Mardok Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 No cześć. Mam taki mały problem a raczej pytanie. Próbowałem użyci opcji szukaj, ale za bardzo nie wiedziałem, co tam wpisać, aby sprecyzować mój problem. Wracając do tematu mam sobie procka, który śmiga bez problemów na 2400MHz (12x200). Postanowiłem sobie go zwolnić do, około 2000MHz i sprawdzić, jakie mogę osiągnąć maksymalne stabilne FSB i tak doszedłem do wartości 225MHz, co moim skromnym zdaniem nie jest tak źle. Przetestowałem to ustawienie w 3DMarku i paru gierkach nie ma żadnego problem wszystko stabilne jak skała. No, ale do tego FSB wypadałoby jakoś podciągnąć tego procka i właśnie tu pojawia się problem. Gdyż przy tym FSB nie mogę dać mnożnika 10,5x, bo wtedy komputer się nawet nie włączy a właśnie ten mnożnik by mi najbardziej odpowiadał gdyż na tych ustawieniach MHz procesora nie przekraczają 2400 (powyżej tej wartości musze procka mieć na 1.9v aby był stabilny a jak na razie nie jestem w stanie go schłodzić przy takim napięciu). Co najśmieszniejsze mogę sobie ustawiać wszystkie inne mnożniki jak np.: 11x, 11,5x itd. tylko nie ten który mi jest najbardziej potrzebny czyli 10,5x. Wiec zwracam się z prośba: Czy ktoś wie, co jest grane? PS: AMD Athlon XP 1700+ Epox 8RDA3+ Geil 2x256MB 433MHz Ultra (No-Dual) Chieftec 420W PS2: Zmiana napięcia, dla czegokolwiek nie przyniosła żadnego efektu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 wlacz opcje "fsb spread spectrum" i powinno pomoc, miale to samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Niemiec : Niestety nic to nie dało dalej komputer nie chce się włączyć :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 A 11x220Mhz nie wystarczy? Albo próbować wyżej FSB może się jeszcze co wyciągnie. P.S. Stabilność systemu sie raczej nie sprawdza 3D Markiem czy nawet grami. Polecam zapuscic Prime na przynajmniej 4h. Wtedy można mówic o jakiejś wzglednej stabilnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Michnik : a czy przypadkiem Prime nie testuje głównie CPU ? Bo chciałbym zauważyć że akurat z nim nie miałem problemów :P A co do 220 to powiem tak : po co 220 jak można 225 :P PS: więcej się już nie da, a szkoda:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 wlacz opcje "fsb spread spectrum" i powinno pomoc, miale to samoA jak ją włączyć ? U mnie dla przykładu opcja ta jest niedostępna - pewnie coś trzeba ustawić coby się pokazała - wiecie co? I co ona dokładnie daje ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Michnik : a czy przypadkiem Prime nie testuje głównie CPU ? Bo chciałbym zauważyć że akurat z nim nie miałem problemów :P A co do 220 to powiem tak : po co 220 jak można 225 :P PS: więcej się już nie da, a szkoda:( Zgadza sie. Prime głównie jest do testowania procesora (chociaz tak naprawde służy do innego celu). Może to jest włąśnie znak, żeby próbować wyższe FSB i zmienić ulepszyć, zmodować to co nie wytrzymuje tego FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Pokombinuj z CPU Thermal Throttling, zadziała na 100% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 wlacz opcje "fsb spread spectrum" i powinno pomoc, miale to samoA jak ją włączyć ? U mnie dla przykładu opcja ta jest niedostępna - pewnie coś trzeba ustawić coby się pokazała - wiecie co? I co ona dokładnie daje ? zeby u mnie byla aktywna to musisz pogrzebac cos przy ustawieniach pamieci i proca, tak gdzie jest "optima", "turbo" i "expert". U mnie po ustawieniu na experta sie odblokowuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Paszczu : no wiec przeleciałem (bez zbereźnych skojarzeń) wszystkie dostępne tam opcje i dalej nie działa :( Michnik : u mnie prawdopodobnie pamiątki nie dają rady dalej ale póki co nie mam $ na nowe :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 