Skocz do zawartości
Pavlik

Macież RAID z dysku serial ATA + ATA133

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukałem odpowiedzi na moje pytanie, ale bez skutku... Tak więc się nie denerwujcie :) (co niektórzy :) ).

Sprawa wygląda tak: mam dysk maxtora 80 GB z 8 MB buforem, ale ATA133. Chcę sobie dokupić kolejny, większy, ale pomyślałem sobie, że skoro moja płyta ma raid dla serial ATA, to wykorzystam to i kupię taki sam dysk, ale już z serial ATA.

Problem w tym, że ten co mam będzie korzystał z konwertera ABIT Serillel. Pytanie:

1- czy będą z tego powodu problemy (z racji tej „przejściówki”)?

2- czy w ogóle warto się zabierać za budowę macierzy, tzn. więcej problemów niż zysku?

3- która wersja biosu jest najlepsza w takim wypadku?

4- czy konieczny jest wtedy SP1 dla Win XP?

Ciekaw jestem też, jaki transfer uda się wtedy uzyskać (może ktoś ma już na raidzie 2 takie dyski??) ...

Dzięki za wszelkie odpowiedzi i ewentualnie komentarze typu „szukaj”, „było już”, "http://forum.purepc.pl/search.php" i takie tam :). Przynajmniej będę wiedział, że mam szukać dokładniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic specjalnego. po prostu chcialbym sie dowiedziec, czy warto sie w to pchac... skoro chce kupic drugi taki sam dysk, to chyba lepiej jak beda podlaczone w macierz...

jak nic specjalnego to chyba tylko po to zeby zobaczyc z czym to sie je :P

poczytaj o rodzajach macierzy

JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5 i laczonych np RAID 0+1

wtedy bedziesz wiedzial czy ktorys sie Tobie przyda

http://www.adaptec.com/pdfs/ACSP_RAID_Ch4.pdf

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1- czy będą z tego powodu problemy (z racji tej „przejściówki”)?  

2- czy w ogóle warto się zabierać za budowę macierzy, tzn. więcej problemów niż zysku?

3- która wersja biosu jest najlepsza w takim wypadku?

4- czy konieczny jest wtedy SP1 dla Win XP?

Ciekaw jestem też, jaki transfer uda się wtedy uzyskać (może ktoś ma już na raidzie 2 takie dyski??) ...

(zakladam, ze mowimy o RAID 0)

Mialem podobny dylemat, tylko ze u mnie z dyskami ATA100

W kazdym razie SP1 jest goraco polecany, gdzies czytalem, ze duzo poprawia XP w kwestii supportu dla RAIDu (a raczej ich kontrolerow).

Co do BIOSow to sie nie nie znam i... tyle :wink:

A jakie problemy?

Jak padnie Ci jeden dysk to wtedy tracisz dane z obydwu macierzy :evil:

Jaki zysk?

To zalezy co robisz, pamietaj tylko zeby przy zakladaniu macierzy dac "odpowiedni" strip size.

Ja osobiscie polecam 64kB albo 32kB. Zalezy co robisz. Ale teorii wykladac nie bede bo o "strip size" na google.com duzo znajdziesz :)

Ja uzywam 64kB i predkosc mnie powalila :)

I przynajmniej jak sciagam cos z netu to mi dyski nie miela :D

aha :)

Co do testowania wydajnosci uwazaj, czego uwazasz, bo tak naprawde malo programow jest w stanie przeprowadzic wiarygodne testy syntetyczne macierzy RAID. Wbrew pozorom (nie mam pojecia dlaczego) jest to dosyc spora roznica miedzy normalny IDE a RAID.

Na przyklad takie HD Tach 2.61 w ogole nie ma supportu dla RAIDa, czyli dostaniesz wyniki po prostu... nieprawidlowe.

To w sumie tyle... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew pozorom (nie mam pojecia dlaczego) jest to dosyc spora roznica miedzy normalny IDE a RAID.

powiem ci dlaczego:

w przypadku RAID 0 nastepuje dwukrotnie szybszy zapis danych niz w przypadku normalnego dysku i oczywiscie dwukrotnie szybszy odczyt danych (jesli RAID jest zestawiony na 2 dyskach)

w praktyce..... hmmmmm... powiem tak :

ATA133 Maxtor , ATA100 Barka4 - 28-30MB/s (te 30MB to wynik Maxtora)

2 barki z 8MB cache'u na S-ATA w RAID 0 - 54-55MB/s

acha , i program sisoft sandra mi takie wyniki podaje.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew pozorom (nie mam pojecia dlaczego) jest to dosyc spora roznica miedzy normalny IDE a RAID.

powiem ci dlaczego:

w przypadku RAID 0 nastepuje dwukrotnie szybszy zapis danych niz w przypadku normalnego dysku i oczywiscie dwukrotnie szybszy odczyt danych (jesli RAID jest zestawiony na 2 dyskach)

Hehe :)

Chyba sie niejasno wyrazilem :)

Mialem na mysli, ze nie wiem dlaczego programy maja problemy z testowaniem macierzy RAID. Teorie samych macierzy znam, ale nie AZ tak doglebnie :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem ci dlaczego:

w praktyce..... hmmmmm... powiem tak :

ATA133 Maxtor , ATA100 Barka4 - 28-30MB/s (te 30MB to wynik Maxtora)

2 barki z 8MB cache'u na S-ATA w RAID 0 - 54-55MB/s

acha , i program sisoft sandra mi takie wyniki podaje.....

No to mi w praktyce skoczylo z 60 mb/sek do 90 8). RAID 0 sie oplaca stawiac jak sie wykonuje duzo operacji na duzych plikach.

A co do pytania autora watku - wydaje mi sie ze nie powinno byc problemu - RAID bedzie po prostu chodzil tak szybko jak najwolniejsze jego ogniowo (w RAID 0 mozna spinac przeciez dwa zupelnie rozne dyski).

Aha - RAID 0 potrafi byc wolniejszy od pojedynczego dysku w przypadku odczytu duzej ilosci malych, porozrzucanych plikow (troszeczke wiekszy czas dostepu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Raid 0 zrobiony 2 razy.

2 razy sie wykasztanił i poszło mi z dymem łacznie 80 Gb muzy.

Wystarczy małe zakłamanie na macierzy i leżysz i kwiczysz. A i żaden program do odzyskiwania danych nic tu nie wskóra. Sorry Winnetou - ucz się na moich błędach :)

Prosze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Raid 0 zrobiony 2 razy.

2 razy sie wykasztanił i poszło mi z dymem łacznie 80 Gb muzy.

Wystarczy małe zakłamanie na macierzy i leżysz i kwiczysz. A i żaden program do odzyskiwania danych nic tu nie wskóra. Sorry Winnetou - ucz się na moich błędach :)

Prosze...

Jaki kontroler, jaki system plikow i pod jakim systemem?

I blad w strukturze macierzy wystapil ot tak po prostu? Czy po np. awarii zasilania?...

Sam mam troszke waznych danych... i nie chcialbym zeby sie poszly sypac :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...