co3en Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Koniec pazdziernika a ja znowu budze sie z reka w nocniku... :oops: Otoz panowie mam piec dni na opracowanie pytan z matury ustnej z okresu XX lecia miedzywojennego :? Chyba kazdy kto zdawal mature wie o co mi chodzi :) Teraz prosba do ludzi ktorym chcialo sie to napisac i maja na tyle miekkie serce, zeby sie swoimi wypocinami (ew linkami do stronek o tej tematyce) podzielic i pomoc mi :idea: btw Googlam za tym juz 2 dzien :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Podałbyś chociaż te pytania, miszczu. Co polonistka to inny zestaw KFC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agooshia Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 na www.sciaga.pl szukales? btw chodzi ci o literature czy historie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Chodzi mi o polski (literatura) Co do pytan to we wszytkich szkolach sa podobne :) A to sa pytania maturalne takie jak byly w zeszlym roku i kilka lat temu, bo jak powiedziala moja polonistka lektury sa wszedzie takie same. Podobnie jest z pytaniami moga brzmiec inaczej ale ale zawsze chodzi o to samo :idea: w kolejnym poscie wklepie pytania :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 1. SKAMANDRYCI - "piekna plejada". Scharakteryzuj grupę poetycka, odwolujac sie do znanych ci wierszy. 2. na wybranym przykladzie utworu literackiego z XX wieku rozwaz problemy winy i odpowiedzialnosc czlowieka za czyny. 3. udowodzij, ze PRZEDWIOSNIE to powiesc-ostrzezenie. 4. scharakteryzuj Cezarego Baryke jako przedstawiciela pokolenia. 5. Zenon Ziembiewicz - czlowiek prywatny i prezydent miasta. osadz bohatera GRANICY 6. przedstaw i ocen postawemoralna oraz spoleczna cezarego baryki 7. marzenia o polsce, a rzeczywistosc. rozwin temat na podstawie powiesci PRZEDWIOSNIE 8. scharakteryzuj wybrana postac kobieca z powiesci XX w. 9. jak rozumiesz sens przygod bohatera FERDYDURKE? przedstaw gombrowiczowska wizje swiata i czlowieka 10. przedstaw charakterystyczne cechy prozy B.Schulza 11. zaprezentuj interpretacje wybranego opowiadania B.Schulza 12. rozwaz przyczyny kleski Z.Ziebiewicza i ocen jego zyciowe wybory 13. jakie masz zdanie o literaturze, ktora dokonuje deformacji rzeczywistego swiata? odwolaj sie do utworow 14. osadz Elzbiete Biecka, bohaterke GRANICY 15. jakaprawde o czlowieku wypowiada z. naukowska w GRANICY? zaprezentuj wlasna interpretacje utworu 16. zaproponuj interpretacje powiesci FERDYDURKE i okresl swoj stosunek do tego utworu 17. ktory z poetow XX lecia miedzywojennego jest ci najblizszy uzasadnij wybor, dokonujac charakterystyki jego tworczosci 18. polskie mity, rozczarowania oraz program naprawy rzeczywistosci omow na wybranym przykladnie prozy polskiej XX lecia 19. najciekawsza twoim zdaniem kreacja kobieca w prozie XX lecia 20. na wybranym przykladzie omow pojecie groteski. mozesz odwolac sie do dramatu witkacego(nie bralem), powiesci gombrowicza lub innego przykladu 21. zinterpretuj tytuly dwoch wybranych utworow z prozy XX lecia 22. przedstaw c. baryke jako przedstawiciela pokolenia to sa pytanka z XX lecia miezywojennego :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Więcej nie było :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Zostalo jeszcze ponad 100 :P :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Zostalo jeszcze ponad 100 :P :twisted: a nie masz jakiejs otwartej i chętnej ..... do pomocy kolezanki w klasie ?:) i nie olewaj sobie na maxa nauki bo sie obudzisz z reka w nocniku na maturze, serio Ci mowie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 (...) to sa pytanka z XX lecia miezywojennego :evil: Czyżby czyżyk? 8O Od kąd to "Przedwiośnie" i wspaniały Cezary to XX lecie międzywojenne, jak dl mnie to pozytywizm ale ja zdałem maturę 5 lat temu może coś się zmieniło przez te ciągłe reformy edukacyji? :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 RS :arrow: niestety w kalsie nie ma zadnych fajnych kolezanek za wyjatkiem tych ktore maja sie juz z kim uczyc :( Ivan :arrow: Przedwiosnie chyba jednak jest w XX leciu. Ja sie przynajmniej tak uczylem ( zostalo wydane w 1924r czyli pomiedzy I i II wojna) Naprawde nikomu nie zostaly gdzies opracowania tych tematow :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 nie olewaj sobie na maxa nauki bo sie obudzisz z reka w nocniku na maturze, serio Ci mowie :)Nie strasz go tak :P :D Ja tam do matury uczyłem się tak na serio to 4 dni przed egzaminem i zdałem :twisted: @co3en jakoś mi znajomo te pytania brzmią, miałem opracowane wszystkie ale po maturze poszły na podpałke do ogniska :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 szukaj w sciagach tam jest tego sporo i pytanko: czytales te leORT: ORT: ORT: ktury? jak czytales to jestes bogiem i pewnie cos wymyslisz, a jak nie to czytaj sciagi i i tak bedziesz bogiem (to moj sposob :lol: ) a tak pozatym to strasznie wczesnie to zaczeliscie... z tego co ja pamietam rok temu to hmm chyba chlopow bralismy czy cos w tym stylu :lol: i nikt o zadnych powtorkach nie myslal, a prosze mature zdalem (z polskiego sie nie ma co chwalic :? ale za to inne przedmioty miodzio :D ) na dobre studia chodze :D a co do pytan to 1. na 100% jest w jakiejs sciadze (ja preferowalem sciagi z wydawnictw, bo na necie to rozne glupoty pisza :? ) 2. hmm tu chyba wybralbym Granice i Ziembiewicza .... hmm moze cos jeszcze ale juz nie pamietam (bo nie musze :D ) 3. pojecia ni mam :? ale cos nawymyslaj jakis kit 4. blee nie lubie przedwiosnia :P 5. hehe moje ulubione pytanko (bo granice przeczytalem :D) przelecjego decyzje i osadz - wg mnie to boh negatywny 6,7. - patrz 4. ok nie chce mi sie wiecej pisac a zadnym autorytetem nie jestem:) a jak mowie szukaj w sciagach tam jest tego pelno, i jak masz czasopismo cogito tam tez bylo tego sporo (moja siostra zbierala jak sie do maturki uczyla 8) )wg mnie wszystko typu sciaga.pl to ostatecznosc bo tam to juz totalne glupoty pisza :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Od kąd to "Przedwiośnie" i wspaniały Cezary to XX lecie międzywojenne, jak dl mnie to pozytywizm ale ja zdałem maturę 5 lat temu może coś się zmieniło przez te ciągłe reformy edukacyji? :roll: Nie wiem w jaki sposób zdałeś, ale bezpieczniej będzie nie poruszać już tego tematu :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 O skamandrytach mam ;] O granicy i ferdyrurke jakos napisze 8) ale przedwiosnie i kreacje kobiet(granica) to bedzie dla mnie mordega :( Co do lektur to powiedzmy ze wiem o czymy to jest :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Granica? To było to z Zenonem "Chędożnikiem" Ziembiewiczem? Kreacje kobiet, ju sej. Była tam matka Zenona, nie pomnym jak się wabiła, roboczo załóżmy, że Aspiryna. Oważ Aspiryna miała męża dziwkarza i pijaka, nadto hochsztaplera i nałogowego karciarza. Z cierpliwością godną lepszej sprawy znosiła cudze figi za kanapą i tłok w łóżku, gdy kotłowała się tam plątanina nagich ciał i westchnień. Zenon patrzył na to i miał nudności, za czem wstąpił do ZSMP i poprzysiągł na sztuczną szczękę pradziadka, że on taki nie będzie (pitu pitu Kalifornia). Potem zdaje się uwiódł był i zbrzuchacił niejaką Justynę. Justyna była cud dziewoja, cycata, biedrzysta i w zadzie odpowiednio rozrośnięta. Wiadomo, pasiona prawdziwym mlekiem, a nie sikami UHT w kartoniku. I oważ Justyna miała nieszczęście zadurzyć się w Zenonie, któren wychędożywszy umknął był pod pantofel Elżbiety z domu Zacholeręniepamiętamsprawdźwstreszczeniu. Elżbieta to jakaś taka mikra anorektyczka bodajże, hrabianka z gatunku tych, co bułkę przez bibułkę, a ... No dobra, to ma być wersja dla młodzieży. Soł Zenon vel Płaziniec vel Obleniec zapylił tą i tamtą, po czym wlazł na Stanowisko i udawał, że o niczym nie wie. Tak przynajmniej tłumaczył się Elżbiecie. Ale baby jak to baby, dogadały się na zakupach albo u fryzjera i sprawa się rypła. Zenon, przyciśnięty do muru, wił się, skamlał, pytał po wielokroć "Elu, czy jesteś tego w 100% pewna? Zaznaczyć C?" i w ogóle zachowywał się niegodnie, suczy chwost, za czem pękł jak dorodny pryszcz i wyasygnował jakieś drobniaki na skrobankę dla Justyny. No ale lektura nie znalazłaby się w wykazie szkolnym, gdyby na tym sprawa się skończyła. Bo oto Justyna, potomka i chłopa utraciwszy, owariowała, od znajomego aliena kupiła butelczynę kwasu i przeniknąwszy do gmachu KGB, gdzie rezydował Zenon Płaz, oblała szpetną fizys tegoż posiadaną cieczą. Nie pomnę, co było dalej, poza tym, że Zenon się zastrzelił z gumy od weków i chyba tak się to skończyło. Aha, przyswój sobie pojęcie "schematu bolebocośtam" i różne pokrętne tłumaczenia tytułu ("granica psychiczna", "granica etyczna", "granica a my bez paszportów"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 "Przedwiośnie" będzie łatwiejsze - zanieś kilka wycinków prasowych o dowolnej partii politycznej lub jakimś rywinie i powiedz, że Żeromski to miał łeb - już wtedy wiedział, że tego bajzlu sami nie posprzątamy nawet za sto lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 jonas ja uwielbiam te twoje tego; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Jejku jej, tak przy wszystkich @^_^@ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Od kąd to "Przedwiośnie" i wspaniały Cezary to XX lecie międzywojenne, jak dl mnie to pozytywizm ale ja zdałem maturę 5 lat temu może coś się zmieniło przez te ciągłe reformy edukacyji? :roll: Nie wiem w jaki sposób zdałeś, ale bezpieczniej będzie nie poruszać już tego tematu :> Sam nie wiem, ot tak po prostu. Ale prawdą jest palnąłem gafę, cóż pamięć ludzka ulotną jest a jak już pisałem to były dawne dzieje więc mi się pomieszało. Dobra, dla bezpieczeństwa już nic nie mówię :/ PS. Maturę z Polskiego zdałem na pięć.... i co mi z tego :roll: :wink: :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Granica? To było to z Zenonem "Chędożnikiem" Ziembiewiczem? Kreacje kobiet, ju sej. Była tam matka Zenona, nie pomnym jak się wabiła, roboczo załóżmy, że Aspiryna. Oważ Aspiryna miała męża dziwkarza i pijaka, nadto hochsztaplera i nałogowego karciarza. Z cierpliwością godną lepszej sprawy znosiła cudze figi za kanapą i tłok w łóżku, gdy kotłowała się tam plątanina nagich ciał i westchnień. Zenon patrzył na to i miał nudności, za czem wstąpił do ZSMP i poprzysiągł na sztuczną szczękę pradziadka, że on taki nie będzie (pitu pitu Kalifornia). Potem zdaje się uwiódł był i zbrzuchacił niejaką Justynę. Justyna była cud dziewoja, cycata, biedrzysta i w zadzie odpowiednio rozrośnięta. Wiadomo, pasiona prawdziwym mlekiem, a nie sikami UHT w kartoniku. I oważ Justyna miała nieszczęście zadurzyć się w Zenonie, któren wychędożywszy umknął był pod pantofel Elżbiety z domu Zacholeręniepamiętamsprawdźwstreszczeniu. Elżbieta to jakaś taka mikra anorektyczka bodajże, hrabianka z gatunku tych, co bułkę przez bibułkę, a ... No dobra, to ma być wersja dla młodzieży. Soł Zenon vel Płaziniec vel Obleniec zapylił tą i tamtą, po czym wlazł na Stanowisko i udawał, że o niczym nie wie. Tak przynajmniej tłumaczył się Elżbiecie. Ale baby jak to baby, dogadały się na zakupach albo u fryzjera i sprawa się rypła. Zenon, przyciśnięty do muru, wił się, skamlał, pytał po wielokroć "Elu, czy jesteś tego w 100% pewna? Zaznaczyć C?" i w ogóle zachowywał się niegodnie, suczy chwost, za czem pękł jak dorodny pryszcz i wyasygnował jakieś drobniaki na skrobankę dla Justyny. No ale lektura nie znalazłaby się w wykazie szkolnym, gdyby na tym sprawa się skończyła. Bo oto Justyna, potomka i chłopa utraciwszy, owariowała, od znajomego aliena kupiła butelczynę kwasu i przeniknąwszy do gmachu KGB, gdzie rezydował Zenon Płaz, oblała szpetną fizys tegoż posiadaną cieczą. Nie pomnę, co było dalej, poza tym, że Zenon się zastrzelił z gumy od weków i chyba tak się to skończyło. Aha, przyswój sobie pojęcie "schematu bolebocośtam" i różne pokrętne tłumaczenia tytułu ("granica psychiczna", "granica etyczna", "granica a my bez paszportów"). Brawo. Dawno tak sie nie usmialem :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 nie no jonas, znow mnie położyłeś..... :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 fuuuuu polak :P błłłeeee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 OT jonas ty jezdeś jakiś poeta polonista prof. miodek w jednej osobie ??? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 ja polaka olewalem 4 lata jehcalem na samych 3 a na mature z polaka uczylem (rylem) sie ok 1 misiaca i zdalem na 3 i 4 (powinno byc 5 ale facet od polaka to penis) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 [dygnięcie] Ani profesur, ani poeta, ani mafister nawet. Technik jeno, w dodatku elektronik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...