Skocz do zawartości
Hanu

Radeon 9800 na 9800XT - krótki poradnik

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki, ale czy ja dobrze słyszę,że chcecie uzyskać 400 na pamięciach? Przecież do jest 800 w DDR. Do tego potrzeba niezłego moda napiecia pamięci na karcie. Niestety nawet z mocnym chłodzeniem pamięci ciężko mi jest uwierzyć w stable. Herce, które macie posiadają przecież pamięci 3,3 ns ( no chyba , że trafiła się wam wersja 2,86 Samsunga).

jak masz dobre chlodzenie i dobry egzemplarz z pamieciami 2,86 ti niektorym sie udaje wycisnąc 400, ale to juz jest max , dotykajac karty mozna sie poparzyc.

Przecietnie co mozna wycisnac z Herculesa 9800 na sredniej klasy chlodzeniu to 400/700 , ci co mają WC mogą sobie pozwolic na wiecej. ale tak jak mowie czasami trafia sie egzemplarz inny od wszystkich.

na ktorym mozna pojechac 400/800 ale trzeba miec prawdziwe szczescie.

przeczytaj sobie wyzej moj poprzedni post, moja poprzednia karta POWERCOLOR 9800 poszła z dymem już przy 390/690, a na tym Herculesie co go mam jade stable bez artefektów 410/720. jak zmienie chlodzenie to mysle ze pojdzie jeszcze wiecej.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakto Paolo poszła z dymem ? Tak bez niczego ? Bez zwiększania napięć ?

Czyli brak zabezpieczenia termicznego chyba...

Muszę zainteresować się stworzenie specjalnego bloku wodnego na 9800, gdyż potrzeba chłodzić jednocześnie rdzeń i pamięci z obu stron !

Nie zmoduje napięcia dopóki nie podłącze wody bo rzeczywiście można przegrzać... Strach grać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakto Paolo poszła z dymem ? Tak bez niczego ? Bez zwiększania napięć ?

Czyli brak zabezpieczenia termicznego chyba...

Muszę zainteresować się stworzenie specjalnego bloku wodnego na 9800, gdyż potrzeba chłodzić jednocześnie rdzeń i pamięci z obu stron !

Nie zmoduje napięcia dopóki nie podłącze wody bo rzeczywiście można przegrzać... Strach grać :)

Poprostu, podkrecilem, zwiekszylem napiecie w AGP o 0,1volta i przy robieniu testu w naturze, czyli juz pod sam koniec. Usłyszałem z obudowy cichutkie (musze przyznac ze nawet mile dla ucha, ale gorsze dla kieszeni)

pykniecie, cos podobnego na zwór, wywalenia bezpiecznika tylko dużo ciszej. Patrze na monitor a tam obraz w paski a po 1-2 sekundach juz tylko BLACK-SCRREN. Otwieram obudowe aby sprawdzic co sie stało, a tutaj moim oczom ukazuje sie dymek, podobny do takiego z papierosa. Pozniej po odkladniejszym oblukaniu karty, zauważyłem przy pamieciach takie małe czarne, zweglone scalaczki i luty.

Do dziś pamiętam. 13 października, był to pierwszy i ostatni dzień posiadania Radeona. Może dlatego że to PowerColor, ale teraz nie zrobiłem już takiego błędu i kupiłem Herculesa. A tego PowerColora może wystawie na Allego...............może ktoś się skusi. Kupi dwa i zrobi sobie jednego..........jak jest dobry w te klocki to moze wyrzeźbi z 2 x 128mb jednego 256. z szyną 512 bitową. HEHEHEHE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....Może dlatego że to PowerColor, ale teraz nie zrobiłem już takiego błędu i kupiłem Herculesa. ....

Hercules rządzi :) mój się słabo kręci (max 390/690) bo to jeden z wczesnych R97 (na czerwonym laminacie) :( ale na razie nie ma sensu wymieniać na R98P - dla kilku FPS :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zabieracie sie za Vmoda to polecam ten link. Chyba wszystko w nim jest. Moj GB ma takowego. Tzn mam przylejone (jak cos padnie do nie ma sladu :P) kabelki i jak mam chcice to wkladam co trzeba i podnosze sobie Vcore. Tylko uwazajcie bo karty maja rozne dzielniki napiec. Ja w przeciwienstwie do tego co tam podaja (1,8V przy 10koma) mam dopiero przy ~3koma. Pamieci jeszcze nie robilem bo sie boje. Kilku ludkom pamieci padly juz przy ledwie ciut ponad 3V! Co ciekawe inni smigaja grubo ponad 3,5V.

