peter1819 Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Mam mały problem. Kupiłem procesor A2600+, który powinien być taktowany częstotliwościa około 2050-2083 MHz. U mnie na pierszym ekranie podczas uruchamiania jest 2600+ ale dalej CPU Clock 1920 MHz. Pod Windowsem i np. w DX8.1 również jest 1916-1920 MHz. Co jest nie tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crow IroN Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 no widzisz wszystko jest ok to 2600+ to oznacza z jakim procem ma się porównywać zodzinka (p4) a co do taktowania to jest ok NIELICZĄ SIĘ mhz TYLKO JAKOŚĆ PRODUKTU ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crow IroN Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 a co do płyty to jak chodzi ?? zobacz pytanko o dualach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 no widzisz wszystko jest ok to 2600+ to oznacza z jakim procem ma się porównywać zodzinka (p4) a co do taktowania to jest ok NIELICZĄ SIĘ mhz TYLKO JAKOŚĆ PRODUKTU ) Taaaaaaaaa. Zapuść wcpuid albo aide i zobacz jak ci proca wykrywa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 Wykrywa tak dlatego ,bo to Barton z 512KB cache. A bartony maja nizsze taktowanie od tbredow. Ot cala tajemnica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qezal Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Hehe mialem ten sam problem Tesh mam XP 2600+ i Asusa A7N8X Dlx. Procek prawidlowo ma miec 2,08 Ghz - > Sprawdz w "System" (pewnie pokazuje ci tam Athlon XP 2600+, 1,91 Ghz - przynajmniej ja tak mialem) Caly problem tkwi w tym iz w BIOSie domyślnie mnożnik dla w/w procka ustawiony jest na 11,5 a prawidłowo powinno być 12,5. Wystarczy zmienic mnożnik na właściwy a uzyskasz 2,08 Ghz (wtedy bedzie ci wykrywalo 2600+ jako 2800+ ale reszta bedzie ustawiona prawidlowo) Nie wiem czego jest to wina - może za stara wersja BIOSu abo co 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1819 Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Zapściłem Wcpu 3.1a i też pokazuje 1921 MHz. Ale faktycznie mnożnik dla tego procka powinien być x 12,5. A Biosie wykrywa jako x 11,5. Bios jest nówka 1.07 ze stony Asusa dla mojej mobo ( Asus A7N8X rev 1.6 ). Ustawię na 12,5 i niech sie dzieje co chce. Pozdro.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ech, spece :roll: słuchajcie Karasa bo dobrze gada. Są trzy rodzaje athlonaXP 2600+ 1. na szynie 266 - ma zegar 2133MHz oznaczenie AXDA2600DKV3C 2. Na szynie 333 - ma zegar 2083 MHz oznaczenie AXDA2600DKV3D obydwa na rdzeniu Thoroughbred (256 kB L2 cache) 3. na szynie 333 na rdzeniu Barton (512 kB L2 cache) i ten ma zegar 1917 MHz oznaczenie AXDA2600DKV4D Polecam materiały firmowe ze strony AMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qezal Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 A jak sprawdzic jaki rodzaj sie ma bo na pudelku nigdzie nie jest napisane, w Sandrze tesh nie pokazuje :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Najpewniej to tabliczce znamionowej na procu. Od razu dodam, że trzeba cooler zdjąc (bo byli tu już tacy z rentgenem w oczach ;) ). Ewentualnie można aidą czy innym cpu-z sprawdzać. Jak pokaże, że jest to model 10 to jest to Barton. Model 8 to Thoroughbred. Czy aida rozróżni TB na szynie 266 od tego na 333 to nie wiem. Na stronie AMD da się też znaleźć dwa małe programiki: amdcpuid i cpuinfo - może one rożróżnią dwa TB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qezal Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Model 10 czyli Barton :roll: Gupio mi teraz :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 crow iron co za gość, mega lol, jakiego to forum jeszcze chyba nie widziało ,co za bzdury ,kolo ile ty masz lat 9 ????oczywiscie zgadzam sie z karasem. a ten lol ci. normalnie ak bym był modem to bym go dożywotnio zbananował natykam sie na jego idiotyczne posty juz ze 3 dni i mnie h.. strela .! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1819 Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Ja też strzeliłem babola. :? Człowiek nie doczyta i pisze bzdury. Mój też jest model 10. A najlepiej sprawdzić programem NVIDIA System Utility ze strony www.nvidia.com/object/sysutility_1.0.html Czarno na białym jest napisane Model 10. Choć nie pokazujwe czy B. czy Th. Wypuścili tego tyle na rynek, że naprawde niełatwo się połapać. Trzeba dać szansę początkującym. :) A co do Biosu to mam rev 1007 z 10.08.2003. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Bartona od TB najłatwiej poznać po ilości pamięci cache drugiego poziomu. Jak już mówiłem Barton ma 512kB L2 cache a TB mają po 256 kB. Ilość pamięci L2 pokazuje wiele programów, chyba nawet jest ujęta w tabelce, która miga tuż przed startem systemu operacyjnego. Bardziej specjalistyczne programy pokażą model i wtedy też wszystko jest jasne. Wizualnie, to Bartony mają większe (dłuższe jądro). Problem jest z rozróżnieniem dwóch TB 2600+, trzeba patrzeć na tabliczkę znamionową. Z dawaniem szansy początkującym nie ma sprawy, w końcu najlepiej się uczy na własnych błędach ;) Za to lamerów trzeba tępić, przez litość nie będę pokazywać palcami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...