Tunio Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Witam, Dzisiaj dokupilem ramu do kompa, jest juz 2x256 Kingstona 400mhz cl3. [Dual DDR] Jak najlepiej ustawic te wszystkie czasy itp zeby sprzet chodzil wydajniej? A o podkrecaniu ramu wiem tylko to, ze czym mniejsz cl to lepiej:) [sprzet: Asus A7N8X Deluxe 2.0; Athlon 1700+@2600+ [0322; 12,5x166; @1,575V]+Spire WhisperRockIV, 2x256mb Kingston 400mhz cl3; Chieftec 360W 302; GF2400MX64mb, Maxtor 30gb 7.200 2mb, cd;cd-rw. Z gory thx. Tunio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 No to sobie sam odpowiem: :) Po 4 godzinach czytania i resetartowania kompa, biosu itd, nic nowego nie odkrylem:( Komp dziala stabilnie i chyba najwydajniej na ustawieniach 9-3-3-2,5 przy fsb 177. Przynajmniej prime po ok 40-50min sie nie wykrzaczyl. Wydajnosc pamieci sprawdzalem PCmarkiem 2002. Jezeli jeszcze dobrze licze to ram mam podkrecony 424mhz. To tyle ide spac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Tunio jeśli dobrze przeczytałem to pierwszym błędem jaki popełniłeś jest asynchroniczne taktowanie pamięci wzgledem fsb. 1. Ustaw ram i fsb synchronicznie. 2. Staraj się uzyskac maksymalnie fsb wtedy dopiero baw sie kręceniem procka. 3 Najwydajniej to by było cl2 6 2 2 i fsb maksymalnie jakie pójdzie. Masz dobry sprzet ( mobo zasiłka) to możesz trochę poszalec jeszcze podnosząc napięcia, fakt że jest to pracochłonne ale myślę że 10x200 spokojnie powinienieś pracować bez specjalnego żyłowania sprzetu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Nowlasnie do konca nie wiem jak ustawic synchronicznie. Nie jestem pewien czy to nie jest ustawienie w biosie " by SPB " Nie wiem a w instrukcji jakos nie moge doczytac. Przy ustawieniach gdzie jest cl2 to juz komp nie wstaje. [te moje kingstony maja cl3] 10x200 - no wlasnie probowalem kiedys ale niestety komp nie wstaje, co prawda nie podnosilem napiecia na pamieciach, bo pamieci sa bez zadnych radiatorow i z tad moje obawy. No i zeby 200 poszlo to musze sie chyba z mostkiem posilowac ale boje sie o gwarancje, zeby przez parenascie MHZ jej nie stracic. No ale powalcze dla sportu:) No i pytanie kolejne czy z tymi moimi Kingstonami, warto dalej sie bawic, czy lepiej jakos wyskrobac jeszcze 200zl i wymienic na OCZ 2700 ? Czy ta roznica 200zl bedzie odczuwalna i warta tego w wydajnosci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 W biosie tam gdzie masz zmiane mnoznika i magistrali ustawiasz taktowanie pamieci, ustaw na 100% to masz wtedy synchro. Zostaw cl3 i ustaw mnoznik na 8x powiedzmy i ciagnij fsb w góre aż do granic stabilności, jak takowa granice zbajdziesz to zapodaj większe vmem powiedzmy 2,7V i nie bój się o nie nic się im nie stanie. NIe wiem czy w asusie masz regulacje vdd bo czasmi pameci mogą wytrzymywać powiedzmy 200MHz a fsb nie pójdzie taki bez podniesienia napięcia na mostku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireblade Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 cze ja mam kingstony 512 400 MHz i ida u mnie na 6-2-2-2 na FSB 182 bez zmiany jakichkolwiek napiec poprostu zeby ustwic synchro to predkosc pamieci ustaw na auto wtedy bedzie sie zmieniac w takt zmiany FSB. a apropo timingow to zalezy na jaka kosc sie trafilo.no i najlepiej jezeli ta pierwsza cyferka rowna sie sumie trzech pozostalych z bledem +- 0.5 np 2+2+2=6 co daje wlasnie 6-2-2-2 moze byc tez 2.5-4-4=10.5 tez jest dopuszczalne. gdy taki warunek rownosci lub malej nierownosci jest spelniony wtedy pamieci pracuja najwydajniej. Sam sprawdzalem w aida32 w sisoftsandra i PC 2002 a tez mam plyte asusa:) pozatym jesli ustwisz synchro to masz dopalenie sprzeta o jakies 10-20% na korzysc oczywiscie:). tzn wydajniej system bedzie pracowal gdy dasznp FSB na 266 i pamieci na 266 niz bys dal FSB na 266 a pamieci na 400. co do dalszych ustwiemn to zgodze sie z moim przedmowca. FSB ciagnac w gore ewentualnie jezeli procek nie bedzie wyrabial to mnoznik w dol i bedzie ok. nie przejmuj sie ze procek bedzie pracowal z mniejsza czestotliwoscia bo bedzie mial wieksze FSB. procek ktory pracuje z wiekszym FSB jest wydajnieszy ni ten z mnijeszym FSB. np. taki procek z mnoznkikiem 12.5 x FSB 166 czyli 2100 MHz bedzie wolniejszy niz taki: 10.5 x FS 200 czyli tez 2100MHz. jesli sie myle niech mnie ktos poprawi ale niesadze. milej zabawy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 No i po swietach... Wrocilem do domu no i po waszych wskazowkach poszlo: 200x11 ; ram 9-3-3-3. Chodzi stabilnie ale pod primem w torturetest 12 wyskakuje blad. Procek 1,65V, pamieci wciaz 2,6. Pamieci synchronicznie. Teraz za bardzo nie wiem co dalej kombinowac. [Temp proca do 49C] Moze pamieci dalej meczyc z ustawieniami napiecia albo timingow? Teraz to juz sam za bardzo nie wiem co dalej robic.. isc w dol czy jeszcze w gore [komp szedl tez 11.5x200 ale sie przestraszylem:), bo mam chlodzenie za slabe, tzn teraz komp pod oknem :twisted: Powalcze dalej .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 No poszedl prime przez godzine i dalej idzie. Wina lezala jednak w sile procka. Teraz jest wszystko tak: 11x200, 1,675V 9-3-3-3. Zadnych problemow a wyniki w pcmark w pamieci skoczyly 4462 na 4809 - wiec calkiem si! Jutro jazda powyzej 200mhz.. zobacze co i jak idzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 :lol: 9-3-3-3 - kijowo coś te timingi masz :/ (spróbuj 11-3-3-2) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Przy 11-3-3-2 - pamiec nie wstaje. Ustawienia z tego co widze to optymalne sa przy 9-3-3-2,5. Wszystko stabilne i wydajne... Niestety sa to pamieci CL3... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Przy 11-3-3-2 - pamiec nie wstaje. Ustawienia z tego co widze to optymalne sa przy 9-3-3-2,5. Wszystko stabilne i wydajne... Niestety sa to pamieci CL3...Próbuj dalej!! 11,5 X 200 nie jest straszne, ale przypuszczalnie będzie niestabilne. Spróbuj 11 X 202, 203....... i dalej w górę, cały czas pamietająć o synchronicznym taktowaniu proca i pamięci. Niestety być może po drodze będziesz musiał zejść z timingami a może także podnieść vcore proca. Obawiam się, że właśnie proc jest w tej chwili u Ciebie wąskim gardłem całości. Lepsze chłodzenie pewnie dałoby pozytywne efekty, ale ono kosztuje albo trzeba mieć zacięcie do majsterkowania. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 5 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2003 Daj w takim razie napięcie ramu na max i 11-3-3-2,5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 Pamieć RAM na 2,8 V ( to maks. na A7N8X) i do przodu. Ja bym jednak zmniejszył FSB a postawił na timingi 2-2-2-11. To na tej płycie daje zdecydowanie lepsze efekty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...