Skocz do zawartości
co3en

GA 7VAX na NF7 czy warto ??

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko tak jak w temacie czy wato wymienic mojego GA 7VAX na abita NF7 (bez 's')

Sorx za ten topic ale o tym abicie jest prawie 70 stron a ja potrzebuje odpowiedz na jutro :?

Chyba ze macie do zaproponowania jakies inne plyty w cenie do 400 zl ??

btw

Czy ta plytka ma zablokowana czestotliwosc pci/agp czy tez zmienia sie w zaleznosci od FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz się pobawić poważniejszym o/c,to faktycznie zmień (albo na NF7 rev 2.0,albo na tego Solteka,w ostateczności zostaje też EPOX 8RDA3+). Natomiast jeśli nie bawisz się w o/c,to daruj sobie na razie zmianę,bo i tak specjalnie nie skorzystasz.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze moj Gigabyte dziala tylko na szynie 133 :?

Zeby chodzil na 166 trzeba zrobic drut moda ew pomalowac lakierem przewodzacym.

Jest tez prostszy sposob kupic proca ktory pracuje na default jako 166 czyli baretk

druga rzecza jest to, ze GA pobiera prad dla cpu z +5 a wtedy moje 12v osiaga sobie nawet 12.8 :? co nie jest

przyjazne dla mojego dysku...

teraz pytanko czy jezeli abit bierze prad z +12 to unikne problemow ze skokami tego napiecia(proc bedzie krecony)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO co wogóle ten topic ??

Jeśli planujesz coś kupić to sobie pare dni wcześniej poczytaj troche na forum a nie pózniej otwierasz jakiekolwiek forum a tu qpa syfu !!!!!!!!! włos się jeży na głowie ile razy userzy byli proszeni o to żeby nie śmiecić a tu i tak zero reakcji.

GRRRRRRR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo jezeli bym mial czas tzn nie musial dac odpowiedzi jutro

to z checia przejzal bym te kilka topicow o nf7 albo sl 75. tylko ze one zawieraja po 60 ston... a ja mam na jutro 2 prace z polskiego :?

btw

czy jest sens doplacac 120 zl :?:

120?? ooooo.... to ja bym nie bral :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako iz juz mnie lekko mnie zjechaliscie a ja jestem swiadomy ze niepotrzebnie zalozylem ten topic

to teraz ponowie pytanko

GA pobiera prad dla cpu z +5 a wtedy moje 12v osiaga sobie nawet 12.8 co nie jest przyjazne dla mojego dysku...

czy jezeli abit bierze prad z +12 to unikne problemow ze skokami tego napiecia(proc bedzie krecony)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co3en

Zakładnie kolejnego topic'a na temat który wielkrotnie sie pojawią mija się z celem. Nikt nie każe Ci czytać 120 stron forum, wystarczy że wpiszesz w wyszukiwarce sensowne zapytanie i otrzymasz full topiców z których przynajm,niej 10% bedzie dotyczyć twojego pytania.

Nie dziw się zatem reakcji userów forum ale to jest naprawde irytujące. Nie wiem czy czytałeś ale na stronie głównej ze dwa dni temu było napisane ile mb przybywa na forum codziennie, ponad 80 !!! później robicie rozdziawione miny że forum kuleje albo wogóle nie działa. Przez taki syf rozrasta siędo ogromnych rozmiarów.

Wracając do tematu z tego co wiem to abit używa linii 12V ale w twojej sytuacji to nic nie pomoże bo masz słabą zasiłke skoro ci tak napięcia skaczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VAX -> NF7 = nareszcie madra decyzja. W koncu bedziesz mogl sie dowiedziec jak powinna byc zrobiona plyta glowna za 350-400zl.

Do kompletu szczerze radze dokupic jakis sprawnie dzialajacy zasilacz, bo Twoj (Codegen?) jest cienki - nie musi t obyc Chieftec za 300zl wystarczy np Feel 300W za 60 - bedzie znacznie lepiej trzymal napiecia.

Dlaczego polecacie koledze plyte z full wyposazeniem? - nie kazdy potrzebuje FireWire, SATA, a bez SoundStorma dzwiek tez jest normalny.

