przem Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 W zwiazku ze tym że kupiłem sobie 2 pamięci Kingmaxa 400 i chciałem uruchomic Dual Channel musiałem biosa sobie aktualizowac w płycie 7N400L Gigabyte. Po tej aktualizacji tem wzrosła mi o 15 st. i boje sie że że usmaże " płytę i procesor ( procek to barton 2500 a temp. zaczyna sie od 60 st. i mam pytanie czy z coolera wyciagnac zółty kabelek odpowiedzialny za automatyczne chłodzenie? bo jak zauważyłem cooler wieje tylko 1350-1400 obr. a jak ten kabelek wyciagne to bedzie wial z maxymalną predkościa.............a cooler to super silent ball copper/ miedz Ponadto na stronie Gigabyte ukazała sie notka że przy bartonach 2500( w zależności od koloru rdzenia procka( temperatura moze byc 80 st) i nie przeszkadza to w stabilnej pracy 8O co wy na to????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 1. zolty (trzeci) kabel jest odpowiedzialny za zczyt obrotow i nic wiecej 2. ten Twoj Arctic to ten przypadkiem http://www.arctic-cooling.com/en/products/...pper_silent_tc/ czy nowszy pewnie masz wersje TC z termistorem (to cos wepchane miedzy finy radiatora) - jezeli tak to sprawdz co jest napisane na tym termistorze albo jak masz miernik to sprawdz jaki ma opor (Ohm) w temp. pokojowej (przy 25*C) i wtedy albo wytniesz temistor i zewrzesz kabelki (caly czas max. obroty) albo wlutujesz potencjometr obrotowy (liniiowy) na dluzych kabelkach (plynna reczna reg. obrotow) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przem Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 dokładnie jest to ten: www.proline.com.pl w wentylatorach tez z miedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Machul Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 widze że jesteś szczęsliwym posiadaczem GIGABYTE bawiłem sie z tym modelem i problem wygląda tak ta płyta przekłamuje temperatury i napięcia taka jest nawet oficjalna odpowiedz w biurze obsługi kumpel miał wentyl z regulacją tak jak ty i ten sam problem 60 na CPU a wentyl jak by nic sie nie dzieje 1500 sprawdzaliśmy to na innych wentylach też z regulacją i dzieje sie to samo wnioski proc jest zimny a wentyl kręci sie adekwatnie do jego temp. płyta przekłamuje i to sporo nie pomogła aktualizacja BIOSa taki sprzęt powinien wylecieć do serwisu ale producent twierdzi że to normalne było już o tym na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przem Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 w sumie to nie tak do konca, bo dopiero po aktualizacji biosa temp. wzrosła o 15 st. A wczesniej temp. była do 45-47 st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Machul Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 właśnie do tego zmierzam tzn nie napisałem tego ale taki sam był mój wniosek po przeczytaniu twojego posta mój kumpel miał to od poczatku i aktualizacja BIOSa niczego nie zmieniła czyli będzie kilka wersji walniętych pozdrawiam jak uda Ci sie coś z tym zrobić to daj znać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...