Dr.Stan Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 Zastanawiam się, czy lepsze będzie 512MB SDRAM PC133 firmy PLUSS/PRO czy 256MB DDR400 firmy TwinMOS Twister, które będą pracować jako 266. Doradźcie. Tą 512 SDRAM kupię jakieś 50zł taniej od 256 DDR TwinMOS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 Cóż, jeżeli nie zamierzasz kręcić pamięci i zmieniać konfigu to bierz te 512, a jeżeli chcesz mieć pamięci przyszłościowe to 256 Twistera a w późniejszym czasie +256 Twistera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 Zmien prosze temat watku na jakis sensowny, jezeli nie watek zostanie skasowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Wszystko zależy od tego do czego chcesz wykorzystywać tego kompa. Poza tym Twojego pytania wynika, że masz płytę obsługującą oba typy pamięci,w tym przypadku różnica w wydajności między sdr, a ddr jest niewielka. Będziesz zmieniał niedługo konfig - ddr, potrzebujesz mnóstwo ramu/nie chcesz nic zmieniać dłuższy czas - sdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Bierz DDR'y nie ma co sie pieprzyć z tymi SDRAM'ami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Moim zdaniem problem bardzo trudny do rozwiązania. Jeśli np weźmie 512 MB SDR ma 2 razy więcej ramu, 512 to nie 256 i jednak różnica spora. Tak czy inaczej ma pamięci wolniejsze od DDRów, więc np gry mogą chodzić ciut wolniej, ale zależnie od tego czy wykorzystają tej pamięci mniej od 256 MB, jeśli więcej różnicy może nie być, albo nawet na niekorzyść DDRów. Przy odsprzedaży SDRy są obecnie nawet łatwiejsze do pozbycia niż DDRy bo DDRów jest masa rodzajów 266/333/400/466 tych początkowych nikt nie chce już brać, więc odsprzedaż 266 i 333 może być wyjątkowo stratna i trudna, a kto wie czy niebawem nie będzie to samo z 400 i 466. Pamięci SDR dokładnie odwrotnie ich cena może nawet z czasem zacząć rosnąć ponieważ ich popularność maleje i będą trudniejsze do zdobycia a komputerów na SDRy nie brakuje. Do tego masz 50 zlotych taniej SDR 512 od 256 DDR Twinmosa Dlatego stawiałbym na 512 SDR, moim zdaniem rzucanie sie tutaj na wydajność pamięci (które mają jeszcze działać jako 266) to jak wypływanie na pełny ocean pontonem :lol: , dlatego nalezy glownie rozpatrywac korzysci z roznicy 512-256 jesli brac DDRy to tez 512 (lub 2 x 256) i najwydajniejsze obecnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 MIalem podobny dylemat pół roku temu i kupiłem dodatkowe 512 SDR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Ja bym sie jednak sklonil sie na DDR'y... Wedlug mnie liczy sie pierwsze 256MB pamieci, bo przeskok wyzej nie jest juz tak bardzo odczuwalny. Poza tym DDR jest nowszy, szybszy, wydajniejszy, a nawet nieco tanszy... Decyzja nalezy do ciebie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 bierz ddr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Wedlug mnie liczy sie pierwsze 256MB pamieci, bo przeskok wyzej nie jest juz tak bardzo odczuwalny. Poza tym DDR jest nowszy, szybszy, wydajniejszy, a nawet nieco tanszy... Decyzja nalezy do ciebie... No jeszcze nie tak dawno liczyło się pierwsze 640 kB :lol: :lol: :lol: Jak tanszy jak pisze ze 50 zlotych taniej ma 512 SDR od 256 DDR 400 Ja czuje roznice przy dluzszej pracy nawet miedzy 512 a 768 czy 1 GB, wszystko zalezy od tego jakiego uzywa sie oprogramowania, XP i pare programikow skutecznie zje 256 na dzien dobry. Pamiec to jest pamiec, pamieci nigdy za wiele, a jej szybkosc to jest sprawa drugorzedna, 2 lata temu dyski 6-8 GB byly w zupelnosci wystarczające a dziś wielu na sama myśl o zakupie 40-tki powie - taki mały? :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Jak tanszy jak pisze ze 50 zlotych taniej ma 512 SDR od 256 DDR 400 Przeoczylem... sugerowalem sie cenami sklepowymi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ja jednak wybral bym ddr - jak widac po konfie raczej nie nadaje sie on do jakiegos mocniejszego grania a jak wiadomo gry najbardziej wykorzystuja pamiec (mam 256 i znam ten bol) Ddr do takich gier ktore pojda na tym sprzecie da duzego kopa ale nie to jest wazne. Sdr to wymierajacy standard niedlugo wejda ddr2 a ty bedziesz sie meczyl z sdrami ??? Co z nimi potem zrobisz - sprzedasz za marne pieniadze ?? bedziesz sie meczyl zeby sie ich pozbyc ?? :) albo powiesisz na scianie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 mialem cos takiego jak ty 512sdram i 256 ddr chodzilo lepiej i szybciej na 512 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ja bym brał ddr-y jak juz tu panowie napis.. pszyszlościowy zakup Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 DDR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Temat bumerang, po raz setny na forum, ale powtórzę setny raz :wink: przede wszystkim liczy się ilość pamięci a nie jej przepustowość. Zresztą płytka i proc to nie demony szybkości. Napewno większy komfort pracy (a co za tym idzie szybkość kompa) będzie na 512Mb nieważne jakiej pamięci (ale tu wiemy, że chodzi o SDR). Dlatego radzę 512Mb SDR (jeszcze taniej kupisz). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ja jednak wybral bym ddr - jak widac po konfie raczej nie nadaje sie on do jakiegos mocniejszego grania a jak wiadomo gry najbardziej wykorzystuja pamiec (mam 256 i znam ten bol) niezly jestes S. Youth... masz 256 ddr i piszesz "znam ten bol" jednak zalecasz mu ten ból pisząc bierz ddry bo z sdramami będziesz się męczył przy sprzedazy... Wyjaśnij jak rozumiec ten fenomen?... :lol: :lol: :lol: Sdr to wymierajacy standard niedlugo wejda ddr2 a ty bedziesz sie meczyl z sdrami ??? Co z nimi potem zrobisz - sprzedasz za marne pieniadze ?? bedziesz sie meczyl zeby sie ich pozbyc ?? :) albo powiesisz na scianie :)Daj spokoj z tymi haslami reklamowymi. AGPx4 to tez wymarly standard i co? potrzebne Ci AGPx8? x16??? Nie wiem skad te slowa "meczyl sie" - "powiesil na scianie", po co takie przenosnie czy sugestie, wzmacniasz znaczenie slowa zupelnie niepotrzebnie... wszyscy co mieli stycznosc z komputerami 512 SDR i 256 DDR jasno i wyraznie napisali o korzysciach plynacych z wiekszej ilosci pamieci w stosunku do jej przepustowosci i nawet sam to zrobiles :-). Na dodatek nie mozna brac pod uwage wylacznie obecnych wymagan ale takze wymagania przyszlych programow i przyszlych gier, jesli problem przy sprzedaniu ma byc wyborem pamieci, to ciekawe podejscie do sprawy, to chyba lepiej nie kupowac wcale? :lol: :lol: :lol: ... sprzedasz za marne pieniadze ?? Wrecz dokladnie odwrotnie!!!, to wlasnie DDRY sprzeda za marne pieniadze (rozumiem przez to procentową strate ceny zakupu a ceny sprzedazy) no i wlasnie DDRow bedzie sie trudniej pozbyc... Na dzien dzisiejszy najwyzsze ceny sa na pamieci EDO poniewaz sa najmniej popularne i ludzie nie chcacy inwestowac w nowe plyty i standardy i inne nie tylko chca ale musza zaplacic wiecej: za 2 x 64 MB EDO ludzie daja minimum UPDATE juz 106 zlotych!!! (tyle sa w stanie dac): http://allegro.pl/show_item.php?item=17255702 za 1 128 MB SDRAM 133 ludzie daja 67 zlotych http://allegro.pl/show_item.php?item=17246748 za 1 128 DDR 266 ludzie daja 77 zlotych http://allegro.pl/show_item.php?item=17249467 w tej chwili ceny DDRow coraz bardziej maleja i maleja a SDRow cena stoi juz w miejscu, jakzesz zatem stracic na czyms co nie tanieje? i wraz z ich spadkiem popularnosci bedzie coraz wyzsza tak samo jak w przypadku EDO. Wiec kazdy kto mysli w miare logicznie stwierdzi ze obecnie jest nalepszy moment na kupno wlasnie SDRow (na allegro aukcji sdrow jest 398 a ddrow tylko 162, wlasnie dlatego ze sdrow sie teraz wszyscy wyzbywaja totez ceny sa najnizsze bo jest duza konkurencja a cene dodatkowo zanizaja konkurencyjne ddry), dlatego podane przez Ciebie argumenty pomijajac juz ich sposob podania (z wieszaniem na scianie itd) nie maja potwierdzenia w praktyce bo wlasnie na sdrach straci najmniej i pozbedzie sie ich najlatwiej... A przepustowosc pamieci systemowej zdecydowanie przeceniacie - to nie jest pamięć karty graficznej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Jesli chcesz zostac na jakis czas przy tych 512 to bierz sdr. Jesli ramy maja pracowac jako 133 to i tak przepustowosc nie ma wiele do gadania. I wybralbym SDR. Jesli zas w najblizszym czasie zamierzasz przesiasc sie na lepsza platforme i dolozyc dodatkowe 256 Twisterow to bierz DDR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
--Ja[x]a-- Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Jakis czas temu miałem podobny problem. Mam płyte Shuttle AK32A więc 2xSDRAM i 2xDDR na płycie i mogę wsadzić to albo to. Mam 512 SDRAM i zastanawiałem się nad zmiana na 256 DDR wiec porzyczylem taka kostke od znajomego i przeprowadzilem testy - co lepiej chodzi i stwierdzam ze na 100% SDRAM. Winda chodzi szybciej, programy chodza szybciej a gry tak samo. Wiec zdecydowalem ze wymienie SDRAM na DDR (jak dozbieram kase) w stusunku 1:1 czyli 512 na 512. Moja rada = SDRAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...