Skocz do zawartości
Kov

Podkrecanie D1.2GHz na 8kah+, poradzcie

Rekomendowane odpowiedzi

Probowalem podkrecic system i max stabilnie bez podniesienia napiecia to 139x9,5=1311 temp CPU max 44st C. Nie wiem, pamieci chyba daja ciala powyzej 140 (kingstony pc2100 cl 2,5 ale chodza na 2) czy to normalne? na ile takie pamiatki mozna podciagnac?Max co probowalem to 133x10,5=1.4 nawet bios nie odpala, tez probowalem 141x9-1.27 i 139x9.5-1320 tez nie daje rady, czyli wnioskuje z tego ze max dla pamieci to ok 138 a proc powyzej 1311 nie pojdzie. Ile duron 1.2 sie daje podkrecic? ma ktos jakies doswiadczeniaz podobna konfiguracja?

Obecnie mam ustawiona pamiec na najbardziej wysrubowane parametry(casy rasy i inne bzdety) jak je zwieksze to powinno chyba poprawic stabilnosc z wyzszymi czestotliwosciami, ale z drugiej strony czy zysk z podkrecenia szyny o pare MHzow nie bedzie mniejszy od zwiekszonych opoznien w odswierzaniu pamieci?

Mam jeszcze kilka pytanek. normalne napiecie procka to 1.75, ile max mazna ustawic aby go nie spalic.

Napiecie pamieci tak samo ile maxymalnie mozna dac? Jest na tej plycie jako def.2,60 (nominalnie 2,50) czyli podniesione.

Opcja w biosie DRAM Drive strenght - czyli jak sadze poziom sygnalu dla pamieci, jest na auto 04 w hex, ile maxymalnie mozna ustawic.

Tez w biosie opcja Auto detect dimm/pci clk (AUTO/Disable)co to? dzielniki szyny pci? i jak to dzieli?

Jeszcze dwie opcje w biosie: DRAMM Burst Lenght? i DRAMM QUEUE DEPTH? o co tu chodzi i jak to najlepiej ustawic? w zadnych opisach konfiguracji biosow tego nie znalazlem .

Jeszcze kwestia biosu, najnowszy bios 8khi2304 wiesza mi system przy probie uruchomienia jakiejkolwiek gierki.Czy ktos ma podobnie?

Poradzcie cos chyba tu zna sie ktos na takich sprawach bo na innych bordach cos z tym cienko:)

KoV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam te Kingstony, i to chyba w nich jest problem. Przedtem mialem pamieci no-name i przy napieciu 2,6 v szly spokojnie na 149 (ah ten soltek), a kingstony przy 2,7 ida mi ledwo na 139. Cos mi sie zdaje ze pojde wymienic te Kingstony ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do biosu to zwiechy, ale mam pare ciekawych faktow:

Po dniu zabawy w podkrecanie Durona 1200 MHz na plycie Epox 8kha+ wyciagnolem nastepujace wnioski. Dla procesora graniczna wartoscia przy aktualnym chlodzeniu jest ok. 1370 (wg WCPUID 1376.5) przy napieciu 1,80 V. Na 1,4 GHz(133x10,5 i inne kombinacje) w koncu udalo mi sie go uruchomic przy 1.85 V ale niestety po czasie zwis, o dziwo wszystkie testy w sandrze przeszedl a zwiesil sie w UT(dobra gra do testowania). Sprawa pamieci. Maxymalnie poszly na 160 MHz, napiecie 2,70 V (256 Kingston PC2100 CL2,5) przy ustawieniach w biosie na NORMAL. Sprawdzilem kilka kombinacji i najciekawsze z nich to:

1. 1368 MHz 152x9 (wcpuid 1376), 1,80 V CPU, 2,70 MEM, ustawienia pamieci w biosie FAST +wlaczone pare <span style="color:red;">[ciach!]</span>l m.in. bank interleave.

Wyniki w sisoft sandzra: memory 2215 i 1974, cpu arythmetic 3801 1904, multimedia 7460 8640

2. 1370 MHz 137x10 (wcpuid 1376.49), 1,80 V CPU, napiecie pamieci standard, ustawienia pamieci wszystko na max + CL 2,

Sandra: mem 2062 1909, cpu aryth 3799 1903, cpu multim 7458 8636.

Najwyzsza temp procesor osiagnal 48 stopni przy 1,4 to chyba nie jest duzo? Mam cooler Spire ten z miedziana wkladka (ten nowszy model) moze gdybym na nim zamontowal wiatraczek delta poszedlby na te 1,4 GHz?

Nie wiem czy kogos zainteresuja te wywody ale przynajmniej jak ktos bedzie szukal informacji bedzie mial jakis punkt odniesienia.

A i jeszcze jedno dzisiaj w postach znalazlem ze seria AHLCA dobrze sie kreci, wlasnie z tej serii durona posiadam i efekty j.w. Nasuwa sie tu pytanie przy jakim chlodzeniu uzyskano 1,5 gHz przy 1.8 v. A moze poprostu moj procek wycieto gdzies blizej brzegu wafla :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A byłeś na stronie www.overclockers.com ?]

mają tam CPU database, znajdziesz być może kilka ciekwaych informacji .

Z tego co jednak widzę to w bazie jest jeszcze mało przykładów.

Jest m.in. że durona 1200 ahlca wyciągnięto na 1500 Mhz przy 1.80 V na shuttle Ak31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...