Skocz do zawartości
virtuomaniak

Dluzsze chlodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie myslalem o chlodzeniu procka i doszedlem do wniosku jak sie wylaczy komp to wentyle przestaja pracowac (ale odkrycie :P )a procek dalej jest rozgrzany, wiec da sie jakos zrobic aby po wylaczeniu kompa wentyle dalej chodzily (ok 5 min)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co ci , przeciez radiator tez ma jakąs tam pojemnosc cieplną i jezeli nic go pozniej nie grzeje to on to cieplo spokojnie powoli odprowadzi . A jezeli chcesz aby ci sie jeszcze kręcil to masz dwa rozwiazania , podlaczyc rownolegle jakis porzadny (o duzej pojemnosci) kondensator ( chociaz nie wiem czy to zadziala , taki ze mnie elektronik , jak z koziej du.py trabka ) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaaaa i jeszcze czegos zapomnialem , jak bys robil jednak te dluzsze krecenie wiatraka to pamietaj , ze zanim kondensator sie naladuje to minie troche czasu , czyli wiatrak nie bedzie sie krecil od poczatku wlaczenia kompa , i jeszcze zapomnialem , zebys dal zwykla diode przed kondensator

powinno to wygladac tak

wiatrak=kondensator=dioda=zasilanie

dioda powinna byc ustawiona do kondensatora w kierunku przewodzenia , a powinna tam byc , by jak wylaczysz kompa , kondensator rozladowywal sie przez wiatrak , a nie przez plyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj tu www.elektroda.pl lub zapyaj, bylo tam cos kiedys o bardzo wolno wygasajacej diodzie. Bylo to podlaczone pod kondensatory tak jak pisze Pietia(lania) ale do wiatraka bys musial miec dos pojemny kondensator.

tu masz cos o kondensatorach http://free.of.pl/a/alphabeta/kondensatory.htm

http://slimak.sciaga.pl/prace/praca/16903.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz zanim te 48 stopni rozprowadzi to troche potrwa :)

Przesadzasz... przeciez procek juz sie wtedy wcale nie grzeje, temp spadnie bardzo szybko. Sprawdz jaka bedziesz mial temerature na procku po 3 minutach wylaczenia komputera, zaraz w biosie... pewnie ze 30* i szybko bedzie rosla..

Zreszta ? Jaki to ma sens ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widze sensu takie czegos no ale jakbys sie uparl to masz kilka rozwiazan:

1. kondensator - musialby byc bardzo pojemny ( na kilka wentylatorow to mysle ze z kilkadziesiat mF by trza bylo) po drugie musialbys przed ten kondensator dac jakis rezysotor bo by ci sie spalila plyta/zasilacz jakbys podpial kondensator o takiej pojemnosci. poztym koszt takiego kondensatora to jakies 100-200 zl :)

2. zasilanie z przetwornicy stand-by z zasilacza ale tu bys musial dorobic uklad czasowy, zreszta przetwornica ta ma chyba maks 1 A obciazenia wiec tez nie bardzo.

3. zew. zasilacz ale bys musial dorobic uklad ktory by go wlaczal po wylaczeniu kompa i wylaczal po 5 minutach, pozatym trza by bylo dorobic jakies przekazniki zeby nie zasilal on reszty kompa.

Mam nadzieje ze wystarczajaco cie zniechecilem do tego pomyslu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co ci , przeciez radiator tez ma jakąs tam pojemnosc cieplną i jezeli nic go pozniej nie grzeje to on to cieplo spokojnie powoli odprowadzi . A jezeli chcesz aby ci sie jeszcze kręcil to masz dwa rozwiazania , podlaczyc rownolegle jakis porzadny (o duzej pojemnosci)  kondensator ( chociaz nie wiem czy to zadziala , taki ze mnie elektronik , jak z koziej du.py trabka ) :D

Ojo joj kondzioł nic nieda nawet nie zakreci wentylem, jedynie przedłuży o 2-3 sek proces wychamowania wentyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera - Popixs mnie ubiegl :wink:

Wlasnie to samo chcialem napisac

virtuomaniak strzela sobie gola :P

Podobnie z wszelkimi programikami do chlodzenia (waterfall IIRC).

Jedyny sens takich rozwiazan to mozliwosc zmniejszenia halasu dzieki zwolnieniu wiatrakow i jeszcze obnizenie rachunku za energie.

Grozne dla struktury proca sa roznice temperatury - wywoluja naprezenia termiczne.

Dlatego mam odpalonego prime95 z najnizszym priorytetem, coby mojemu athlonowi sie nie zmarzlo w przerwach miedzy CS a Morrowindem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi