marco Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Neon69: nie rozumiem przeciez oplata instalacyjna za CDI wynosi 0 PLN placi sie tylko za "instalacje" DIALNET Co Dzień Chyba ze mowisz o oplacie instalacyjnej za linie telefoniczna ale to byl by nonsens - przeciez w tpsa jest ona rownie wysoka a raczej logiczne ze bez telefonu zadna inna usluga nie dziala BTW oficjalne potwierdzenie: 1 MBit - 149 PLN netto (1MBit/256kbps) 2 Mbit - 249 PLN netto (2Mbit/512kbps) Instalacja 400 PLN stałe IP. Narazie tylko Wrocław i Zielona Góra. Plus zmiany w taryfikacji miedzymiastowych i dialog->GSM (in plus) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 A ja mam takie pytanko, wlasciwie kilka. Bo juz mysle o tym dsl w dialogu i jak go podzielic... sadze ze wzialbym 2mbit na 4 osoby i do tego router jakis z 4-ma wyjsciami i wbudowanym modemem adsl. Pytania nastepujace. 1. Czy siec w tym przypadku idzie tak ? ... Dialog -> Router (podlaczony do mojego kompa przez usb i od razu wyjscie z sieciowki na 1 port routera) -> pozostali uzytkownicy. 2. Czy router bedzie przydzielal pasma ?? ... np. siedza 2 osoby , to czy kazda dostanie 1mbit ? a jak siedza 4 to 512 kbits ? 3. Prosze o jakies ewentualne uwagi ktorych sie nie domyslilem ze wzgledu na swoja niewiedze w tym temacie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Neon69: nie rozumiem przeciez oplata instalacyjna za CDI wynosi 0 PLN placi sie tylko za "instalacje" DIALNET Co Dzień Chyba ze mowisz o oplacie instalacyjnej za linie telefoniczna ale to byl by nonsens - przeciez w tpsa jest ona rownie wysoka a raczej logiczne ze bez telefonu zadna inna usluga nie dziala Chodzi mi o to ze jak zakladalem isdn i neta przez cdi to musialem sie wybulic 400zl ... i teraz powrot do przeszlosci i znowu 400zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Neon69: z tego co mi wiadomo w przeciwienstwie do TP SA dialogostrada czy jak to tam sie bedzie wabic nie bedzie miala problemow z dzialaniem z ISDNem. Niestety nie wiem jakie beda standardowo modemy ale nie spodziewal bym sie czegos z ethernetem. Odp 1: jesli kupisz router z modemem ADSL to wszystcy beda podlaczeni ethernetem i nie bedzie mial on wyjscia USB Odp 2: routery z mozliwoscia ciecia pasma kosztuja duze pieniadze (duze znaczy sie ze ponizej 1,5K nic nie kupisz) Odp 3: nie wiem czy bedzie mozna dzielic legalnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 No wiec tak po łopatologicznemu bo ja laik jestem i malo skapowalem z tfojej wypowiedzi :P 1. Zbieram typa 2. Zamawiam usluge 3. Dostaje siakis tam modem 4. Kupuje router i kłade kabelki :twisted: I co... Rozumiem, ze modem co dostane od dialogu to go nawet nie podlaczam pod kompa ?? Tylko do zasilania i do routera od razu ... a pozostałe Rj'ki pod router tak ?? PS. Jaki router w rozsadnej cenie (ok.350-400zl) ewentualnie kupic zeby nie miec problemow i zeby mnie nikt nie zlinczowal jak nie bedzie gg smigalo :/ PS.2 Jak sie konfiguruje taki router, podlaczajac pod kompa ?? Czy ona sam z mala pomoc wszycho zrobi ? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 zalezy. Jesli dialog bedzie mial modemy USB to albo go nie bierzesz albo kladziesz na polke i kupujesz router z wbudowanym modemem (cena w okolicach 380-600 PLN) Jesli beda modemy z zakonczeniem ethernet to modem wpinasz do routera i tutaj dobra wiadomosc to taka ze router taki jest sporo tanszy ;) Radze popropstu poczekac az bedzie wiadomo dokladnie jakie modemy beda Odp na PS 1: W najblizszym czasie bedzie mam nadzieje test kilku sztuk na tweak'u ;) Odp na PS 2: najczesciej przez przeglaradke www. Teraz te nowe modele sa bardzo proste w konfiguracji i z ladnym helpem wiec jesli tylko znasz angielski na poziomie podstawowym to nie powinno byc problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Z angielskim nie mam problemow... A co do tych testow... czekam z niecierpliwoscia =] . Dzieki za odpowiedzi na pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kat_666 Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Pomoze mi ktos z tym postawieniem serwera? : (Co chcesz wiedziec? :D Masz maszyne, instalujesz slacka, wkladasz sieciowki, podlaczasz modem, nadajesz IP, konfigurujesz firewalla i chodzi :D Qrde mnie na pewno nie obejmie swoim zasiegiem dialog czy jak to sie zwalo :P :cry: Pozostaje Neo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Z tego co znalazlem w necie i bylo opisane jako oficjalna wypowiedz dialogu nie bedzie wolno dzielic ich adsl czy to prawda ?? A tak wogole to jak dialog stoi ze szkieletem... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TraFicK Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Kat_666 jakies dzielenie lacza jescze? jak to najlepiej ustawic itp :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kat_666 Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Musze sam troszke pogrzebac i powiem ci dokladnie co i jak :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 sorry za głupie pytanko ale: jak kabelek daje tpsa w komplecie z dslem? Normalny czy crossa? :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Oba. Przynajmniej do modemów speedstream 5100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 no i dobrze, zaoszczędzę sobie zarabiania końcówek 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...