Skocz do zawartości
grzesiekf

NF7 vs FRN2-L

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić płytyę główną i chcę ją wykożystać do overclockingu oczywiście maksymalnie.

Którą <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> bo są w takich samych cenach?

Nie mylcie płyty abita z NF7-S bo ona jest dla mnie za droga. Czy NF7 to tylko ubożej wyposażona S'ka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sposób znaleźć coś na forum sposobem szukaj. :( Jeśli chciałbym przeczytać te 2 przyklejone topici to by mi chyba tydzień zajeło a ja chcę jak najszybciej tą płytę kupić, a poza tym to w przyklejonym nf7 każdy bedzie wychwalał nf7 a na frn2 solteka więc chciałbym się dowiedzieć od kogoś kto zna obie płyty - ich zalety i wady.

Najlepiej odpowiedzieć szukaj. :evil: Po co np. 2 osoby mówią szukaj? Po to żeby mieć więcej postów wysłanych?

Może jednak by ktoś odpowiedział? A jak otrzymam odpowiedź to poproszę moderatorów żeby usuneli ten topic.

Z góry wielkie dzięki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też myślałem nad tym czy soltek czy abit. Wziąłem solteka, po czym następnego dnia wymieniłem go na następnego solteka, a następnego dnia oddałem i powiedziałem żeby go sobie w **** wsadzili. Może ta płytka jest dobra ale trzeba najpierw działającą znalezć. Moje dwa solteki nawet raz się nie odpaliły. Teraz mam abita nf7-s ale myślę że poza bajerami typu ss, sata, raid to się raczej nie różni od tego bez -s w kwestii funkcjonalności i o/c. Polecam abita chyba że lubisz dreszczyk emocji. Ruszy czy nie ruszy? Oto jest pytanie. :lol: A najlepiej to poczytaj przyklejone topici i sam wybierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie!!! Zastanow sie jeszcze nad Epoxem 8RDA+ rev2.1

Ja mialem juz 3 Solteki (FRN2-L, FRN-RL i FRN2-RL) do plyty nie mialem zastrzezen pozatym ze ostatnia mi szybko padla przy marnym FSB 220MHz. Abita mam od 2 tygodni i narazie nie sprawia klopotow, ale tez mam wersje NF7-S. Zastanow sie naprawde nad tym Epoxem. Przerobilem wszystkie trzy firmy i kazda ma cos fajnego do zaoferowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze tak odpowiem.Zalatwilem dwa Solteki z rzedu.Nowy Abit trzyma sie dzielnie.I ma otwory pod montaz Zalmana 7000.Reszty nie skomentuje bo znow vip sie bedzie rzucal...

nie bede sie rzucal bo rypka mnie to jakie macie plyty....ja mam swoje zdanie i pewnie je znacie ..... nikt nie musi sie ze mna zgadzac

mialem zarowno Abita NF7-S jaki i Epox'a 8RDA+/3.....a widac przy czym zostalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze tak odpowiem.Zalatwilem dwa Solteki z rzedu.Nowy Abit trzyma sie dzielnie.I ma otwory pod montaz Zalmana 7000.Reszty nie skomentuje bo znow vip sie bedzie rzucal...

nie bede sie rzucal bo rypka mnie to jakie macie plyty....ja mam swoje zdanie i pewnie je znacie ..... nikt nie musi sie ze mna zgadzac

mialem zarowno Abita NF7-S jaki i Epox'a 8RDA+/3.....a widac przy czym zostalem

Gdybym mial 10 x 250 to tez bym tak gadal.... :wink::D8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moałem 2 epoxy i oba wadliwe teraz ma FRN2_RL i jestem bardzo zadowolony. Płyta napewno bez bulu idzie fsb 195-205 a więcej nie sprawdzałęm bo pamięci mi nie pozwalają. I ma dobre zabezpieczenie przed zjaraniem proca a to dla mnie jest wazniejsze niż pare mhz więcej, bo zostawiam kompa całymi dniami bez opieki w "towarzystwie" Seti.

Co do abita to, kumpel ma i też jest zadowolony. Więc z moich przykrych doświadczeń odradzam tylkoi epxa, a to może ja miałem pecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reasumujac jaka plyte bys niewybal bedzie dobra :D wiele zalezy takrze od twojej wiedzy oc ..... epox abit soltek bdb w zasadzie to mozna wybierac wedlug koloru laminatu... moim zdniem jak trafisz na dobry egzemplarz to bedzie smigac az milo a jak sie nie uda pozostaje fsb200 i zdrowe timingi dla pamieci :] .... przejrzyj jeszcze configi userow to da tobie wglad jakie fsb maja ale to tez rozne bywa bo nie kazdy ma taka sama pamiec a od niej tez sporo zalezy ...... u mnie 11.5x200 przy 1.9vcore puzniej timingi pamieci drastycznie spadaja wiec nawet nieprobowalem podnoscic fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem tak Abit to normalna plyta z dobrym wyposazeniem ale i ona nie jest bezproblemowa. Trafiaja sie wersje z nieczysto grajacym SS (bez dodatkowego chlodzenia SB to juz prawie standard ;) ), problem z mnoznikami przy fsb 200+ a do extreme o/c trza trafic naprawde dobry egzemplarz u siebie nie wiem co mnie trzyma czy proc czy pamieci 225 fsb max dzisiaj bede mial bartka wiec cos wiecej sie moze wypowiem. Abit zrobilby swietne posuniecie gdyby wrzicul mocniejsze, lepsze kondensatorki i podwyzszyl regulcaje napiecia vdd chociaz do 1.9v :twisted: Gegneralnie moge z czystym sumieniem polecic ta mobo tez kiedy wymienialem 8rda stalem przed wyborem i widac co wybralem jednak ostatnimi czasy po glowie mi chodzi 8rda+ rewizja 2.1 :? :twisted:

pzdr

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a po co te vdd 1.9V??

wieksze prawdopodobienstwo na uzyskanie wyzszej fsb

p.s. moj abiciak poszedl na 235 fsb ale pamieci juz bledami i bsodami sypaly jak zapodam bartka na stale to moze i pamieci wymienie czasem moze 240 by peklo :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10x i 10,5x chyba nie dziala

nie do konca bo dzieje sie tak przy CPU interface ENALBLED czasem rowniez inne mnozniki nie dzialaja tak jak w moim przypadku 8.5x co do wysokiego vdd to moze i soltek go nie lubi co nie oznacza ze abit nie bedzie go lubic pogadaj z ludzmi co zrobili vdd moda :) na nf7(s)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie ma żadnych sposobów na to żeby te mnożniki jakoś zrobić?? Jakiś mechaniczny sposób albo nie wiem co........

to raczej wada konstrukcyjna wiec obawiam sie ze nie

_VIP_ farta miałeś i tyle z tym Soltekiem. Te nowe rev już przecież nie są takie dobre.

Ja polecam Abit`a NF-7S

przeciez rev.D sa nadal dostepne i przy odrobinie pracy mozna leciec z nimi bardzo wysoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soltek ma też jeszcze jedną, poważną wadę. A mianowicie układ zasilający procesora. Tutaj Soltek dał ciała i aby bawić się w OC trzeba zainwestować w zapupisty zasilacz który będzie trzymał napięcia jak skała. W NF7 ten problem jest mniej odczuwalny.

Jednak mimo wszystko widać co ja wybrałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chollera im więcej wiem o tych płytach tym większy mam dylemat którą z nich wybrać.

Wady:

soltek:

- dwufazowy układ zasilania CPU (to dla mnie kłopot bo mam syf zasiłkę

- napięcie CPU tylko do 1,85V

Abit:

- problemy z mnożnikami przy FSB 200+

Epox (8rda+ rev. 2.1)

????

A czy na tych wszystkich płytach dobrze sie ram kręci? Czy są jakieś wyjątki? Chodzi mi o PC3200/PC2700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...