Skocz do zawartości
TraFicK

DSL i mozliwosc zalozenia

Rekomendowane odpowiedzi

Neon69: nie rozumiem przeciez oplata instalacyjna za CDI wynosi 0 PLN placi sie tylko za "instalacje" DIALNET Co Dzień

Chyba ze mowisz o oplacie instalacyjnej za linie telefoniczna ale to byl by nonsens - przeciez w tpsa jest ona rownie wysoka a raczej logiczne ze bez telefonu zadna inna usluga nie dziala

BTW oficjalne potwierdzenie:

1 MBit - 149 PLN netto (1MBit/256kbps)

2 Mbit - 249 PLN netto (2Mbit/512kbps)

Instalacja 400 PLN

stałe IP. Narazie tylko Wrocław i Zielona Góra.

Plus zmiany w taryfikacji miedzymiastowych i dialog->GSM (in plus)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko, wlasciwie kilka. Bo juz mysle o tym dsl w dialogu i jak go podzielic... sadze ze wzialbym 2mbit na 4 osoby i do tego router jakis z 4-ma wyjsciami i wbudowanym modemem adsl. Pytania nastepujace.

1. Czy siec w tym przypadku idzie tak ? ... Dialog -> Router (podlaczony do mojego kompa przez usb i od razu wyjscie z sieciowki na 1 port routera) -> pozostali uzytkownicy.

2. Czy router bedzie przydzielal pasma ?? ... np. siedza 2 osoby , to czy kazda dostanie 1mbit ? a jak siedza 4 to 512 kbits ?

3. Prosze o jakies ewentualne uwagi ktorych sie nie domyslilem ze wzgledu na swoja niewiedze w tym temacie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neon69: nie rozumiem przeciez oplata instalacyjna za CDI wynosi 0 PLN placi sie tylko za "instalacje" DIALNET Co Dzień  

Chyba ze mowisz o oplacie instalacyjnej za linie telefoniczna ale to byl by nonsens - przeciez w tpsa jest ona rownie wysoka a raczej logiczne ze bez telefonu zadna inna usluga nie dziala

Chodzi mi o to ze jak zakladalem isdn i neta przez cdi to musialem sie wybulic 400zl ... i teraz powrot do przeszlosci i znowu 400zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neon69: z tego co mi wiadomo w przeciwienstwie do TP SA dialogostrada czy jak to tam sie bedzie wabic nie bedzie miala problemow z dzialaniem z ISDNem.

Niestety nie wiem jakie beda standardowo modemy ale nie spodziewal bym sie czegos z ethernetem.

Odp 1: jesli kupisz router z modemem ADSL to wszystcy beda podlaczeni ethernetem i nie bedzie mial on wyjscia USB

Odp 2: routery z mozliwoscia ciecia pasma kosztuja duze pieniadze (duze znaczy sie ze ponizej 1,5K nic nie kupisz)

Odp 3: nie wiem czy bedzie mozna dzielic legalnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec tak po łopatologicznemu bo ja laik jestem i malo skapowalem z tfojej wypowiedzi :P

1. Zbieram typa

2. Zamawiam usluge

3. Dostaje siakis tam modem

4. Kupuje router i kłade kabelki :twisted:

I co... Rozumiem, ze modem co dostane od dialogu to go nawet nie podlaczam pod kompa ?? Tylko do zasilania i do routera od razu ... a pozostałe Rj'ki pod router tak ??

PS. Jaki router w rozsadnej cenie (ok.350-400zl) ewentualnie kupic zeby nie miec problemow i zeby mnie nikt nie zlinczowal jak nie bedzie gg smigalo :/

PS.2 Jak sie konfiguruje taki router, podlaczajac pod kompa ?? Czy ona sam z mala pomoc wszycho zrobi ? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy. Jesli dialog bedzie mial modemy USB to albo go nie bierzesz albo kladziesz na polke i kupujesz router z wbudowanym modemem (cena w okolicach 380-600 PLN)

Jesli beda modemy z zakonczeniem ethernet to modem wpinasz do routera i tutaj dobra wiadomosc to taka ze router taki jest sporo tanszy ;)

Radze popropstu poczekac az bedzie wiadomo dokladnie jakie modemy beda

Odp na PS 1:

W najblizszym czasie bedzie mam nadzieje test kilku sztuk na tweak'u ;)

Odp na PS 2:

najczesciej przez przeglaradke www. Teraz te nowe modele sa bardzo proste w konfiguracji i z ladnym helpem wiec jesli tylko znasz angielski na poziomie podstawowym to nie powinno byc problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomoze mi ktos z tym postawieniem serwera? : (

Co chcesz wiedziec? :D

Masz maszyne, instalujesz slacka, wkladasz sieciowki, podlaczasz modem, nadajesz IP, konfigurujesz firewalla i chodzi :D

Qrde mnie na pewno nie obejmie swoim zasiegiem dialog czy jak to sie zwalo :P :cry:

Pozostaje Neo ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi