pio Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Noszę się z zamiarem kupna dodatkowego dysku, niestety moje mobo obsługuje jedynie ATA100, ale za 8-10 miesięcy zapewne je zmienie i dlatego mam kilka pytań: 1. ZASADNICZE - co lepiej wybrać Serial ATA150 czy ATA133 (przypominam, że na razie mam mobo ATA100) 1. Czy serial ATA150 bez zarzutów będzie działał na interfejsie ATA100), 2. Czy serial ATA150 jest dużo głośniejszy od ATA133 i czy jeśli będzie podłączony pod interfejs ATA100 to będzie ciszej pracował czy tak samo, 3. Czy jest widoczna różnica w szybkości pracy seriala ATA150 i ATA133 4. DLA ZNAWCÓW RYNKU - Czy jest nadzieja, że ceny dysków jeszcze znacząco spadną. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 JAKI LOL!! :) chce podpiac dysk ata100 pod serial ata 150. Jak ci sie uda podpiac tasme 80 zylowa pod serial ata to masz u mnie 2 piwa 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 a tak na powaznie: dysk sat np.seagate sa bardzo glosne. miedzy 133 a 150 nie ma znaczacego wplywu na szybkosc. Kup dysk ata 133 za to lepszy i juz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 czlowieku czy widziales kiedys kabel SATA 150 a ATA 133/ATA100? jesli nie to radze zobaczyc - od razu mowie ze nie podłaczysz pod ten sam kabel. Jedynie co mozesz zrobic to kupic płyte z obsługą SATA i podłaczyc pod nia nowy dysk SATA. A Kablem IDE stary dysk ata 100. pomiedzy Sata 150 a ATA 133 duzej roznicy nie zauwazysz moze 5% szybciej. Co mam przez to rozumiec?? czy SATA 150 jest duzo glosniejszy od ATA 133? buehehe zastanow sie co mowisz.... ceny dyskow w tym roku nie spadna. Spadna jedynie wtedy jak wyjda dyski z Prędkość obrotowa 10000 rpm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przem Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 niestety pod swoje mobo nie podepniesz serial ATA dysku. Najwyzej ( do czasu wymiany płyty) kup sobie kontroler na 133 i jakiś dysk ( np z serii JB Cawiar). Ale nie wiem czy jest sens kupowania tego kontrolera.......... Własnie...........jest przeciez kontroler ( na PCI) serial ATA..ale musisz sobie pogłówkowac np taki kontroler PCI XPower SerialATA za 149 zł brutto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 zle mnie zrozumieliscie, tylko seagaty sa glosne na sata a na ide sa troche cichsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 czlowieku czy widziales kiedys kabel SATA 150 a ATA 133/ATA100? jesli nie to radze zobaczyc - od razu mowie ze nie podłaczysz pod ten sam kabel. Jedynie co mozesz zrobic to kupic płyte z obsługą SATA i podłaczyc pod nia nowy dysk SATA. A Kablem IDE stary dysk ata 100. pomiedzy Sata 150 a ATA 133 duzej roznicy nie zauwazysz moze 5% szybciej. Co mam przez to rozumiec?? czy SATA 150 jest duzo glosniejszy od ATA 133? buehehe zastanow sie co mowisz.... ceny dyskow w tym roku nie spadna. Spadna jedynie wtedy jak wyjda dyski z Prędkość obrotowa 10000 rpm. To bylo do mnie czy do PIO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 zle mnie zrozumieliscie, tylko seagaty sa glosne na sata a na ide sa troche cichsze. powiedz mi dlaczego? Bo nie moge tego pojać. słuchałem barracudy IV i Barrakudy 7 i roznicy nie zauwazylem moze napisz dlaczego tak sie dzieje, ze sa glosniejsze? btw:bylo to do pio post wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Nie wiem czemu ale tak mowia ludzie na forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 moze maja wadliwe dyski. Nie jest mozliwe, zeby SATA od ATA było głośniejsze to jakieś bzdurne opowieści / plotki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Dzieki za poprawienie mnie w wiadomosciach :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Zadne plotki tylko tak po prostu jest, ze Seagate na SATA (seria 7200.7) jest glosniejsza od ATA. Swego czasu na tweaku byl news z linkiem do testu na Xbit i tam przetestowali kilka modeli Seagate na ATA i SATA. W tescie wyraznie pisze ze dyski SATA sa GLOSNIEJSZE od ATA z tego wzgledu ze Seagate nie zaimplementowal technologii Acoustic Managment :( Oto kawalek dot. glosnosci: "I would like to point out that this Seagate family doesn’t boast that revolutionary quietness, which was a big advantage of Barracuda ATA IV hard drives. The rotation noises as well as the heads positioning noises have become much more audible and I can’t find a suitable explanation for that. Nevertheless, Barracuda 7200.7 don’t yield to any of the competitors in the noise level. Only its Serial ATA modifications are somewhat louder. But this is not at all surprising: fast seek cannot be noiseless. I was a little bit upset about no acoustics management options, though" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...