Skocz do zawartości
DonRedboX

Pierwszy raz podkrecalem CPU - wrazenia, spostrzez., pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wlasnie sobie podkrecilem Bartka 2500+ na 3200+ (11x200). Robilem to pierwszy raz i co zauwazylem...

wskazania z AIDA32:

1. Temperatura CPU - 39*C

2. Woltarz - 1.68V

3. Obroty wiatraka - 2377rpm (Zalman 7000A-Cu)

4. Ilosc obecnych MHz - 2200

5. Test CCR 2002 - wynik: 9181 - nic mi to nie mowi :(

Moj sprzet jest w podpisie...

i teraz pytania:

(zaznaczam, ze w kwestii krecenia jestem zielony - prosze o wyrozumialosc, czytalem wiele watkow, uzylem opcji "szukaj")

1. Jak najlepiej ustawic te mnozniki, ile moge bezpiecznie podkrecic?

2. Rozumim, ze temperatura nie powinna przekraczac 50*C po podkreceniu tak?

3. Jakie dawac napiecia? a moze zostawic na auto?

ps. jesli macie jeszcze jakies uwagi, to bardzo chetnie poczytam :)

ps2. bylem na forum overclocking.pl i przeczytalem wszystkie watki dotyczace podkrecania bartkow 2500+, ale widac, ze oni sie troche znali, bo nie poruszali tych podstawowych zagadnien, ktore mnie tak interesuja :)

UPDATE:

lepiej 11x200 czy 13 lub 14x166 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm..... - SZUKAJ :!: Wszystkie Twoje pytania znajdą odpowiedź w opcji szukaj :!: .Pewnie zę lepiej jest jak jest wyzsze FSB czyli 200MHZ :!: POelcam zminiejszajac mnożnik zwiekszać FSB.widzę że masz pamieci 400 mhz.NIewiem na jakich kosćiach i jak chodzą ale jakl bedziesz jechałfsb wiećej niz200 mhz to bedziesz je tez podkręcał.Wieć ustawi timingi na normal cas2.5 i mozęsz dać im troszkę V w góre.Napiećie proca.Cały czas testuj system jakims progsem np.prime95 lub cpuburn.Najpierw polecam kręcenie samego proca czyli daj fsb 200 mhz (jak teraz masz stabilne) i dawaj mnożnik w góre i testuj prime95.Jak sie wywali (bedzie błąd) to podnieś napiećie na procu.I tak w kółko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pci ->> 10x250 nie ma szans na takie fsb bez konkretnego modowania płyt, zresztą jak się doczytałeś to kolega w sprawach oc jest zielony jak trawka na wiosne.

Druga sprawa ma zalmana 7000a cu czyli praktycznie najwydajniejszy cooler no i jedzie na małym vcore wiec to zupelnie mozliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw sobie fsb na 200 i sprawdz stabilnosc proca... np. 1h w prime95.. jak sie wysypie to zwieksz napiecie troszke... i znowu tescik. Po uzyskaniu stabilnosci na 200 (nie wiem jakie masz pamieci wiec nie wiem czy mozesz wiecej niz 200) baw sie mnoznikiem (zwiekszaj o 1 i prime95 .. ewentualnie napiecie w gore). Potem poszukaj na forum troche o ustawianiu timingow pamieci . Duzo jest pisania wiec musisz troche poszukac.

PS. Monitoruj napiecia i temperature.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje ustawic mnoznik tak na 9x i jechac FSB - co 2MHz - zeby znalezc najwieksze stabilne FSB - oczywiscie pamieci w synchro. Pozniej na procka 1,8V - i mysle ze gdzies z 2300MHz wyciagniesz - wiec podziel 2300 przez osiagniete max fsb i zobacz jaki wyjdzie mnoznik - zaokraglij go w gore do pierwszego mozliwego, ustaw FSB 7MHz nizsze od max i testuj - co godzine stabilnosci zwiekszaj FSB - jak dojedziesz do max FSB, a dalej bedzie dobrze to zwieksz mnozik o 0,5 i FSB obniz o tyle zeby dostac tyle co miales ostatnie stabilne na procu i dalej krec FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

na wstepie... wielkie dzieki za zainteresowanie :) - bardzo mi Wasze rady pomagaja :)

- sciagam juz prime95

- przeklamiania nie ma proc ma 38-39*C sprawdzalem w AIDA i ASUS Probe... a cooler, jak juz zauwazyj Hipo to Zalman 7000A-Cu, wiec chlodzi za**jefajnie :)

- poki co 200 jest stabilne, ale to sie jeszcze okaze :) z drugiej strony poki co nie trzeba mi wiecej niz 2200MHz, chcialem sie tylko upewnic, czy moge takie mnozniki zostawic, ale widze, ze chyba tak skoro uzyskalem stabilnosc :)

