f-lexa Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Oddalem HD IBM z 3 letnia gwarancja do naprawy (padl 3 mies. przed uplywem gwarancji).Z serwisu wrocil inny(ten sam model ale inny numer seryjny) poserwisowy(nie nowy) dysk. Poinformowano mnie,ze gwarancja bedzi na zasadzie kontynuacji (czyli jeszcze 3 mies).Odmowilem odebrania dysku na takich zasadach.Z tego co sie orietuje to przy wymianie podzespolu na inny gwarancja powinna plynac od nowa. Chcialbym by ktos kompetentnie zweryfikowal moje razumowanie. Czy w przypadku wyniany dysku na nowy innego typu mam mozliwosc ubiegania sie o 3-letnia gwarancje,czy tez bedzie to tylko 1 rok(obecnie IBM daje tylko 1 rok gwarancji)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Przy wymianie czas gwarancji powinien płynąc od nowa. Ale będa się pewnie tłumaczyć że producent kiedyś dawał 3 lata a teraz rok. Ty w tej sytuacji możesz powiedzieć że sie nie zgadzasz i chcesz zwrot kasy. Oczywiście tyle ile za niego zapłaciłeś jak go kupowałeś. A kontynaucja starej gwarancji to ewidentne naciąganie. Właściwie to powinni ci dać nowy dysk . A więc pewnie bez rzecznika praw konsumentów się nie obejdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Tak wlasnie myslalem.Traci to przekretem :evil: .Na marginesie mowiac chcialbym dostac kase ktora za niego wtedy dalem (prawie 1100zl) :roll: .Za ta kase to bym sobie 3 mowe dyski kupil. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Masz jak najbardziej nie tylko prawo ale obowiązek <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> nową gwarancję, stara gwarancja z nowym numerem byłaby nie ważna i nawet nie miałbyś tych 3 miesięcy, to po prostu trik prawny :wink: . Świetnie postąpiłeś, powinieneś otrzymać albo stary dysk z odnotowaniem naprawy, albo nowy dysk na nowej gwarancji, albo zwrot pieniędzy, wszystkie inne przypadki to naciągactwo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Tyle kasy to napewno Ci nie zwrócą. Prędzej zaproponują nowszy model dysku. Z tego co się domyślam to oni próbują krecić z nowymi warunkami gwarancji ( luty 2003 bodajże). Ale ponieważ kupiłeś dysk przed tymi zmianami więc powinny Cię obowiązywać stare warunki gwarancji. Ale nawet w myśl nowych warunków nie moga zrobić tego co próbują, tzn. mogą jeżeli wyrazisz zgodę na takie załatwienie sprawy. A o ile jeszcze dobrze pamiętam to w myśl starej gwarancji , powinni Ci wymienić na nowy dysk z nową gwarancją , naprawić lub zwrot kasy ( chyba według aktualnej ceny nowego, choć mogę się mylić) Jakby nie było próbują robić Cię w balona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Dziekuje za rzeczowe odpowiedzi.Teraz mam pewnosc ,ze racja lezy po mojej stronie i bede domagal sie pelnej gwarancji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...