Skocz do zawartości
jurgiel

jak podkręcić kompa na płycie Mercury... da sie to dokonać??

Rekomendowane odpowiedzi

witam!!

mam kompa w ktorego zestw wchodza:

plyta: Mercury KOB KT266A FDSX

procesor: AMD Athlon 2000+ (nie wiem z ktorej fabryki i takie tam)

pamiec: 256 PC-400 (tez nie wiem co to jest)

zasilacz: Codegen 300 W.

chlodzenie proca to treic (tani)

dysk (to chyba bedzie miej istotny w podkrecaniu): 40GB Caviar WD400JB (7200/8MB/ATA100)

najwazniejsza odp dla mnie bedzie czy istnieje jaka kolwiek mozliwosc bo nie ma sensu sie ludzic i kobinowac nie wiem co i jak jak i tak sie nie da w tym temacie to jestem kompletna lama wiec b prosze powiedziec co mi sie da z tym zrobic poza tym ze zmienic na lepszy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze grzesiu ze prawdziwy znawca z Ciebie - na podstawie jednego przypadku sprzed 2 lat potrafisz przewidziec zachowanie tysiaca innych plyt...

Mercury KOB KT266A to ECS K7VTA2 - zajrzyj pod nalepke z modelem na plycie.

Plyta ta posiada pewne mozliwosci zmiany magistrali, zmiany napiec i mnoznika nie posiada. Mnoznik mozesz zmienic za pomoca drutmoda - przewin te strone na sama gore i wsisnij link 'Szukaj' - przy inteligentnym doborze slow do wyszukania szybko znajdziesz potrzebne informacje. Ale drutmody lepiej odloz na pozniej - dla kompletnego lamy moze to sie skonczyc uszkodzeniem sprzetu i wydatkiem sporej ilosci gotowki ew. strata czasu na serwis.

O ile masz wystarczajaco dobre pamieci mozesz bez zmiany mnoznika dojechac z magistrala do 145 - 150 MHz - zapewni to dosc spory przyrost mocy.

Zamiast tego mozesz poprobowac ustawiania nizszych timingow pamieci - to potrafi znaczaco przyspieszyc system.

Zabawa timingami i magistrala na poczatek powinna Cie sporo nauczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na mój gust koleś kupował kompa w zestawie.. Za czasów mercury 266 zazwyczaj dorzucano do płyty polomino więc z kręcenia zero. Jurgiel sprawdź w sisoft sandrze jakiego masz dokładnie proca. Jeśli to polomino to jak pisałem- zero.. Jeśli TB to masz szczęscie i spory potencjał. A jeśli chcesz sie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> za OC to broń Boze na tym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te wynalazki wciskaja ludziom w TP...C :D ale mniejsza o to.. zwykle nic nie mozna w biosie zmieniac [fsb, napiecia] wiec zosteje 'pin mod' ale najpierw musisz wiedziec, czy twuj procek to tbred czy palomino [cpuz..]

http://www.ocinside.de/html/workshop/pinmo...amd_pinmod.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...