- wiem, ze ten procek ma ogromne mozliwosci, ale tyle mi starczy (w zasadzie to 1833MHz by mi starczylo, ale jesli mozna bezpiecznie go podkrecac, to czemu nie miec szybszego? :))

jeszcze raz wielkie dzieki za rady :) aha i jak cos do mnie piszecie np. FumFel_20 to raczej jakims jezykiem dla laika, bo potem musze szukac, aby przetlumaczyc sobie to, co napisales :D po prostu jasniej prosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

zrobilem test w prime95 wyniki:

po godzinnym tescie:

- test zdany (brak bledow, wszystko pomyslnie)

- temperatura proca 45*C (zaraz po tescie) i teraz 4 min po tescie wynosi 42*C i spada

- test CCR 9130 punktow (po tescie prime95)

wniskuje:

- stabilnosc jest

- chlodzenie dobre

- ogolnie jestem happy :)

a co do moich pamieci... co mam dokladnie sprawdzic, aby Wam dostarczyc tych informacji, o ktore pytaliscie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje ustawic mnoznik tak na 9x i jechac FSB - co 2MHz - zeby znalezc najwieksze stabilne FSB - oczywiscie pamieci w synchro. Pozniej na procka 1,8V - i mysle ze gdzies z 2300MHz wyciagniesz - wiec podziel 2300 przez osiagniete max fsb i zobacz jaki wyjdzie mnoznik - zaokraglij go w gore do pierwszego mozliwego, ustaw FSB 7MHz nizsze od max i testuj - co godzine stabilnosci zwiekszaj FSB - jak dojedziesz do max FSB, a dalej bedzie dobrze to zwieksz mnozik o 0,5 i FSB obniz o tyle zeby dostac tyle co miales ostatnie stabilne na procu i dalej krec FSB.

po częsci siezgadzan ale najpierw zaproponowałem żeby przetestował @ samego proca.BO zauważ że jak bedzie jechał fsb do góry to może juznie wytrzymywać mobo i niebedzie wiedział co jest, czy pamieci, czy vlink trzeba podnieść czy procek juzma dość :?: za dużo spraw naras.Wieć tak jak mówiłem.Najpierw leć z procem.Ustaw fsb 200 mhz i do góry mnożnikiem jedź i zwiekszaj vcore jak prime bedzie siewywalało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firma, czestotliwosc i dokladna nazwa pamieci.

i jeszcze spisz sobie oznaczenia kosći i szukaj w googlech.MOzęsz też zrobictak.Paieci zostawicna 200 mhz a jechać dalej fsb w góre żęby zobaczycgranice możliwosci mobo.Jak juz znajdziesz ta maxymalnafsb to wtedy zajmij siepamiećiami.Czyli też je kręc, timingi ustaw sobie na normal.Testuj jes memtestem.Jak bedzie błąd to podnos im napiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

dzieki wielkie za rady... a mam jeszcze pytanie

jak sie objawia to, ze proc/pamieci juz nie daja rady? komp nie wstaje.. to moge pojac, ale jak potem (po nadmiernym ustawieniu mnoznikow) wrocic do mniejszych wartosci, skoro komp nie wstaje? a moze ja tu czegos nie rozumiem?

ktos mi to wyjasni?

pamieci:

Właściwości modułu pamięci:

Nazwa modułu Kingston K

Numer seryjny 0104EBF4h

Rozmiar modułu 512 MB (2 rows, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci DDR SDRAM

Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu SSTL 2.5

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Najwyższe opóźnienie CAS 3.0 (5.0 ns @ 200 MHz)

Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz)

Własności modułu pamięci:

Early RAS# Precharge Nie obsługiwane

Auto-Precharge Nie obsługiwane

Precharge All Nie obsługiwane

Write1/Read Burst Nie obsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nie obsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Registered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Differential Clock Input Obsługiwane

Redundant Row Address Nie obsługiwane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki jak sprawdzic w pewnym momencie czy to pamieci czy mobo nie daje rady?? Bo prime mi sie wywala przy 205 i nie wiem co to. Zapodac 205 i puscic memtesta, czy jak?? - zastanawia mnie czy nie wplynie na to jak cos tez mobo mimo, ze to tylko test pamieci. Dlugo juz korzystam z forum, ale sie zagubilem.. :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

jak sie objawia to, ze proc/pamieci juz nie daja rady? komp nie wstaje.. to moge pojac, ale jak potem (po nadmiernym ustawieniu mnoznikow) wrocic do mniejszych wartosci, skoro komp nie wstaje? a moze ja tu czegos nie rozumiem?

ktos mi to wyjasni?

wracasz do normalnych wartosci czyszczac bios (CLEAR CMOS) - zworka na plycie lub bateria do wyciagniecia

i jeszcze jedno co do tego co napisalem pare postow wczesniej: u mnie przy 2600+ i Vc=1550 komp wysypal sie w prime dopiero po 1godz. i 50min. takze radze ci pokatowac proca z 3-5 godz. dla pewnosci bo ta godzina co zrobiles moze okazac sie za malo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

to moze na noc wlacze, bo teraz mi szkoda czasu,a potrzebuje miec wolne zasoby proca :)

wiesz, z drugiej strony masz innego procka :) komp juz chodzi od tamtej pory dosc spory okres czasu, i robilem juz na nim wiele rzeczy... mysle, ze jest stabilnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki maly OT...

mam 2x512 kingstony 8-3-3-3 i jak puszcze obojetnie jaki time inny niz ta wartosc [puscilem ras to cas na 2 bo nie mam 2,5]

i mobo zaczelo piszczec. oczywiscie podnioslem napiecie. czy jest mozliwosc ze jak wyjme 1 kosc to ta 1 ktora zostanie pojdzie na wyzszych timingach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puszczasz asynchronicznie pamięci i jedziesz w góre zależnie co sprawdzasz to albo ram 120% albo 80%

To w telegraficznym skrócie :D

Jest mimo wszystko problem.