Nie widze sensu robic bloku na spodnia strone chipu. Ja mam bloczek od Mate na GPU i mimo ze maly to nawet po podniesieniu napiecia mam chip chlodny. To pamieci sie grzeja za to niezle.

Standardowo karta czlapie mi na 420/350. Max bez moda jest 450/380. Z modem cisne do 480MHz (Vcore z 1,69V na 1,84V).

Co do BIOSu to nie wydaje mi sie aby jego zapodanie mialo sens. XT ma pamieci DDR II i nawet jesli da on kilka MHz wiecej to kosztem gorszych timongow. Skutek koncowy bedzie podobny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie zgodzę sie z Raptorem. Na razie nie ma sensu zmieniać na R9800Pro tudzież XT. Mój R9700Pro stabilnie fika 400/700 i jest git. W defaulcie R9800 i R9700Pro idą łęb w łeb, czasem na korzyść R9700Pro. Decyduje więć podkręcanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie zgodzę sie z Raptorem. Na razie nie ma sensu zmieniać na R9800Pro tudzież XT. Mój R9700Pro stabilnie fika 400/700 i jest git. W defaulcie R9800  i R9700Pro idą łęb w łeb, czasem na korzyść R9700Pro. Decyduje więć podkręcanie.

Hanu mnie uprzedzil, chcialem napisać to samo............teraz pozostaje mi podpisac sie pod jego postem....Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, musze się wam pochwalić wczoraj walczyłem z tym modem 9800 na XT, postawiłem wszystko na jedną kartę i zdecydowałem się wrzucić tem BIOS. Długo się zastanawiałem , czy moge coś zepsuć ale chęc posiadania 9800 zmodowanego na XT była o wiele większa.

Powiem tylko tyle że to chyba jedna wielka lipa, po wgraniu biosu do mojego Herca 9800 moim oczom nie ukazał się żadny XT tylko Blackscreen i żadnego obrazu. krew zaczęła płyną mi szybciej , serce bic 300 uderzen na minute. juz zacząlem kombinowac skad wezme kase na 3-go radka ale posiedzialem w necie i poczytalem ze duzo osob ktorym nie wychodzi, flaszuje bios w ciemno. sprobowalem i musze sie wam pochwealic ze udalo sie. moj 9800 znowu wyswietal obraz.wszystko jest jak przed operacją. Obiecałem sobie że jusz nic nie bede kombinował , ale chodzi mi jeszcze jedno po głowie.............moze wgrac bios od 9800Pro, Czy ktoś już tego próbował.....można jakieś opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na wrzucilem bios z 9700PRO na mojego FIC-a R9700 i dzieki temu mam mozliwosc krecenia (wczesniej bios blokowal) i na dodatek nawet niezle sie kreci. Wczesniej na default chlodzeniu 380/320. Po zmianie na Zalmana ZM80HP-C i wentyla OP1 + radiatory na wszystkie pamieci, biega 24h loop w Nature 2k03 (AAx6, Anizo x16) na 410/330 :D Wiecej pamieci nie wydola, musialbym vmoda robic :wink: Zreszta powoli o tym mysle aczkolwiek wiem ze ryzyko jest duze :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, musze się wam pochwalić wczoraj walczyłem z tym modem 9800 na XT, postawiłem wszystko na jedną kartę i zdecydowałem się wrzucić tem BIOS. Długo się zastanawiałem , czy moge coś zepsuć ale chęc posiadania 9800 zmodowanego na XT była o wiele większa. 

Powiem tylko tyle że to chyba jedna wielka lipa, po wgraniu biosu do mojego Herca 9800 moim oczom nie ukazał się żadny XT tylko Blackscreen i żadnego obrazu. krew zaczęła płyną mi szybciej , serce bic 300 uderzen na minute. juz zacząlem kombinowac skad wezme kase na 3-go radka ale posiedzialem w necie i poczytalem ze duzo osob ktorym nie wychodzi, flaszuje bios w ciemno. sprobowalem i musze sie wam pochwealic ze udalo sie.  moj 9800 znowu wyswietal obraz.wszystko jest jak przed operacją.  Obiecałem sobie że jusz nic nie bede kombinował , ale chodzi mi jeszcze jedno po głowie.............moze wgrac bios od 9800Pro, Czy ktoś już tego próbował.....można jakieś opinie

No pisałem że tak właśnie robią jak nie wyjdzie z BIOS'em... Odzysk na CIEMNO lub za pomocą karty PCI....

Czyli widać że na hercu ten bios XT 256MB od XT nie chodzi... Dzięki !

Od PRO spokojnie wrzucaj ! Ja wrzuciłem kilka godzin po zakupieniu jak tylko stwierdziłem że karta chodzi na ustawieniach PRO. Po wgraniu BIOSU od PRO pamięci zyskały ponad 20MHz więcej podkręcalności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, ale czy ja dobrze słyszę,że chcecie uzyskać 400 na pamięciach? Przecież do jest 800 w DDR. Do tego potrzeba niezłego moda napiecia pamięci na karcie. Niestety nawet z mocnym chłodzeniem pamięci ciężko mi jest uwierzyć w stable. Herce, które macie posiadają przecież pamięci 3,3 ns ( no chyba , że trafiła się wam wersja 2,86 Samsunga).

Zobacz, znalazłem to photo w sieci. koleś miał 9800 non pro i zmodował go na pro, poprzez wgranie biosu, a potem podkrecil go suwakami......tylko ze aby pohulac na takim poziomie to juz trzeba miec chlodzenie wodne. Poprostu bez wody ani rusz

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od PRO spokojnie wrzucaj ! Ja wrzuciłem kilka godzin po zakupieniu jak tylko stwierdziłem że karta chodzi na ustawieniach PRO. Po wgraniu BIOSU od PRO pamięci zyskały ponad 20MHz więcej podkręcalności

Szymek Czy byłbyś tak miły i podesłał mi ten BIOS albo chociaż podaj jakis link pod którym go znajde. A najbardziej bym się cieszył jeśli wysłałbyś mi pliki do dyskietki bootującej.

Pozdrawiam i z góry dziekuje

a to mój adres paolowawa@o2.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wgrałem do swojego herca bios od herca pro i wszystko było OK poza grą HALO gdzie ukazywały się artefakty :( i wróciłem do poprzedniej wersji tyle że ją podkręciłem i wszystko już hula narmalnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu są pliki:

http://beton.met.pl

a dokładniej  

http://beton.met.pl/ati/

wystartować z dyskietki, wejśc do katalogu ati na dyskietce i wpisać

flashrom -p 0 98-8004.BIN

Dzieki Szymek za bios, wszystko już jest OK. Mój Radeon chodzi jako Pro, mam jeszcze jedno pytanie bo ten bios wgrałęm do swojego 9800 na pamieciach 2,86ns , a kumpel ma na 3,0 albo nawet 3,3 czy u niego tez bedzie chulac jako PRO.

a tak całekiem poza temetem , to masz fajną stronkę WWW. Jestem pod wrażeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu są pliki:

Dzieki Szymek za bios, wszystko już jest OK. Mój Radeon chodzi jako Pro, mam jeszcze jedno pytanie bo ten bios wgrałęm do swojego 9800 na pamieciach 2,86ns , a kumpel ma na 3,0 albo nawet 3,3 czy u niego tez bedzie chulac jako PRO.

a tak całekiem poza temetem , to masz fajną stronkę WWW. Jestem pod wrażeniem.

Hehe no proszę jeszcze nokomu spoza moich znajomych strona się nie podobała :)

Co do BIOSU to jak najbardziej będzie działało gdyż jest to BIOS na Samsungi !!

Niech tylko sprawdzi czy karta wytrzymuje takie zegary na oryginalnym BIOSie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie!

Czy ktoś mógłby rozszyfrować ten napis na moich pamiątkach bo wreszcie odważyłem się odkleić radiatorek :D i wydaje mi się że mam pamiątki 3,3 ale może ktoś zna sie lepiej na tych oznaczeniach a oto one:

SAMSUNG 322

K4D263238E GC33

WVD267GA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie!

Czy ktoś mógłby rozszyfrować ten napis na moich pamiątkach bo wreszcie odważyłem się odkleić radiatorek :D  i wydaje mi się że mam pamiątki 3,3 ale może ktoś zna sie lepiej na tych oznaczeniach a oto one:

SAMSUNG 322

K4D263238E  GC33

WVD267GA

GC33 - 3.3ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyyyy...... :oops: mnie meczy to samo co pietrka.... nie umiem skumac co mam za pamieci na pokladzie....

gdybyscie byli uprzejmi , to jest to FIC 9700pro a pamiatki tak opisane

SAMSUNG 316

K4D26323RA-GC2A

w przypadku karty jaka ma pieterk , GC33 to 3,3ns , a jesli ja mam odmienca GC2A :?:

tak w ramach ciekawostki , na orginalnym chlodzeniu wyrabia z bieda 400/720

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...