Skocz do zawartości
Pinki

Cel1000T & i815EP MOD !!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak wiemy i815EP nie obsluguje Tualatinow

Czy da sie zrobic tak zeby Cel1000T chodzil na mojej plycie?

Wiem ze trzeba polaczyc nozki, ktos juz tego probowal, jakie rezultaty? Czy to bedzie dzialac na mojej plycie glownej? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak wiemy i815EP nie obsluguje Tualatinow

Czy da sie zrobic tak zeby Cel1000T chodzil na mojej plycie?

Wiem ze trzeba polaczyc nozki, ktos juz tego probowal, jakie rezultaty? Czy to bedzie dzialac na mojej plycie glownej?  8O

Przepraszam, czy ja sie przenioslem w inna rzeczywistosc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GRRRRRRR

Ach wy....

i815EP - nie obsluguje!!

i815EPT - obsluguje

Aktualizacja BIOSU nic nie da!!

Mam i815EP Step - A !!

Heh, tak czytam ten pierwszy post, patrzę, a ja też mam płytę na chipsecie i815EP. No i myślę sobie - trzeba zdemontować procka, bo płyta nie obsługuje, a to, że działa jeszcze o niczym nie świadczy :lol:

Wiem, że mod był do i440BX (chyba pomyliłem nazwę) i tam działał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chipset i815EP obsługuje Tualatina !!! Nie żadne mody tylko aktualizacja BIOS-a i po kłopocie. A BIOS na stronie producenta.

Brawo !!!!!!

Skąd się biorą tacy geniusze ?

Jeżeli jesteś taki dobry to dorób stepping B w moim Abicie SA-6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GRRRRRRR

Ach wy....

i815EP - nie obsluguje!!

i815EPT - obsluguje

Aktualizacja BIOSU nic nie da!!

Mam i815EP Step - A !!

Heh, tak czytam ten pierwszy post, patrzę, a ja też mam płytę na chipsecie i815EP. No i myślę sobie - trzeba zdemontować procka, bo płyta nie obsługuje, a to, że działa jeszcze o niczym nie świadczy :lol:

Wiem, że mod był do i440BX (chyba pomyliłem nazwę) i tam działał.

Tobie dziala bo masz chipset i815EP B-stepping, czyli z dołożonym steppingiem B, i to wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mi ta kombinacja sie zajebiscie podoba celek 800 cu+i815ep

step b = celek 1200 standardowe chlodzonko i standardowe napiecie

lub 1333 standardowe napiecie niestandardowe chlodzonko

zadnych zwiech wsio rock stable :)))

poszedl by wiecej ale plyta ma maks fsb tylko 166 :////////

a jak by jeszcze miala mozliwosc zwiekszania napiecia ehhh

dla porownania ten sam celek na plycie microstara na via694t wyciagnal

hmm prawie nic nie wyciagna microstar to shit a na shuttle na via 694x

z mozliwoscia zwiekszania napiecia smigna maksymalnie na

1064

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Uff.. Tak troszke poza tematem - i-81x i.. overclockerzy?  :lol:  :lol:  :lol:  Dziwna to kombinacja. Czy z Cyrixem? :evil:  

--  

Pozdrawiam

O co ci do qrw_y chodzi, na i81x sie bardzo dobrze podkreca, <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły jakies wypisujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co ci do qrw_y chodzi, na i81x sie bardzo dobrze podkreca, <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły jakies wypisujesz

Witam

Poza poziomem merytorycznym Twojej wypowiedzi, chodzi mi o prosty fakt. Ongis robilem (to juz zabytki) proste testy - pomiary wydajnosci chipsetow: BX, i-810 (pozaklasowy, padaka), i-815EB (bo tylko on pozwalal wlozyc normalna karte AGP). Wszystkie wyniki i-81x (transfer wewnetrzny, pasmo pamieci - tu BX (rev.2) dawal sie bez trudu prztaktowac na 133MHz, z i-815 ta sztuka mi sie nie udala, zawsze padal kontroler pamieci) BX byl o 10-40% szybszy. O grafice nawet nie wspomne. W przypadku i-810 byla wolniejsza niz.. S3 Savage, a na i-815 - taka sobie.. Tu wlasnie kryla sie "tajemnica sukcesu VIA". Intel wypuscil chlam..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Poza poziomem merytorycznym Twojej wypowiedzi, chodzi mi o prosty fakt. Ongis robilem (to juz zabytki) proste testy - pomiary wydajnosci chipsetow: BX, i-810 (pozaklasowy, padaka), i-815EB (bo tylko on pozwalal wlozyc normalna karte AGP). Wszystkie wyniki i-81x (transfer wewnetrzny, pasmo pamieci - tu BX (rev.2) dawal sie bez trudu prztaktowac na 133MHz, z i-815 ta sztuka mi sie nie udala, zawsze padal kontroler pamieci) BX byl o 10-40% szybszy. O grafice nawet nie wspomne. W przypadku i-810 byla wolniejsza niz.. S3 Savage, a na i-815 - taka sobie.. Tu wlasnie kryla sie "tajemnica sukcesu VIA". Intel wypuscil chlam..

--

Pozdrawiam

Hahaha, to niby w jaka plyte mam wladowac mojego celka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha, to niby w jaka plyte mam wladowac mojego celka ?

Witam

Pisze to szczerze - jesli mialbym SDRAM-y i CPU takie jak Twoje - only BX, najlepiej markowe. AGPx4 mozna sobie odpuscic, niewielki zysk. Ten chipset (BX) to legenda, cos co udalo sie Intelowi nawet bardziej, niz tego chcieli jego spece..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

--

Pozdrawiam

no genialnie, a na jakich chipsetach działają p3 ze 133 mh-ową magistralą? no, wyszło chyba tylko 2 modele bxów które miały dzielniki pci dla 133 mhzowej magistrali (abit bx33t i asus cubx) inne np asus p3b, no ? zastanów sie o wielki testowaczu, poza tym i810 zrobiony jest pod kątem tanich pecetów biurowych i po nim nie ma sie co spodziewać wielkiej wydajnosci ?

no i jeszcze jedno, pokaz mi plyte na bxie, niech bedzie slotowa, która jest wydajniejsza np od ABita SH6 na i815 EP ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no genialnie, a na jakich chipsetach działają p3 ze 133 mh-ową magistralą? no, wyszło chyba tylko 2 modele bxów które miały dzielniki pci dla 133 mhzowej magistrali (abit bx33t i asus cubx) inne np asus p3b, no ?

no będę polemizował a co z aopen ax6bc.

miałem na nim p2 350@466 czyli fsb 133 a pci 33,3 a p3 też można założyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no genialnie, a na jakich chipsetach działają p3 ze 133 mh-ową magistralą? no, wyszło chyba tylko 2 modele bxów które miały dzielniki pci dla 133 mhzowej magistrali (abit bx33t i asus cubx) inne np asus p3b, no ? zastanów sie o wielki testowaczu, poza tym i810 zrobiony jest pod kątem tanich pecetów biurowych i po nim nie ma sie co spodziewać wielkiej wydajnosci ?

no i jeszcze jedno, pokaz mi plyte na bxie, niech bedzie slotowa, która jest wydajniejsza np od ABita SH6 na i815 EP ?

Witam

Skad u Ciebie ta wyczuwalna agresja? Moja rada byla szczera, a wynika z "wielkiego testowania" - po prostu pracowalem dlugo w takiej firemce, w ktorej sie czesto.. nudzilem. Nawet teraz czasem "nawleke" sobie do domu roznych podzespolow w tym celu. A na 133MHz (2-2-2) to kazdy BX (ZX) spokojnie pozwalal, byle byla w zworkach, czasem trzeba bylo poprawic mocowanie radiatora na chipsecie - i dzialal stabilnie, choc sie grzal. A moja odpowiedz na Twoje pytanie w ostatnim zdaniu jest prosta: - kazda plyta na BX (ZX) jest szybsza..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyty na BX byly naprawde dobre ale nikt mi wcisnie kitu, ze jest lepsza od i815 dla tulipana.

Alez wlasnie w tym jest meritum. Wiele osob zmienilo platforme JEDYNIE dlatego, ze Intel (ktory to juz raz..) zrobil z nich durni, zmieniajac CPU tak, aby wspolpracowaly tylko z "nowymi" (gorszymi i drozszymi) MB. W swoim czasie wredny trick ze Slot-1, ktory z zalozenia mial "wykonczyc konkurencje" (na FSB 66MHz) a spowodowal jej.. rozwoj - powstala seria AMD-K6 na FSB 100MHz zmuszajaca Intela do adaptacji swoich produktow na FSB 100MHz. W sumie dopiero i-845 zaczelo "doganiac" legende BX-a, z zachowaniem cezury czasowej rzecz jasna (nowe pamieci, ktorych nie wprowadzil Intel, oraz "wielozboczowe zegary" -pomysl AMD). Ale wciaz mozemy przeczytac w reklamowkach ze "..Intel wytycza nowe drogi..". Czyzby? :lol:

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyty na BX byly naprawde dobre ale nikt mi wcisnie kitu, ze jest lepsza od i815 dla tulipana.

Alez wlasnie w tym jest meritum. Wiele osob zmienilo platforme JEDYNIE dlatego, ze Intel (ktory to juz raz..) zrobil z nich durni, zmieniajac CPU tak, aby wspolpracowaly tylko z "nowymi" (gorszymi i drozszymi) MB. W swoim czasie wredny trick ze Slot-1, ktory z zalozenia mial "wykonczyc konkurencje" (na FSB 66MHz) a spowodowal jej.. rozwoj - powstala seria AMD-K6 na FSB 100MHz zmuszajaca Intela do adaptacji swoich produktow na FSB 100MHz. W sumie dopiero i-845 zaczelo "doganiac" legende BX-a, z zachowaniem cezury czasowej rzecz jasna (nowe pamieci, ktorych nie wprowadzil Intel, oraz "wielozboczowe zegary" -pomysl AMD). Ale wciaz mozemy przeczytac w reklamowkach ze "..Intel wytycza nowe drogi..". Czyzby? :lol:

--

Pozdrawiam

O nie, koniec z tymi bzdurami. Przepraszam Cie ale nie zgadzam sie i nie chce juz wiecej Twoich postow na ten temat. Oszczedz mnie i siebie zagladajac na stronke overclockers na jakic hplytach sa bite rekordy w megahercach i 3dmarkach na tulipanach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O nie, koniec z tymi bzdurami. Przepraszam Cie ale nie zgadzam sie i nie chce juz wiecej Twoich postow na ten temat. Oszczedz mnie i siebie zagladajac na stronke overclockers na jakic hplytach sa bite rekordy w megahercach i 3dmarkach na tulipanach.

Alez ja bez zagladania gdziekolwiek moge Ci napisac z pelna odpowiedzialnoscia, ze na pewno nie byly to ani i-815, ani Balerony. To low-end..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alez ja bez zagladania gdziekolwiek moge Ci napisac z pelna odpowiedzialnoscia, ze na pewno nie byly to ani i-815, ani Balerony. To low-end..

--

Pozdrawiam

Ty udajesz czy jak ?

No wejdz sobie na strone www.overclockers.com, wejdz do dzialu CPU database i wybierz celerona 1.2

Dostaniesz spis najlepiej podkreconych celeronow 1.2 T i zobaczysz na jakich sa plytach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...