zeby u mnie byla aktywna to musisz pogrzebac cos przy ustawieniach pamieci i proca, tak gdzie jest "optima", "turbo" i "expert". U mnie po ustawieniu na experta sie odblokowuje Już zmieniałem - na turbo, expert itp. i za cholerę nie można jej uaktywnić, to samo z AGP - nie mogę zmienić częstotliwości (nieaktywna funkcja) - chociaż wcześniej mogłem ją zmieniać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 @ Mardok - u mnie po ustawieniu na 0% działają wszystkie mnożniki, z tym że na tych, na których nie chciał się wcześneij bootować przy fsb 200, działa niestabilnie (ale działa :) ) @mostom - żeby było odblokowane musisz puścić proca i pamięci na synchro, jeżeli nadal nie będzie to dostępne to już nie mam pomysłów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 mam teraz podobny problem na abcie - wlasnie z mnoznikiem 10,5 - na 10 albo 11 wszystko smiga do 221MHz prime stable - a w 10,5 ledwo 217MHz - nie wiem co robic :( fsb spread spectrum nic nie daje - w ogole co to jest za opcja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 http://www.rojakpot.com/default.aspx?locat...var1=0&var2=115 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilp Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 mam ten sam problem co Yoshi nie da rady 10.5 znaczy się mniej stabilni ej chodiz niż 11 :) ?? dziwna sprawa jak ci nie chce chodzić na 10.5 to daj 10 x230 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 olej mnożnik 10,5 i ładuj 11x225 :) 225 to spokojnie uciągnie epox Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 U mnie komp spokojnie chodzi, na 225 ale na 230 już nie chce się nawet zabotować myślę, że to wina pamięci. Zresztą powyżej 225 i tak już system jest niestabilny. Dlatego właśnie chciałem puścić go na 10,5x225, ale z tego, co widzę to się chyba nie da a szkoda. Wiec póki, co lecę na 10,5x220. Co do procesora to on spokojnie i co najważniejsze stabilnie chodzi na 2400 ale przy przekroczeniu 2400MHz nawet o 10MHz muszę już zapodać napięcie 1.9V a jak już pisałem wcześniej nie jestem w stanie wtedy schłodzić procesora gdyż moje WC chłodzi jeszcze GFX i MoBo. No nic tak czy siak dzięki za fatygę ale chyba nic nie poradzę na ten mnożnik 10,5 widocznie tak miało być :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikos Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Też ma to smo MOBO i przy HyperXach 3500 (2x256) działa bez problemu 10.5x225 idzie też na FSB230 ale to jest juz max - przynajmniej dla pamiątek. Zresztą przy ustawieniu 10x225 pamiątki idą na 2-2-2-5 T1 a przy FSB230 muszę ostro zejść z timingami - w sumie wydajność gorsza. U ciebie to problem raczej w pamiątkach. Piszesz, że pamiątki ma 2x256 ale "No dual"??? Czemu? Nie działa ci dual tak jak trzeba? Pytam bo od dawna mam ten problem. Pamiatki w singlu smigają do FSB230 ale w dualu tylko do 185 są wpełni stabilne i to dopiero z nowym biosem (27.08.03). Wymieniam je na Geile - PC4000 (DDR500) :twisted: - mam nadzieję, że problem się skończy... no i może dobiję do FSB250 :twisted: Szkoda tylko, że mój XP1700 nie lubi napięcia powyżej 1.75V i powyżej 2375MHz jest już nizyt stabilny :evil: Muszę pomysleć nad jakimś tanim Bartonem, tkóry mógłby go zastapić i poszybować na opwiedzmy 10x250 - na początek. Może ktoś co doradzi? P.S. polecam ww opisywany bios - większa stabilność i wogóle! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 epox ma klopoty z pamieciami pc4000. ja tak mam i MK1 tez tak mial, wiec moze to byc chybiona inwestycja. pozatym poszukaj OCZ PC3500 Enchnsed Latency Limited Edition bo "zagraniczniacy" jada na nich na 250mhz na 2-2-2-5-T1 Podobno oparte sa one na BH5 http://www.ocztechnology.com/products/memo...Limited+Edition Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...