Skocz do zawartości
Przemo

WC by Przemo rev. 1.0 [FOTKI]

Rekomendowane odpowiedzi

Mi się podoba ta nagrzewniczka, za 10zł ją wytargałem, jest o 4 st lepsza od aluminiowej, w sumie nie stawia dużych oporów, zmieści się akurat do budy z przudy pod koszykiem hdd, musiałem tylko przerobić krućce.

O kurcze, aż 4 stopni? Ciekawostka, popatrz jak wygląda moja chłodnica

aluminowa :)

Dołączona grafika

No miło usłyszeć info o takiej różnicy temperatur :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas20> dawałeś mi ten tójnika ale jest to trochę dla mnie nie wygodne. Polutowałem już sobie trójniczek trochę inny niż wszystkie, będzie mi on pasował idealnie do obudowy, rurki fi15 więc nie ma mowy o jakichś oporach na trójniku, o wylot skierowany akurat na wprost od wlotu na WG od hdd, pasuje idealnie więc tak zostanie, mam grube węże i dość ciężko się je układa. Później wrzucę fotkę.

UPDATE:

Wygląda tak:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Przemo - nawet trojnik daje opory. Kolanko (nie pamietam czy 12 czy 15mm) dla EHIEM'a 1250 daje poczatkowo 200l/h mniej! Czyli z ~1000 (tyle ma pompka na czystko, z kawalkiem rurki) do 800.

Testy byly publikowane na jakims serwisie w GB.

Wydajnosci chlodnicy po wygladzie ocenic sie nie da. Co z tego, ze bedzie miala super geste zeberka jak bedziesz potrzebowal duzej mocy wiatraka, zeby przepchnal przez nia powietrze, co moze spowodowac dodatkowy swist powietrza przecinanego przez finy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że aż tak źle nie bedzie a trójnika nie zamienie na Y bo mi za nic nie pasuje w budzie, myślę że żadnej rużnicy w temp nie bedize po ząłożeniu tego trójnika.

A tak pozatym zaczyna mi cieknąć chłodnica w miejscu lutowania kolanka, dobrze że jest poza kompem, jutro jak zaleje bulwę cyny w to miejsce to prędzej kolanko wyrwie niż woda muści :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno zmontowałem wc na uriel’u, bloczku na nb od mate i mj1000. Do całości wykorzystałem trochę ponad metr węża. Chłodnica od żuka, na razie bez wiatraków. Robie shroud'a, bo woda bardzo szybko się grzeje.

Temperatury CPU:

idle: 35st C

stress (po1h 3dMark): 48st C

Temperatury NB:

idle: 26st C

stress (po1h 3dMark): 30st C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

Wygląda tak:

Dołączona grafika

Uuuu, ales to osmarkal :mrgreen: Jak bedziesz lutowal nastepnym razem, pamietaj o takim ulozeniu rurek, zeby byly kolniezem poziomo i w dol - wtedy cyna nie bedzie splywala na rurke, tylko do rurki - tak jak ma byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli przymierzam sie do WC.

Co myślicie o takim zestawie?

Pompa: Hailea HX 6520

Blok: Copperfield Uriel rev 2.0

Chłodnica: ??? (poradzcie jaka najlepsza wg was) + SUNON 120mm

Węże: no wlasnie jakie najlepsze? i jakie zlaczki?

Pojemnik: 2,5-4L

Dzieki za podpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brac szybkozlaczki wciskane (Sang-A) czy zlaczki proste (choinka)?

Ktore lepsze, wydajniejsze?

Czy nagrzewnica z kadetta bedzie spoko? czy moze jakas inna (poldkowa, od lady)?

Z gory dzieki za podpowiedzi.

PS. viod dzieki za pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokleje sie do tego tematu... chyba autor sie nie obrazi...

Nowiec.. ehem tez skonczylem skladanie mojego WC a przedstawia sie ono nastepujaco-

Nukleon Rev2.0 na Duron 1000

Black Ice Pro (pasywnie bez wentylka)

Eheim 1048 i weze Eheim 12/16 (lacznie nie wiecej jak 2m)

EasyClick 0,7l

Oba wyloty z Nuka polaczylem trojnikiem od szybkozlaczek ogrodowych skad woda wpada do chlodnicy potem do zbiornika z woda, stamtad zasysana przez pompe i z pompy na Nuka.

Teraz temp. mierzone SpeedFanem

CPU Idle 43stopnie

Stress: 51stopni

Zaznaczam ze nie mam wiatraka na chlodnicy, mysle ze problemem jest tu trojnik, gdyz ma on dosc mala sred wewnetrzna, blok do proca przylega dobrze bo chlodnica jest cala ciepla rurki tez

Poradzcie co by tu usprawnic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokleje sie do tego tematu... chyba autor sie nie obrazi...

Nowiec.. ehem tez skonczylem skladanie mojego WC a przedstawia sie ono nastepujaco-

Nukleon Rev2.0 na Duron 1000

Black Ice Pro (pasywnie bez wentylka)

Eheim 1048 i weze Eheim 12/16 (lacznie nie wiecej jak 2m)

EasyClick 0,7l

Oba wyloty z Nuka polaczylem trojnikiem od szybkozlaczek ogrodowych skad woda wpada do chlodnicy potem do zbiornika z woda, stamtad zasysana przez pompe i z pompy na Nuka.

Teraz temp. mierzone SpeedFanem

CPU Idle 43stopnie

Stress: 51stopni

Zaznaczam ze nie mam wiatraka na chlodnicy, mysle ze problemem jest tu trojnik, gdyz ma on dosc mala sred wewnetrzna, blok do proca przylega dobrze bo chlodnica jest cala ciepla rurki tez

Poradzcie co by tu usprawnic

- załatwić wentylację nagrzewnicy

- pasta? Dobra pasta to podstawa

- styk?

- trójnik koniecznie zmienić, spróbuj podłączyć bezpośrednio 2 węże wylotowe do pojemnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiany:

-Kupilem wiatrak na chlodnice- Papst 12X12 http://www.4max.pl/produkt.asp?g=77&gg=76&id=457

-Wypolerowalem spod bloku papierkiem 600 (zajelo mi to 2 dni :evil: ) spod byl bardzo nierowny w miejscu styku ze rdzeniem spore wglebienie - teraz jest idealnie plaski (jechalem go na mokro na lustrze)

-zmienilem weze na zbrojone przezroczyste i sie nie zaginaja

-kupilem paste OCZ Ultra II http://www.4max.pl/produkt.asp?g=67&gg=62&id=355

-kupilem zbiornik Innovatek Plugon (maly) [byla okazja] :twisted:

http://www.webshop-innovatek.de/0000009427...43d0cc2cd5.html

Temp: Idle (36*)

Stress (39*) Prime95 3h

Temp jeszcze nie przekroczyla mi 40* :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi