Skocz do zawartości
phobosq

56 stopni przy WC... co to ma znaczyc

Rekomendowane odpowiedzi

sprzet jak w podpisie, zlozony zestaw WC - blok Wave, pompka AquaEl 400 (niestety), nagrzewnica + wiatrak (czasem dwa)

teraz opis problemu - czujnik musi klamac bo tak przeciez nie moze byc! blok wielokrotnie zakladany i zdejmowany i zawsze jest tak samo; idle 50-51 stopni, stress 55-57 (srednio 56 ale waha sie +/-1), blok jest zimny, po wylaczeniu kompa i zdjeciu bloku procesor nie jest cieply... thorton ma podobnie - @2,2 idle 54 stress 62

teraz - jezeli nie mam odczytu z diody termicznej to nie ma sily zebym sprwadzil rzeczywista temperature, prawda? wiem ze nie powinienem sie tak strasznie przejmowac bo 55 stopni to jeszcze nie jest tak zle, no ale przy WC? :?

PS. zapomnialem dodac - woda w obiegu jest ciut chlodniejsza od ciala... pnadto - z CS-em jest tak samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz C-S niedopasowanego ...

miałem taki problem, że płyta się wyłączała (przyu większym OC) ... okazało się że C-S miał takie zagięcia stabilizujące i one były za długie - opierały się na sockecie i proc się przegrzewał ...

po spiłowaniu OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie roznica woda-proc byla na poziomie 4st na Black Boxie i procku 12.5*166

Wierzysz, ze tak bylo naprawde? Wieeeelkie przeklamanie mobo.

jak Ty sie ostatnio wszyctkiego czepiasz, okres masz czy co??

Zastanawia mnie po co podawac wartosc, ktora jest oczywista nieprawda. Nie wydaje mi sie, zebys mial najlepszy bloczek (twoje wartosci na to wskazuja). Porponuje abys odwiedzil zagraniczne fora i tam sie pojawil swoim wynikime - przekonasz sie jaka bedzie ich reakcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba plyta jakos strasznie klamie, bo:

1. kupilem wczoraj PowerHeada 402 i bardzo ladnie sika :) (mialem jakiegos AquaSzuta 500l/h) zalozylem go dzisiaj (musialem udac jeszcze po weza 12/16 - mam 10/14) - temperatury spadly z 56 na 54.... czyli juz drgnelo

2. przeprowadzilem uruchomienie ala kamikadze :) z wylaczona pompka - wlazlem do BIOSa i sprawdzalem odczyty, jak doszlo do 70 wylaczylem kompa - blok byl goracy! teraz jest 54 i blok zimny...

teraz spowiedz - blok dokrecilem, sprawdzilem paste - jest dobrze

byc moze odczyty z tego czujnika sa w ogole wy@#$ane w kosmos i w ogole nie warto na nich polegac, ale mam jeszcze jedna wizje... otoz nagrzewnica nosi slady uzytkowania - finy sa troche pogiete itp itd..., byc moze zmiana jej na nowa (w lepszym stanie) i miedziana pomoze co nieco...

no chyba ze jeszcze zmienie blok... :)

dzieki za porady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odsylam Cie do strony Billa Adamsa (www.overclokcers.com - tam pisal testy i tam tez jest jego strona z metodologia).

no i znalazlem - jak dostac odczyty z diody termicznej jak sie nie ma tego na plycie; to byla dobra wiadomosc

zla jest taka ze trzeba lutowac z tylu socketu... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi