Damiano Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 Witam :) Dwa pytania w jednym żeby nie postować niepotrzebnie... 1. Posiadam zasilacz Rubikon ATX 2.03 P4 300x i mam zamiar kupić Antka 2500 XP+ czy moglibyście mi powiedzieć ile na tej zasiłce wyciągnę :?: Może ktoś ma podobny sprzęt i ma już jakieś doświadczenia :?: Co jest korzystniejsze żeby nie spalić zasilacza:podnoszenie FSB czy mnożnika :?: 2. Przy okazji zasialaczy zapytam o http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17202011 Czy opłaca się ten zasilacz kupić w takiej cenie myśląc właśnie o kręcenu w/w procka :?: Proszę o podanie nazw wytwurców zasilaczy które są odpowiednie do o/c... Płyta główna SL-75FRN2-L... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 rubikon = codegen = śmieć mi na duronie 800 napięcia skakały więc na bartku licz się ze skokami z 12 do 14V :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 wlasnie taki rubikon swojego czasu u mnie sie sfajcyl i pociagnal ze soba EPoXa 8K7A+ ,Duron'a 850MHz i 256MB Ramcu a pozniej to juz tylko jaralem deer'y 350W ,400W trzymala sie dzielne i jesli niemasz kasy na jakiegos Chieftec'a 360W/420W to przynajmniej kup tego Fortona z allegro np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17202011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 ja mam zasilke codegen i wszystko u mnie smiga, napiecia sa w normie !! nie wiem co wy macie do niego :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 ... Proszę o podanie nazw wytwurców zasilaczy które są odpowiednie do o/c... ... alfabetycznie (co pamietam): - ANTEC - ENERMAX - Fortron (i "oemy" sprzedwane pod roznymi markami) - SeaSonic - choc te przede wszystkim dla ciszy, a niektore modle to (chyba) przerobione (uciszone) Fortrony np seria SuperTornado - SIRTEC (Chieftec, Enlight, HighPower, ThermalTake) - Topower (Vantec Stealth) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 huntkey :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 huntkey :) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 ja mam zasilke codegen i wszystko u mnie smiga, napiecia sa w normie !! nie wiem co wy macie do niego :roll: To ze sie przy byle okazji pali? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Witam :) Dwa pytania w jednym żeby nie postować niepotrzebnie... 1. Posiadam zasilacz Rubikon ATX 2.03 P4 300x i mam zamiar kupić Antka 2500 XP+ czy moglibyście mi powiedzieć ile na tej zasiłce wyciągnę :?: Co jest korzystniejsze żeby nie spalić zasilacza:podnoszenie FSB czy mnożnika :?: 2. Przy okazji zasialaczy zapytam o http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17202011 Czy opłaca się ten zasilacz kupić w takiej cenie myśląc właśnie o kręcenu w/w procka :?: Może mi ktoś podać konkretne odpowiedzi...... Dam radę z tym Antkiem na tym zasilaczu :?: Co jest korzystniejsze dla zasilacza....FSB czy mnożnik :?: No i czy się ta zasiłka opłaca :?: Z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 ...Może mi ktoś podać konkretne odpowiedzi...... Dam radę z tym Antkiem na tym zasilaczu :?: ... pytasz o Fortrona :?: jezeli tak to ci Ci bede zalowal :P http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=22884&highlight= (cale 20 stron czytania) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Dzięki @benek to akurat opis jednego ze sprzedawców od którego mam zamiar kupić proca... Wszystko dobrze ale ja nadal nie wiem czy się opłaca czy NIE.... Proszę o prostą odpowiedź... A co z tym FSB i mnożnikiem??Pomoże mi ktoś?? Rozumiem że na tym zasilaczu proc pójdzie bez problemu tylko bez o/c?? Czy nawet bez o/c będą problemy?? Mam przelicznik jaka moc zasialacza w zależności od sprzętu http://www.republika.pl/kalkulator_oc/menu.html Ktoś potwierdzi poprawność tych przeliczników :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Zasilacz , o którym mowa jest poprawny, ale TYLKO dla minimalnych zestawów. Owszem możesz wsadzić w płytę Bartona 2500+ i wszystko będzie cacy pod warunkiem, że do tego nie będzie dochodzić większa ilość napędów i karty wymagające dodatkowego zasilania ( vide Radeony). Słowa te pisze na firmowym kompie z podkręconym do 2600+ Athlonem 1800+, płyta Gigabyte na KT400A ( mniejsza o model :D ), 256 ramki, GF4MX400, jeden dysk 7200 rpm i spawarka płyt. Wszystko obsługiwane właśnie przez RUBIKON 300 W. I już napięcia odchodzą niebezpiecznie od normy: 3,3 V - 3,27 5V - 4,87 12V - 13,1 8O Jak widać komp pracuje dla 3,3 i 5V jeszce w granicach specyfikacji ATX, ale 12 V już sporo poza nią, a przecież są tylko 2 napędy. Podejrzewam,że gdybym dołożył jeszcze jakiegoś Radeona, choćby 9700, to zasilacz i połowa sprzętu poleciałaby w kosmos. Tak więc jeśli nie zamierzasz podkręcać , ani nie masz zamiaru rozwijać zestawu będzie w miarę ok. Ale jeśli wstawisz coś więcej to już wszystko w rękach sił wyższych. A co do FSB i mnożnika to wiadomo, że jak podbijesz FSB zwiększa się pobór prądu. Czyli jak powiedzmy ustawisz proca 10x200 (2000)to potrzebne będzie więcej mocy zasiłki niż przy ustawieniu 12,5x166 (2083). Możliwe ,że trzeba będzie przy wyższym FSB podnieść napięcie dla stabilnej pracy. I znów więcej mocy trzeba. To tak w masakrycznym skrócie. Suma sumarum - lepiej przed podkręcaniem zmień zasiłkę na jakikolwiek model wspomniany przez Benka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 @Hanu wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mój zestaw to : 1xcdrom 1xcdrw 1xgeforce 3 ti 200 2x256ddr 400mhz soltek 75-frn2-l skaner przez usb sieciówka i muza zna płycie 1xkarta radiowa w PCI 1xhdd 3xwentylator(1-proc,2-obudowa i zasilacz) Chyba niczego nie pominąłem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ... Mój zestaw to : ... tu akurat toczy sie dyskusja ktora Ciebie powinna zainteresowac :P http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=49266 - poszukja mojego posta - sa odnosniki polecam zerknac zwlaszcza do dokumentacji AMD i nie pomyl napiecia (+5V albo +12V) dla ktorego bedziesz liczyl obciazenie generwowane przez procek - jak powstawisz wszytko do tabelki to wyjdzie ile musz miec A na poszczegolnych napieciach pradozernosc twardziela, napedow, skanera (jezeli CIS bo CCD maja zazwyczaj osobny zasilacz) i wentylatorow wyczytasz z naklejek ... dla kart graficznych dalem linki do tabelek - a przykladowy rozklad GF4 Ti4600 wyglada tak +3.3V/6A +5V/2A ... lepiej przed podkręcaniem zmień zasiłkę na jakikolwiek model wspomniany przez Benka.bez przesady - np "SIRTEC" HPC-250-102 by nie styknal do porzadnego krecenia :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Jeszcze raz zadam proste pytanko: Czy ten mój kiczowaty zasilacz wytrzyma Antka 2500XP+ bez żadnego o/c tylko na defaulcie :?: Za niedługo dostanę proca(POCZTA POLSKA - szybkość i precyzja...) i chciałbym być spokojniejszy... Malutkie pytanko: czy za 370 zeta się opłaciło zakupić w/w Antka(proc nówka i 2 kalendarze gwarancji) :?: Serii nie znam ale czytałem że w tych procach to czysta loteria - albo się będzie dobrze kręcił albo NIE... Trzeba będzie zbierać na zasilaczyk... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Jeszcze raz zadam proste pytanko: Czy ten mój kiczowaty zasilacz wytrzyma Antka 2500XP+ bez żadnego o/c tylko na defaulcie :?: Za niedługo dostanę proca(POCZTA POLSKA - szybkość i precyzja...) i chciałbym być spokojniejszy... Malutkie pytanko: czy za 370 zeta się opłaciło zakupić w/w Antka(proc nówka i 2 kalendarze gwarancji) :?: Serii nie znam ale czytałem że w tych procach to czysta loteria - albo się będzie dobrze kręcił albo NIE... Trzeba będzie zbierać na zasilaczyk... :) Ja tam bym nie ryzykowal puszczac tego kompa na tym Rubikonie. Za 370 zetow to nie najgorzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Zdecydowałem się na Chieftec'a 360W... :twisted: Nawet w przystępnej cenie 215 zeta - nówka,rok gwarancji... Kupiłem i czekam na przesyłkę... :D O/c mnie kusi a nie żebym się martwił że mi nagle zasilacz padnie pociągając za sobą resztę komputera... :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...