Skocz do zawartości
Michał1

Cd-rom i nagrywarka na jednej taśmie?

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

czy cd rom i nagrywarka moga być na jendej taśmie :?:

u mnie tak było to spaliłem kilka płyt jak kupiłem nagrywarke, dziś odpiąłem cd rom i na taśmie jest tylko CDRW (dysk na innej) i wydaje się być ok, ale poczekam jeszcze z ostatecznymi wnioskami....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

witam,

czy cd  rom i nagrywarka moga  być na jendej  taśmie :?: 

u mnie  tak było to spaliłem kilka  płyt jak kupiłem nagrywarke,  dziś odpiąłem cd  rom  i  na taśmie jest  tylko  CDRW (dysk na innej) i wydaje  się  być ok, ale poczekam  jeszcze z  ostatecznymi wnioskami....

Tylko i wyłacznie podpina sie cdromy i wypalkarki na jedna taśme !! nagrywarke na master a cedeka na slave-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

witam,

czy cd  rom i nagrywarka moga  być na jendej  taśmie :?: 

u mnie  tak było to spaliłem kilka  płyt jak kupiłem nagrywarke,  dziś odpiąłem cd  rom  i  na taśmie jest  tylko  CDRW (dysk na innej) i wydaje  się  być ok, ale poczekam  jeszcze z  ostatecznymi wnioskami....

Tylko i wyłacznie podpina sie cdromy i wypalkarki na jedna taśme !! nagrywarke na master a cedeka na slave-a

też tak miałem (jak jeszcze miałem cdrom lg) i nie było żadnych problemów.Aha na taśmie 80-cio żyłowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No chyba zartujesz?! Przeciez w ten sposob traci sie stabilnosc i nie da rady nagrac CD z Cd-rom na Cd-r w locie.

To chyba ty żartujesz ???? Jescze jak mialem swój cudowny cdrom ATAPI x48 - który był naprawde dobry tylko niechcacy go zepsułem :D to spokojnie wypalałem 48x z cedeka w locie i nic nie traciłem żadnej stabilności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

To chyba jakieś cuda, nie da rady na jednej taśmie w locie przegrywać, jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem.

Jakie cuda ?? Ja was nieczaje niech ktos wejdzie na ten topic z odrobina wiedzy na ten temat bo jakies głupoty wypisują co poniektórzy , niby czemu sie nieda????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No chyba zartujesz?! Przeciez w ten sposob traci sie stabilnosc i nie da rady nagrac CD z Cd-rom na Cd-r w locie.

acha....tak wracając do problemu to mi nie chodzi o przegrywanie w locie.....(to sie da bo przegrywałem) tylko o normlane nagrywanie z dysku. Bo wydaje mi sie jest uszkodzone z jednej strony albo taśma albo zasilanie. Jak podepne tylko jeden napęd to wydaje sie dobrze działać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Cytat

To chyba jakieś cuda, nie da rady na jednej taśmie w locie przegrywać, jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem.

a ile macie dysków w swoich PC i jeśli macie 2 lub więcej to jak są podłączone ?? hmmmm czy nieda się kopiować z dysku na dysk jak są na jednej taśmie albo czy siek z tego powodu Pc zawiesza ?? wolne żarty panowie 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogodzę:

DA RADĘ!!! Jeżeli CD oraz Nagrywarka są na tym samym kablu i jest włączony tryb DMA to nie ma najmniejszych problemów z przegrywaniem w locie. Producenci odradzają stosowanie takiej konfiguracji, gdyż "są ludzie i młotki": Jeżeli wepniemy CD-RW np. 48x oraz CD który nie obsługuje DMA, to kontroler przełączy się w PIO i nagrywareczka też będzie musiała ;). Zatem transfer między urządzeniemi będzie wprost kosmiczny :D. W przypadku dzisiejszych urządzeń, np. DVD i CD-RW na jednym kablu - nie ma najmniejszych problemów.

I moja prośba, kompóterowcy niech się nie wypowiadają w sprawach, o których wiedzą niewystarczająco dużo :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Cytat

a ile macie dysków w swoich PC i jeśli macie 2 lub więcej to jak są podłączone ?? hmmmm czy nieda się kopiować z dysku na dysk jak są na jednej taśmie albo czy siek z tego powodu Pc zawiesza ?? wolne żarty panowie 8O

ja tez mam na jednej tasmie i przegrywa w locie ok (moze ni 48x ale po co tak szybko?)...dokladnie to mam tak:

IDE 0 - master: Maxtor 120GB, slave-Seagate 60GB

IDE 1 - master: CDRW LiteOn 48x12xx48x, slave CDROM Asus 52x

dodatkowy kontroler ATA 66 na PCI - DVD Creative 12x

i wszystko dziala super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nowy ale sprawdz taśmy jak niebędzie zmian to idz do kumple sprawdz u niego jak się dzieje to samo to cd ciach to w końcu tylk LG bez obrazy ale co do cdromów Lg nie mam przekonaniea morzesz jeszcze sprawdzic dma i przejnstałuj nero . albo systam , w ostatecznosici zamień napędy na z dyskami ( ide ) i sprawdz . nic więcej nie wiem ?. Sam terz miałem problem z nagrywarkami az trzema najpierw benq 24 10 40 nagrywałe ale losowo ok. co druga płyta miała błąd (crc ) oddałem nagry kupiłem asusa 52 24 52 to samo kompel muwi ze to ram ( mialem podkręcone tajmingi ) chba miał racie bo zmieniłem i juz się nie dzieje , ale po dwuch tyghdniach płyta BUHH w napędzie i nagry . ciah kupłem liteona 52 32 52 przez tydzien było dobrze i nagle zaczeły skakac bufory płyte 40 * wypalała 15 min przeczytałem na tym forum ze morze dma i się zgadzało zmieniłem i narazie jest dobrze stad sie dowuiedziałem o ty forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu zawsze HDD podpina sie na koniec taśy a nie na koniec ??? he??

Kontroler hdd w 1 kolejności odwołuje sie do urządzenia znajdującego sie na koncu wiec urz. podpiete na koniec tasmy jest Master i jako pierwsze widziane przez system, jest jako główne i urządzenie to ma większy priorytet i przynajmniej w teorii szybszą komunikacjie z mobo, co do cd-rw to czasami jak jest na slave to niektóre progsy potrafiły sie kiedys krzaczyć i głupieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...