Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam drobne pytanie - musze drastycznie zmniejszyc obroty wentylatorka(JMC 790BP)ale mam kilka pytań.

1.on ma zliczanie ilości obrotów - w jaki sposób on je zlicza - impulsy są zwarciem do masy? - poprostu zastanawiam sie czy po podpięciu do 7v bede mógł zliczać jego obroty.

2.są jakieś programowe "zwalniacze" coś takiego obiło mi się o forum kiedyś ale nie znalazłem ostatnio (płyta główna to GA-7VRXP).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam drobne pytanie - musze drastycznie zmniejszyc obroty wentylatorka(JMC 790BP)ale mam kilka pytań.

1.on ma zliczanie ilości obrotów - w jaki sposób on je zlicza - impulsy są zwarciem do masy? - poprostu zastanawiam sie czy po podpięciu do 7v bede mógł zliczać jego obroty.

2.są jakieś programowe "zwalniacze" coś takiego obiło mi się o forum kiedyś ale nie znalazłem ostatnio (płyta główna to GA-7VRXP).

1. Jak podepniesz pod 7V to będziesz mógł "zliczać" obroty !!!

2. Są np. Speefan ale on żadko kiedy chodzi......... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktoś to sprawdzał nie chciał bym uszkodzić tego układu zliczającego obroty - nie moja płyta. Poprostu podpiąć zasilanie pomiędzy 12 a 5 V a trzeci kabelek zostawić wpięty do licznika ?? Jakoś nie do końca jestem przekonany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktoś to sprawdzał nie chciał bym uszkodzić tego układu zliczającego obroty - nie moja płyta. Poprostu podpiąć zasilanie pomiędzy 12 a 5 V a trzeci kabelek zostawić wpięty do licznika ??  Jakoś nie do końca jestem przekonany.

Nic nie zespsujesz !!! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam drobne pytanie - musze drastycznie zmniejszyc obroty wentylatorka(JMC 790BP)ale mam kilka pytań...

nie wiem co to za wentyl - jakie rozmiary - ale ja ostatnio stosuje "bezpieczniejsza" (dla zasilacza) metode na zmniejszanie napiecia dla wentylkow - niestety 2 warunki: potrzebna parzysta ilosc wentylatorow i musza startowac przy +6V...

jak latwo sie domyslic lacze 2 wentylatory szeregowo - wtedy kazdy z wentylatorow leci na 6V i jest cicho 8) - podkreslam ze to jest bezpieczna metoda - bo przy 7V jak bedziesz mial zwarcie w wentylku to na +5V poleci napiecie +12V i ... 8O (strach sie bac)

BTW gdyby ktos nie wiedzial jak szeregowo polaczyc - przewod od masy z 1 wentylka lacze z przewodem 12V z 2 wentylka a reszta juz standardowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...