lubmich Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 mam drobne pytanie - musze drastycznie zmniejszyc obroty wentylatorka(JMC 790BP)ale mam kilka pytań. 1.on ma zliczanie ilości obrotów - w jaki sposób on je zlicza - impulsy są zwarciem do masy? - poprostu zastanawiam sie czy po podpięciu do 7v bede mógł zliczać jego obroty. 2.są jakieś programowe "zwalniacze" coś takiego obiło mi się o forum kiedyś ale nie znalazłem ostatnio (płyta główna to GA-7VRXP). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 mam drobne pytanie - musze drastycznie zmniejszyc obroty wentylatorka(JMC 790BP)ale mam kilka pytań. 1.on ma zliczanie ilości obrotów - w jaki sposób on je zlicza - impulsy są zwarciem do masy? - poprostu zastanawiam sie czy po podpięciu do 7v bede mógł zliczać jego obroty. 2.są jakieś programowe "zwalniacze" coś takiego obiło mi się o forum kiedyś ale nie znalazłem ostatnio (płyta główna to GA-7VRXP). 1. Jak podepniesz pod 7V to będziesz mógł "zliczać" obroty !!! 2. Są np. Speefan ale on żadko kiedy chodzi......... :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 A ktoś to sprawdzał nie chciał bym uszkodzić tego układu zliczającego obroty - nie moja płyta. Poprostu podpiąć zasilanie pomiędzy 12 a 5 V a trzeci kabelek zostawić wpięty do licznika ?? Jakoś nie do końca jestem przekonany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 W Speedfan można spowolnić wentylator programowo. U mnie działa bardzo dobrze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 A ktoś to sprawdzał nie chciał bym uszkodzić tego układu zliczającego obroty - nie moja płyta. Poprostu podpiąć zasilanie pomiędzy 12 a 5 V a trzeci kabelek zostawić wpięty do licznika ?? Jakoś nie do końca jestem przekonany.Nic nie zespsujesz !!! :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 mam drobne pytanie - musze drastycznie zmniejszyc obroty wentylatorka(JMC 790BP)ale mam kilka pytań...nie wiem co to za wentyl - jakie rozmiary - ale ja ostatnio stosuje "bezpieczniejsza" (dla zasilacza) metode na zmniejszanie napiecia dla wentylkow - niestety 2 warunki: potrzebna parzysta ilosc wentylatorow i musza startowac przy +6V... jak latwo sie domyslic lacze 2 wentylatory szeregowo - wtedy kazdy z wentylatorow leci na 6V i jest cicho 8) - podkreslam ze to jest bezpieczna metoda - bo przy 7V jak bedziesz mial zwarcie w wentylku to na +5V poleci napiecie +12V i ... 8O (strach sie bac) BTW gdyby ktos nie wiedzial jak szeregowo polaczyc - przewod od masy z 1 wentylka lacze z przewodem 12V z 2 wentylka a reszta juz standardowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...