Solteka nie polecam w porownaniu do NF7 - potrafi umrzec przy zabawie magistrala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VAX -> NF7 = nareszcie madra decyzja. W koncu bedziesz mogl sie dowiedziec jak powinna byc zrobiona plyta glowna za 350-400zl. 

Do kompletu szczerze radze dokupic jakis sprawnie dzialajacy zasilacz, bo Twoj (Codegen?) jest cienki - nie musi t obyc Chieftec za 300zl wystarczy np Feel 300W za 60 - bedzie znacznie lepiej trzymal napiecia.

Dlaczego polecacie koledze plyte z full wyposazeniem? - nie kazdy potrzebuje FireWire, SATA, a bez SoundStorma dzwiek tez jest normalny.

Solteka nie polecam w porownaniu do NF7 - potrafi umrzec przy zabawie magistrala.

co3en nie spiesz sie zmiana plyty glownej to nie zmiana skarpetek...

ja tez mam VAX i od tygodnia zamierzam ja zmienic, na 1 miejscu postawilem sobie solteka, ale poczytalem sobie o tej plycie i baaardzo duzo egzemplazy z roznych revizji pada w tym niektore wogle nie kręcone ktoregos dnia poprostu nie wstawaly i nic nie pomagalo...

teraz to juz napewno wezme epoxa albo abita. Obaj mamy codegeny :) zamierzam najpierw zmeinic zasilacz a potem dopiero plyte :) radze CI to samo, bo ktoregos dnia ustawisz wysokie fsb i zobaczysz szary dym :), i nie dosc ze bedziesz musial kupic nowe psu to ejszcze moze i mobo padnie ramik procek ect :).

wiec podejdz do tego z rozsadkiem a nie pospiechem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GA pobiera prad dla cpu z +5 a wtedy moje 12v osiaga sobie nawet 12.8  co nie jest przyjazne dla mojego dysku... 

czy jezeli abit bierze prad z +12 to unikne problemow ze skokami tego napiecia(proc bedzie krecony)??

Napięcia mierzyłeś miernikiem, czy to odczyt z płyty głównej (który może być do d**y) :?: Jeżeli jest to zmierzone miernikiem to zasilacz ci nie wyrabia. Jeżeli masz gwarancję to reklamuj. Napięcie 12V wzrasta gdy zasiłka nie wyrabia, więc jeśli podepniesz płytę, która zasila cpu z +12V to jeszcze bardziej obciążysz linie i możesz spalić zasiłkę (a z nią inne elementy kompa)

BTW jak ci dają 280 zeta za tą płyte to IMO jest to bardzo dobra cena. Nowe płyty na kt400 a nawet niektóre nowe na kt600 kosztują po 300 zeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest na gwarancji, a napięcie po zmierzeniu miernikiem wynosi 12,8 V to muszą uznać.

Specyfikacja ATX dopuszcza tolerancję +/-5% dla linii 12V co daje zakres od 11,4 do 12,6V. Jeżeli napięcie nie mieści się w tych granicach oznacza to, że zasiłka nie spełnia założonych parametrów czyli jest niesprawna i kwalifikuje się do reklamacji. W razie czego pomocny jest tekst, "jak pan serwisant nie rozumie takiego prostego tłumaczenia to pan zrozumie jak mu Federacja Konsumentów wytłumaczy".

"Najlepiej" by było żeby zasiłka przekraczała 12,6 pod obciążeniem (np prime) na niekręconym sprzęcie. Jak się nie da to idź z podkręconym. Ostatecznie możesz powiedzieć, że się chcesz przesiąść na Bartona (wiadomo że bardziej obciąża) i dlatego kontrolnie bardziej obciążasz. Niech w sklepie wsadzą Bartona 2500+ i zapodają prime. Odczyt powinien ich przekonać.

BTW. Źle przeczytałem cene, ale 260 zeta to też przyzwoicie. Jeżeli rzeczywiście chcesz kręcić i nForce jest ci potrzebny to w którymś sklepie w Kraku Soltek jest po 349 złotych. Więc dopłata 90 zeta. Decyzja należy do ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...