Skocz do zawartości
Pinokio

"Neostrada" czy "Chello" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam dostęp do internetu przez telewizje kablową PTK, czyli „Chello”. Z tego dostawcy nie jestem zadowolony, bo co sobie nie wymyśle tego regulamin zabrania.

Co miesiąc dostaje taki od nich list:

„Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że w toku rutynowo wykonywanych czynności związanych z monitorowaniem wydajności i bezpieczeństwa naszej sieci internetowej, stwierdziliśmy, że w okresie bieżącego miesiąca pobraliście Państwo ponad 10 GB danych.

Zgodnie z Warunkami Właściwego Użytkowania, stanowiącymi integralną część Umowy Abonenckiej o świadczenie usług telekomunikacyjnych, miesięczny limit pobierania danych w sieci chello, wynosi 15 GB. W przypadku przekroczenia limitu 15 GB UPC ma prawo ograniczyć Państwu dostęp do części usług chello.

Ograniczenie to dotyczy obniżenia prędkości transferu do maksymalnej wartości 32 kb/s, zablokowania Państwu możliwości korzystania z konta pocztowego chello oraz z opcji "Zarządzania kontem chello".

W kolejnym miesiącu standardowe warunki dostępu do usługi chello zostaną przywrócone z uwzględnieniem ograniczeń wynikających z Warunków Właściwego Użytkowania”

Ten limit mnie dobija i w żaden sposób nie mogę się „wyrobic” w nim. W tym miesiącu go przekroczyłem i pewno ograniczą mi transfer.

Mam zamiar zrezygnować z „Chello” i wejść w Neostrade +, bo tam nie ma żadnych limitów ściągniętych danych I teraz moje pytanie. CZY WARTO? Czy na neostradzie osiąga się transfery 512/128? Lubię czasami pograć w Q3 i czy na NEO + da rade pograć na zachodnich serwerach, – jakie są pingi? I w ogóle jak jak działa dostęp do internetu oferowany przez naszego monopolistę ? (to dziwne, ale NEO jest tańsza od CHELLO i nie ma, tylu ograniczeń regulaminowych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o transferki w NEO+ to aż nie mogłem uwierzyć ale one faktycznie utrzymują się na poziomie 64/16 KB/s. Takie transferki oczywiście uzyskuje się jak ściągasz z serwerka a jeśli chodzi o progsy p2p to w zależności jaki user ma jaką przepustowość uploadingu ...zdaża się 40 KB/s. Uważam, że w porównaniu do łącz konkurencyjnych o prędkości 512 Kb/s tepsa wiele nie chce (choć nie uważam że to jest mało), więc jak najbardziej polecam!!!. Ja sam jestem BAAAARDZO zadowolony. Odrazu widać jak wpływa konkurencja na naszą kochaną telekompromitacje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ograniczyli mnie właśnie transfer…(żadna strona www się nie otwiera, pocztę też nie można odebrać - mimo, że skrzynkę pocztową mam nie u nich a na komercyjnym koncie)

Dziękuje wszystkim :)

Przekonaliście mnie. Jutro rezygnuje z „Chello” i biorę Neostrade. Muszę się śpieszyć bo promocja tylko do końca miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi