Skocz do zawartości
azyl

napiecia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jest taka srawa ze bna moim kompie napiecie 5.00 wynosi 5.5 czy jest to powod do nie pokoju ? ( nie pamietam jaka kest gorna granica roznicy dlategp pytam )

2 pytanie ( tez o napiecia ale troche gorsza sparaw ) na komputerze w pracuy mojej mamy odnitowalemtakie napiecia - 2.5 ( nie jestem pewnien czy jest takie napiecie bo czest tam nie zaggladam ) wunosi ok. 1.02 8O czy z ty cos trzeba zrobic czy mozna zostawic i nic sie nie stanie ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź u siebie w kompie napięcia miernikiem. Jeśli rzeczywiście wynosi 5.5V to wymieniaj go tak szybko jak potrafisz :!: Jeśli dobrze pamiętam to max. odchylenia są w granicach 5%. Wogóle napięcie 5V jest jednym z najważniejszych jak nie najważniejsze w kompie liczy sie bardzo równiez napięcie 3.3V.

Kawy dzisiaj mało piłem i zmęczony jestem więc jak cos palnąłem to mnie poprawcie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież zdejmując plomby nie tracisz gwarancji na poszczególne komponenty

wiesz z tym to joz jest inna historia ... joz wyjasniam :

wszystkie podzespoly w moim kompie maja standard gware na 12 miechow ( w necie moje mobo na gware na 24 ale to sie wyutnie ) .

serwis postanowil ze wspanialomyslnie da mi gware na wszytsko na 24 miechy i zalozy mi 2 ladne plomby na kompa . mam do wyboru ( tzn teoretycznie mam ) albo 12 meichow standard albo 24 miechy z serwisu i przez 2 lata zero wgladu do kompa . starzy nie chcia sie zgodzic na zdjecie plomb wiec w tym miejscu jestem udupiony :cry:

wasnie sprawdzilem napiecia ( narazie w systemie ) dziwna sprawa : w aida32 wszystko jest ok wszystkei napiecia prawie idealnie, a w biosie 5.00 jest ciagle na 5.5 najsmieszniejsze jest to ze pozostale napeicia w biosie sie co chwila zmieniaja a to 5 jest caly czas takie samo, nawet nie drgnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To smigaj do serwisu niech oni ci pomierzą. Tolerancja dla +5V wynosi +/- 5%. Czyli jak masz powyzej 5,25V to zasilacz do wymiany.

Ja tak dwa dni temu kompa kumpla zawozilem. Objawy to częste zwiechy a wg MBM 12V wynosiło w idle 12,9. Po obciążeniu skakało na 13,1V +3,3 spadało na 3,20 i komp "zamarzał". Zawiozłem na serwis i powiedziałem gościowi co i jak, ze napięcia chyba do bani, a miernikiem nie da rady zmierzyć bo plomby. Gość bez słowa kompa przyjął. Dziś miał dać kumplowi odpowiedz, ale jeszcze nie wiem czy dał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...