Procek 200/ pamieci 166 - 8h Prime i wszystko spoko.

Procek 200/ pamieci 200 - 1 test w prime oblany.

Pamieci 200 - memtest86 nie wyjazuje bledow.. Nie wiem co jest, nie moge nic z tym zrobic. Dodam jeszcze, ze 191 wali synchro bez problemu. Zastanawiam sie co to moze byc, czy robic VDD moda??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conajmniej dziwna sprawa ale nie sugeruj się tym do końca prime poprostu to aplikacja która może sie wywalić po jakimś czasie, skoro pamięci Ci chodza na 200 w mem tescie i proc na fsb 200 śmiga to być moze że poprostu zasilanie Epoxa nie wyrabia z napędzeniem tego wszytkiego, na mojej płycie miałem vdd moda i fsb 220 ale do czasu. Po jakichś 5 miechach zaczęło sie dziac coś niepokojącego, resety zwisy itp. No i pkazało sie że nie ma rady tylko fsb w dół bo nie bedzie stabilność, właśnie w prime sytuacja u mnie wygladała podobnie.

Teraz Epox sie zjarał ( zasilanie proca) i czekam na albo naprawioną płyte ( bose tylko nie to ) lub nowy egzemplaz nalepiej rev 2.1 ( daj boze :D ) zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem masz przekłamania na czujniku temperatury  tylko 39*C dla Bartona 3200+ to jaki musjał byś mieć cooler. 

lepiej11x200 ale możesz sprubować np10x250

no wiesz jego cooler to prawie 800g czystej miedzi wiec nie ma sie co dziwic a temp. pewnie w idle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

ktos mi to wyjasni?

Cześć!

Zapraszam na topic o płycie, którą posiadasz. To ona decyduje o twoich mozliwościach podkręcania, za nią proc i pamiątki.

Błędy pamięci wychodzą Ci w testach Prime lub memtestem, a najczęstszym tego przejawem jest zawieszanie się komputera. W pewnym momencie masz zwiechę i nic nie pomaga, nawet Alt+Ctrl+Delete.

Rzeczywiście jak komp nie wstaje to trzeba przestawić zworkę, tę w pobliżu baterii. Za pierwszym razem zresetujesz BIOS, potem przestawiasz ją w poprzednie ustawienie i komp startuje na ustawieniach awaryjnych czyli max mnożnik i minimalne FSB (u mnie to wychodzi 12,5 X 100 czyli 1250 Mhz). Wtedy oczywiście wchodzisz do Biosu i zapodajesz wartości mniejsze niż te ktore powodowały martwotę płyty, po czym sprawdzasz stabilność. I tak w kółko macieju, aż tak jak ja wyciągniesz z kompa max. stabilne ustawienia. Później efekty mogą przynieść już tylko inwestycje w sprzęt. Chłodzenie wodne, szybsze pamięci itd. Chyba, że zdecydujesz się na drutmody itp, ale te (jeśli nie wyjdą i coś zjarają) mogą spowodować utratę gwarancji,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puszczasz asynchronicznie pamięci i jedziesz w góre zależnie co sprawdzasz to albo ram 120% albo 80%

To w telegraficznym skrócie :D

Jest mimo wszystko problem.

Procek 200/ pamieci 166 - 8h Prime i wszystko spoko.

Procek 200/ pamieci 200 - 1 test w prime oblany.

Pamieci 200 - memtest86 nie wyjazuje bledow.. Nie wiem co jest, nie moge nic z tym zrobic. Dodam jeszcze, ze 191 wali synchro bez problemu. Zastanawiam sie co to moze byc, czy robic VDD moda??

Pozdrawiam

Cześć

Już wyjaśniam!

Twoje pamięci DDR 333, podobnie jak moje nie chcą za Chiny pójść na 200 (400). Masz lepsze, więc dochodzisz do 191, ja zakończyłem na 177 (prime95 stable). Nie sądzę, żeby jakieś mody tu cokolwiek dały, ale może się mylę.

Ponadto memtest jest łagodniejszy od Prime95. U mnie do 182 nie wykazywał błędów, a komp normalnie się zwieszał. Natomiast Prime to istny kat, przeważnie można ustawić FSB o 1-2 wyżej i komp mimo błędów w Prime95 będzie nadal stabilny. To są moje wnioski z wielogodzinnych testów, ale wiadomo, że każdy zestaw będzie się zachowywał nieco inaczej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...