Skocz do zawartości
przem

zółty kabelek od coolera

Rekomendowane odpowiedzi

W zwiazku ze tym że kupiłem sobie 2 pamięci Kingmaxa 400 i chciałem uruchomic Dual Channel musiałem biosa sobie aktualizowac w płycie 7N400L Gigabyte. Po tej aktualizacji tem wzrosła mi o 15 st. i boje sie że że usmaże " płytę i procesor ( procek to barton 2500 a temp. zaczyna sie od 60 st. i mam pytanie czy z coolera wyciagnac zółty kabelek odpowiedzialny za automatyczne chłodzenie? bo jak zauważyłem cooler wieje tylko 1350-1400 obr. a jak ten kabelek wyciagne to bedzie wial z maxymalną predkościa.............a cooler to super silent ball copper/ miedz

Ponadto na stronie Gigabyte ukazała sie notka że przy bartonach 2500( w zależności od koloru rdzenia procka( temperatura moze byc 80 st) i nie przeszkadza to w stabilnej pracy 8O co wy na to?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. zolty (trzeci) kabel jest odpowiedzialny za zczyt obrotow i nic wiecej

2. ten Twoj Arctic to ten przypadkiem http://www.arctic-cooling.com/en/products/...pper_silent_tc/ czy nowszy

pewnie masz wersje TC z termistorem (to cos wepchane miedzy finy radiatora) - jezeli tak to sprawdz co jest napisane na tym termistorze albo jak masz miernik to sprawdz jaki ma opor (Ohm) w temp. pokojowej (przy 25*C) i wtedy albo wytniesz temistor i zewrzesz kabelki (caly czas max. obroty) albo wlutujesz potencjometr obrotowy (liniiowy) na dluzych kabelkach (plynna reczna reg. obrotow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze że jesteś szczęsliwym posiadaczem GIGABYTE

bawiłem sie z tym modelem i problem wygląda tak

ta płyta przekłamuje temperatury i napięcia taka jest nawet oficjalna odpowiedz w biurze obsługi

kumpel miał wentyl z regulacją tak jak ty i ten sam problem 60 na CPU a wentyl jak by nic sie nie dzieje 1500

sprawdzaliśmy to na innych wentylach też z regulacją i dzieje sie to samo

wnioski

proc jest zimny a wentyl kręci sie adekwatnie do jego temp.

płyta przekłamuje i to sporo nie pomogła aktualizacja BIOSa

taki sprzęt powinien wylecieć do serwisu ale producent twierdzi że to normalne

było już o tym na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie do tego zmierzam

tzn nie napisałem tego ale taki sam był mój wniosek po przeczytaniu twojego posta

mój kumpel miał to od poczatku i aktualizacja BIOSa niczego nie zmieniła

czyli będzie kilka wersji walniętych

pozdrawiam

jak uda Ci sie coś z tym zrobić to daj znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi