Skocz do zawartości
phobosq

PowerHead 402 - glosny!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy da sie cos z tym zrobic ale to raczej nie powinno tak byc bo mam ta sama tylko 802 i jej wogule(realy) nie slychac lezy puki co (pozniej zbiornik z MSC) na dnie miski na gabce i jestem naprawde zaskoczony ze tak wydajna pompka moze byc tak cicha 8O sprawdzilem 5 rodzjow pompek i ta jest najcichsza . Radzil bym sprawdzic czy cos sie nie dostalo w okolice wirnika (pomajtac ja moze powietrze) w poprzedniej milem tak ze musilem kombinowac bo raz wlanczalem cicho drugi raz glosno (doslownie pstryk cicho pstyk glosno , chodzi o wloncznik :cry: ) ewentualnie zamow sam wirnik w akwarystycznym moze sie roz..(psul :wink: ) jak to nic nie da to nie wiem bo mowie jak dla mnie to jedna z cichszych pompek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ruszaj tym roche na boki moze sie odpowietrzy jak dalej bedzie glosna to sprawdz czy dragnia na zbiornik sie nie przenosza i jakas gabke poldlozyc trzeba jak dalej glosno to mozesz zbiornik we wiadrku z suchym piachem zakopac (ktos to cwiczyl na forum)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedy pompka sie zapowietrza?

Na PH 802 na poczatku mialem "mala" odleglosc wlotu pompki od lustra wody ok. 5 cm a ta sobie legalnie robila wirek i wciagala powietrze wydajac przy tym sprośne odglosy .

ten sam mam teraz problem z eheimem i Quad Rezerwuarem od Dena - musze zalac po same brzegi zeby mi robil wirow przy wylocie z rezerwuaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj PH802 po upgrade'zie WC zaczal terkotac co bylo strasznie denerwujace poszukalem troche na forum (z tego co wiem przez ograniczenie przeplywow zaczol sie dlawic ) Postanowilem napisac jak sobie poradzilem z tym problem bo moze sie komus przyda:

-rozłożyc pompke

-wyjać wirnik

-obrucic go na maxa w lewo lub prawo juz nie pamietam zeby oracajacy sie wirnik nie "probowal sie rozklejic" (ma jakis tam luz ta czesc plastikowa a magnes)

-sklejic na kropelke idealnie sie wlewa w odpowiednie miejsc poczekac 15 min na kaloryferku.

-Zlozyc cieszyc sie cisza

W mojim przypadku ograniczenie przeplywu wynika z wezy 12 mm sred zew , bloku zalman i dosc skomplikowanego jak na taka srednice WC , nie wiem jakie to ma wplyw na zywotnosc pompki ograniczenia przeplywu itp wiem tylko ze nie wibruje i nie halasuje (ale działa :P )

USE AT YOUR OWN RISK :!:

[update] Ktos zaraz napisze ze bylo milion razy. Ale ja nie moglem czegos takiego znaleźć a jak bedzie w dwuch miejscach to jest wieksze prawdopobienstwo ze ktos sobie znajdzie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi