Skocz do zawartości
przem

king maxy 2 x 256 ( 400)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam : mam pytanie bo kupiłem te pamieci jak wyzej , mam płyte k7400l gigabite, i nie wiem jak sprawdzic czy chodzą synchronicznie sa włożone bo 1 i 3 banku i teoretycznie powinny chodzic ( płyta jest na nforce), poza tym mam jeszcze 1 kostkę pamieci no name 256 mb `333 i nie wiem czy wsadzic ja do banku jakiegos, ale czy nadal beda chodziły synchronicznie te 2 pozostałe czy nie? proszę o odpowiedz........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy będą chodziły synchronicznie(z procesorem) zależy od ustawień w biosie, a nie od obstawienia slotów ram.

No chyba, że chodziło Ci od Dual Channel wtedy zwykle jest to slot 1 i 3 i proponuje już nie wkładać tej trzeciej pamięci innego producenta i innych specyfikacji.

Poza tym cięzko zrozumieć to wszystko co napisałeś. Dobrze by było postawić czasem jakąś kropke i użyć poprawnej polszczyzny ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam : mam pytanie bo kupiłem te pamieci jak wyzej , mam płyte k7400l gigabite, i nie wiem jak sprawdzic czy chodzą synchronicznie sa włożone bo 1 i 3 banku i teoretycznie powinny chodzic ( płyta jest na nforce), poza tym mam jeszcze 1 kostkę pamieci no name 256 mb `333 i nie wiem czy wsadzic ja do banku jakiegos, ale czy nadal beda chodziły synchronicznie te 2 pozostałe czy nie? proszę o odpowiedz........

Zapuść programik jakiś, np. CPUZ i będzie wszystko jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki. Od teraz pisze po polsku :oops: . Chodzi mi o dual Channel. Czy przy uruchomieniu kompa wyswietla sie jakis komunikat o tym ze dual channel jest aktywny? Ponadto myślałem ze synchronizm i dual channel jest to samo.....ale jak widze jest jednak róznica...........za swój imbecylizm przepraszam.

poza tym widziłaem na zdjęciach KING MAXY zielone (a ja mam czerwone) jest jakas miedzy nimi róznica?

Prosze o dalsze rady..............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki. Od teraz pisze po polsku :oops: . Chodzi mi o dual Channel. Czy przy uruchomieniu kompa wyswietla sie jakis komunikat o tym ze dual channel jest aktywny? Ponadto myślałem ze synchronizm i dual channel jest to samo.....ale jak widze jest jednak róznica...........za swój imbecylizm przepraszam.

poza tym widziłaem na zdjęciach KING MAXY zielone (a ja mam czerwone) jest jakas miedzy nimi róznica? 

Prosze o dalsze rady..............

Nie wiem jak to jest w Gigabyte, ale w większości płyt na Nforce2 jest już wyświetlane Dual Channel przy POST.

Nie żaden "synchronizm"! ;) tylko praca synchroniczna jak już.

King Maxy zielone są na BG ramach, a czerwone są na normalnych układach pamięci. Miałem takie jak Ty masz KingMaxy DDR 433 i nawet na 333Mhz w dualu nie chciały chodzić. Byłem z nich bardzo nie zadowolony. Oddałem do reklamacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem nie-przyjemność z tymi pamiątkami, to była tragedia. Spróbuj je wymienić na coś innego.

A co do duala, to jeżeli nie pokazuje Ci tego w poście, to spróbuj zaktualizować bios swojej mobo. Albo CPU Z.

A praca synchroniczna ma miejscę gdy częstotliwość magistrali procesora i pamięci są jednakowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki bardzo za te informacje, i jak wrócę do domu to zobacze czy ten Dual channel wogóle jest wlączony. poza tym wacham się czy nie kupic twinmosy..bo róznica jest tylko 10 zł na kostce....ale zobaczymy.bo i tak za bardzo nie mogę podkręcac ( mam bartona 2500) bo cooler mój nie daje rady ( jak podkrsam fsb na 200) temp. od 51 do 57-8 nawet 60 w stresie. A poza tym zasilacz jest beznadziejny..........po prostu życie to bagno............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do coolera to nie jest on najgorszy bo to super silent ball copper/ miedz ale w srodku obudowy jest goraco ( cdrw, cd rom, 2 dyski 7200), kara tv, SBlive, i geforce 2 TI. Co do tych pamiątek....to jak mówie dzisiaj po powrocie do domu .pobawie sie nimi i zobacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki bardzo za te informacje, i jak wrócę do domu to zobacze czy ten Dual channel wogóle jest wlączony. poza tym wacham się czy nie kupic twinmosy..bo róznica jest tylko 10 zł na kostce....ale zobaczymy.bo i tak za bardzo nie mogę podkręcac ( mam bartona 2500) bo cooler mój nie daje rady ( jak podkrsam fsb na 200) temp. od 51 do 57-8 nawet 60 w stresie. A poza tym zasilacz jest beznadziejny..........po prostu życie to bagno............

Jak już sie zdecydujesz na Twinomosy to nie bierz czasem na kościach Elixira.

A na zasilacz radze uważać. Przy sprzęcie typu Barton 2500+ zalecałbym koniecznie minimum Chiefteca 360W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam z Kingmaxow jestem zadowolony za 5 zł wiecj na kostce dostalem w koncu pamieci ktore działaja w DualDDR (a nawet triple :) bo mam 3 kosci)

Przez rece przewinely mi sie juz rozne no-name'y od Seitecow Elixirow i innych wynalazkow. Teraz mam Kingmaxy i sobie chwale chodza na domyslne 333 przy 5-2-2-2.0 @2.63. Biegaja nawet na 400 przy 8-3-3-2.5@2.7V Za ta kase dla mnie styka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam z Kingmaxow jestem zadowolony za 5 zł wiecj na kostce dostalem w koncu pamieci ktore działaja w DualDDR (a nawet triple :) bo mam 3 kosci)

Przez rece przewinely mi sie juz rozne no-name'y od Seitecow Elixirow i innych wynalazkow. Teraz mam Kingmaxy i sobie chwale chodza na domyslne 333 przy 5-2-2-2.0 @2.63. Biegaja nawet na 400 przy 8-3-3-2.5@2.7V Za ta kase dla mnie styka.

Mi tam jakoś nie styka jak KINGMAXy ddr433 nie chodzą w dualu nawet na 333MHz. Bez duala owszem, ale tylko do 400MHz co i tak jest poniżej specyfikacji....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam jakoś nie styka jak KINGMAXy ddr433 nie chodzą w dualu nawet na 333MHz. Bez duala owszem, ale tylko do 400MHz co i tak jest poniżej specyfikacji....

Musiales cos kiepsko trafić. U znajomego bez problemów na kosciach 433

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiales cos kiepsko trafić. U znajomego bez problemów na kosciach 433

Zobaczymy, lada dzień przyjdą inne z rekalamacji i wtedy sie okaże jakie są te Kingmaxy.

Bo 2 to mógł być przypadek, ale 4ry to już nie sądzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez chce podkrecic te pamięci, ale boje sie że usmaże "przy okazji" procesor i płytę ( bo jak mwiłem wyzej mam od 60 st.) i mam pytanie czt z coolera wyciagnac zółty kabelek odpowiedzialny za automatyczne chłodzenie? bo jak zauważyłem cooler wieje tylko 1350-1400 obr. a jak ten kabelek wyciagne to bedzie wial z maxymalną predkościa.............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam weryfokacje moich poglądów. Mam w rekach 512/400 i niestety na 166 5-2-2-2.0 niewstają !!!!

A 256/333 smigaja idealnie. Mam nadziej ze to tylko kwestia jednej kości, bo mam 4x256 a w Epoxa wiecej niż 3 nie wpakuje i 256 sie marnuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...