Skocz do zawartości
Megabyte

CPC na tweaku teraz i kiedyÅ›

Rekomendowane odpowiedzi

CPC to nie jest zestaw dla overclockera

Ja postaram się udowodnić, że jednak może być 8)

Jasne, pod warunkiem ze bedziesz uzywal go w defaultowej konfiguracji.

Po wymianie blokow, pompki, wezy i chlodnicy sie nie liczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz niedllulgo przerobie jeszcze bardziej tego cpca i temp mi spadnie ,jak narazie w stresie mam max 48 !! wiec nie jest tak zle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o tzw. "wartość oczekiwaną" projektu to nigdy nie może byc ujemna, bo nikt nie zakłada ponoszenia strat na projekcie...

bład koncepcyjny - jeżeli mierzysz wartosc projektu tylko strumieniami finansowymi to oczywiscie ze sa projekty z ujemną wartoscią bieżącą netto - 90% projektów z ochrony srodowiska - mnóstwo projektów infrastrukturalnych itd...

a w sprawie dzwigni finansowej i tamtych bzdur Lukasa to nie zabieram juz głosu

ochroną środowiska to ja sie sam akurat zajmuję tylko twoje argumenty są wg mnie nielogiczne ... nikt planujac przedsięwziecie czysto ekonomiczne - bastawione na zysk i tylko zysk nie dopuszcza możliwosci strat - i nie jest to bład koncepcyjny ... jeśli koncepcja jest taka, że ma byc zysk to przedsięwzieć z ujemnym zyskiem wczle sie nie zaczyna ...

a co do ochrony środowiska ... tu sie też nie zgodzę - analizowanie tych rzeczy w oparciu o koncepsje zysków i strat jest wg mnie dokonywane błędnie bo kalkulacje nie uwzgledniają niektórych czynników ... np. stosowanie filtrów spalin na kominach moze wydawać sie na 1 rzut oka nieopłacalne z punktu widzenia fabryki czy pojedynczego uzytkownika ale wliczywszy do wszystkiego np. koszty leczenia chorób płuc, rekultywacji gruntów zniszczonych siarka oraz odtworzenia zniszczonej roślinnosci (kwaśne deszcze - Sudety, Skandynawia) czy zbiornikó wodnych (Skandynawia) projekty szybko robią sie w skali globalnej wrecz dochodowe ... starczy producentów zanieczyszczeń obciażyc realnymi, powtarzam REALNYMI kosztami ich neutralizacji w środowisku i wszystko zaraz stanie sie opłacalne ...

takie błędne wnioski w dziedzinie ochrony srodowiska biora sie stad ze tym ona sie rózni od np. czystej ekonomii, ze powinno zależeć jej na ograniczeniu konsumpcji i produkcji (często zupełnie niepotrzebnych dóbr) podczas gdy ekonomia opiera sie przede wszystkim na szeroko rozumianej konsumpcji .... bo gdybu ludzie nie chciali konsumować to co moznaby im sprzedać?

jakby wliczyc np. w cene paliw koszty usówania ich produktów rozpadu ze srodowiska (np. nieprodukowana juz etylina i ołów w niej zawarty, węgiel - siarka) musiałyby one kosztować 2 razy wiecej .. dla ekonomii i tzw, rozwoju gospodarczego byłaby to katasrtofa, dla srodowiska wybawienie

dlatego JA nie uznaję stwierdzenia, ze istnieją "projekty o tzw. wartosci oczekiwanej ujemnej - poprostu albo wogule trudno ja policzyć albo "projektoczyńca" tego nie potrafi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko! Nic nie wymieniałem, wszystkie elementy pochodzą z http://cpc.pl. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi