Skocz do zawartości
woyboy

Nec FE-770 - zady i walety, czyli za i przeciw?

Rekomendowane odpowiedzi

Kto posiada Neca FE-770? Proszę o wasze opinie - za i przeciw. Czy to dobry zakup za 620 zł. Czy kineskop ClearFLat (naturalnie płaski jak piszą na stronach Neca) jest naprawdę płaski, czy tylko "oblewany". Monitor ma mi posłużuć góra 2 lata, później przesiądę się na LCD, w związku z czym nie chcę wydać więcej niż 650 zł. Wiem że Dimondtrony są lepsze, ale cena też. Pozdrawaim!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WADY:

- Ekran nie jest płaski, tylko jak to ująłeś "nedlewany" Co nie przeszkadza w odbieraniu go jako płaski przy patrzeniu na wprost.

- Plamka na rogach więkasza->efekt: istotnie nieco rozmazany obraz w rogach.

- Zdaje się że dosyć duży odsetek egzemplarzy z wadliwą geometrią, ja miałem w domu 4 sztuki, nim się zdecydowałem.

- Nie do końca przemyślane rozmieszczenie przycisków regulacji.

- Dziurki i wgłębienia w topie obudowy łapią kurz i ciężko go z tamtąd usunąć

ZALETY:

- Jak na tani monitor, rewelacyjny kontrast i ładne kolory

- Stosunkowo małe pudło

- Jak dla mnie śliczny design, zwłaszcza wersja "black"

- Fajne oprogramowanie NaviSet (regulacja parametrów monitora z poziomu zakładki "ekran")

- Proste OSD, łatwa nawigacja.

- Dobre ekranowanie, stosunkowo mała wrażliwość na pole magnetyczne obok (głośniki, transformator w lampce 12V)

Reasumując- dobry zakup w tej cenie, ale nie oczekuj cudów. 1024x768@85Hz to optymalna rozdzielczość, brak efektu mory, migotanie dla mnie niewidoczne- siedziałem na nim i po 12h na dobę. 1152x864@75Hz obraz już średni, nieostry i mora nie do wyregulowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...