to poczytaj przyklejone topici i sam wybierz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Moze tak odpowiem.Zalatwilem dwa Solteki z rzedu.Nowy Abit trzyma sie dzielnie.I ma otwory pod montaz Zalmana 7000.Reszty nie skomentuje bo znow vip sie bedzie rzucal... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 ABIT NF 7 rev. 2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Nowe Solteki nie roznia sie niczym od nf7 z tym ze sa bardziej awaryjne. Pare miesiecy temu stalem przed wyborem mobo - wzialem Abita. Choc w tej cenie to szukalbym raczej Epoxa 8RDA+ rev 2.1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Wlasnie!!! Zastanow sie jeszcze nad Epoxem 8RDA+ rev2.1 Ja mialem juz 3 Solteki (FRN2-L, FRN-RL i FRN2-RL) do plyty nie mialem zastrzezen pozatym ze ostatnia mi szybko padla przy marnym FSB 220MHz. Abita mam od 2 tygodni i narazie nie sprawia klopotow, ale tez mam wersje NF7-S. Zastanow sie naprawde nad tym Epoxem. Przerobilem wszystkie trzy firmy i kazda ma cos fajnego do zaoferowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Moze tak odpowiem.Zalatwilem dwa Solteki z rzedu.Nowy Abit trzyma sie dzielnie.I ma otwory pod montaz Zalmana 7000.Reszty nie skomentuje bo znow vip sie bedzie rzucal... nie bede sie rzucal bo rypka mnie to jakie macie plyty....ja mam swoje zdanie i pewnie je znacie ..... nikt nie musi sie ze mna zgadzac mialem zarowno Abita NF7-S jaki i Epox'a 8RDA+/3.....a widac przy czym zostalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Moze tak odpowiem.Zalatwilem dwa Solteki z rzedu.Nowy Abit trzyma sie dzielnie.I ma otwory pod montaz Zalmana 7000.Reszty nie skomentuje bo znow vip sie bedzie rzucal... nie bede sie rzucal bo rypka mnie to jakie macie plyty....ja mam swoje zdanie i pewnie je znacie ..... nikt nie musi sie ze mna zgadzac mialem zarowno Abita NF7-S jaki i Epox'a 8RDA+/3.....a widac przy czym zostalem Gdybym mial 10 x 250 to tez bym tak gadal.... :wink::D8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Mr.x=- Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Wiedziałem że pojawi się Soltek Knight _Vip_ :wink: Tak jak mówiłem płyta sama w sobie nie jest zła, czego najlepszym przykładem są osiągnięcia _Vip_a. Ale jednak Abit rulezuje :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 moałem 2 epoxy i oba wadliwe teraz ma FRN2_RL i jestem bardzo zadowolony. Płyta napewno bez bulu idzie fsb 195-205 a więcej nie sprawdzałęm bo pamięci mi nie pozwalają. I ma dobre zabezpieczenie przed zjaraniem proca a to dla mnie jest wazniejsze niż pare mhz więcej, bo zostawiam kompa całymi dniami bez opieki w "towarzystwie" Seti. Co do abita to, kumpel ma i też jest zadowolony. Więc z moich przykrych doświadczeń odradzam tylkoi epxa, a to może ja miałem pecha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaYReL Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 _VIP_ farta miałeś i tyle z tym Soltekiem. Te nowe rev już przecież nie są takie dobre. Ja polecam Abit`a NF-7S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 reasumujac jaka plyte bys niewybal bedzie dobra :D wiele zalezy takrze od twojej wiedzy oc ..... epox abit soltek bdb w zasadzie to mozna wybierac wedlug koloru laminatu... moim zdniem jak trafisz na dobry egzemplarz to bedzie smigac az milo a jak sie nie uda pozostaje fsb200 i zdrowe timingi dla pamieci :] .... przejrzyj jeszcze configi userow to da tobie wglad jakie fsb maja ale to tez rozne bywa bo nie kazdy ma taka sama pamiec a od niej tez sporo zalezy ...... u mnie 11.5x200 przy 1.9vcore puzniej timingi pamieci drastycznie spadaja wiec nawet nieprobowalem podnoscic fsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 ja powiem tak Abit to normalna plyta z dobrym wyposazeniem ale i ona nie jest bezproblemowa. Trafiaja sie wersje z nieczysto grajacym SS (bez dodatkowego chlodzenia SB to juz prawie standard ;) ), problem z mnoznikami przy fsb 200+ a do extreme o/c trza trafic naprawde dobry egzemplarz u siebie nie wiem co mnie trzyma czy proc czy pamieci 225 fsb max dzisiaj bede mial bartka wiec cos wiecej sie moze wypowiem. Abit zrobilby swietne posuniecie gdyby wrzicul mocniejsze, lepsze kondensatorki i podwyzszyl regulcaje napiecia vdd chociaz do 1.9v :twisted: Gegneralnie moge z czystym sumieniem polecic ta mobo tez kiedy wymienialem 8rda stalem przed wyborem i widac co wybralem jednak ostatnimi czasy po glowie mi chodzi 8rda+ rewizja 2.1 :? :twisted: pzdr Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 hmmm a po co te vdd 1.9V?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 hmmm a po co te vdd 1.9V?? wieksze prawdopodobienstwo na uzyskanie wyzszej fsb p.s. moj abiciak poszedl na 235 fsb ale pamieci juz bledami i bsodami sypaly jak zapodam bartka na stale to moze i pamieci wymienie czasem moze 240 by peklo :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 hmm zapytaj _Vip_'a jak jest z tym wysokim VDD :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 nawet mnie nie denerwuj :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 az tak o/c na Ciebie wplynelo?? :P na sam widok slowa VDD robisz :x 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 az tak o/c na Ciebie wplynelo?? :P na sam widok slowa VDD robisz :x 8) moj Soltek nie lubi wysokich VDD ,najstabilniej chodzi na VDD1.6V co jest ewenementem na skale swiatowa :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Co to znaczy że w NF7 jest problem z mnożnikami przy fsb 200+ ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 10x i 10,5x chyba nie dziala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 10x i 10,5x chyba nie dziala nie do konca bo dzieje sie tak przy CPU interface ENALBLED czasem rowniez inne mnozniki nie dzialaja tak jak w moim przypadku 8.5x co do wysokiego vdd to moze i soltek go nie lubi co nie oznacza ze abit nie bedzie go lubic pogadaj z ludzmi co zrobili vdd moda :) na nf7(s) pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 A czy nie ma żadnych sposobów na to żeby te mnożniki jakoś zrobić?? Jakiś mechaniczny sposób albo nie wiem co........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 A czy nie ma żadnych sposobów na to żeby te mnożniki jakoś zrobić?? Jakiś mechaniczny sposób albo nie wiem co........ to raczej wada konstrukcyjna wiec obawiam sie ze nie _VIP_ farta miałeś i tyle z tym Soltekiem. Te nowe rev już przecież nie są takie dobre. Ja polecam Abit`a NF-7S przeciez rev.D sa nadal dostepne i przy odrobinie pracy mozna leciec z nimi bardzo wysoko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Soltek ma też jeszcze jedną, poważną wadę. A mianowicie układ zasilający procesora. Tutaj Soltek dał ciała i aby bawić się w OC trzeba zainwestować w zapupisty zasilacz który będzie trzymał napięcia jak skała. W NF7 ten problem jest mniej odczuwalny. Jednak mimo wszystko widać co ja wybrałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Chollera im więcej wiem o tych płytach tym większy mam dylemat którą z nich wybrać. Wady: soltek: - dwufazowy układ zasilania CPU (to dla mnie kłopot bo mam syf zasiłkę - napięcie CPU tylko do 1,85V Abit: - problemy z mnożnikami przy FSB 200+ Epox (8rda+ rev. 2.1) ???? A czy na tych wszystkich płytach dobrze sie ram kręci? Czy są jakieś wyjątki? Chodzi mi o PC3200/PC2700. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...