Skocz do zawartości
karol-s

Dziwny GF440 MINT pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

od paru dni jestem posiadaczem geforce'a 4 mx 440 64 mb tv-out produkcji firmy MINT

problem polega na tym ze pamiec jest na magistrali 128 bit i pracuje z predkoscia 333MHz ale AIDA wykrywa ta pamiec jako SDR - JEST TO MOZLIWE??? przy predkosci 333??? a pozatym co nalezy sprawdzic na kosciach aby ustalic max czestotliwosc i ewentualnie jak to sie liczy

dzieki za wszelkie informacje

pozdrawim karol-s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam  

na wspomnianych pamieciach znalazlem nastepujace oznaczenia:

MT

2X32Y3VTW  -6

0228

pozdrawiam karol-s

Czas dostepu 6ns

1:6=0,1666x1000=166,6Mhz a żę DDR to efektywne wynosi 333Mhz czyli tyle ile masz ustawione :D ale powinny pujsc na cos kolo 360 no 400 to chyba max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam  

na wspomnianych pamieciach znalazlem nastepujace oznaczenia:

MT

2X32Y3VTW  -6

0228

pozdrawiam karol-s

Czas dostepu 6ns

1:6=0,1666x1000=166,6Mhz a żę DDR to efektywne wynosi 333Mhz czyli tyle ile masz ustawione :D ale powinny pujsc na cos kolo 360 no 400 to chyba max

Chodzilo mu raczej o to, ze AIDA wykrywa jego pamieci jako SDR...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

interesowalo mnie zarowno to czy sa to DDR-y bo mnie predkosc troche zdziwla ale pytalem takze o max speed jaki wyciagne z tej pamieci

dzieki za info

kolejne pytanie brzmi:

czym rozni sie chipset GF4MX440 od GF4MX440-SE???

pozdrawiam i biore sie za podkrecanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dario_t napisal:

GF4MX440-SE - trzymaj sie od tego z daleka... wersja 64bitowa... NIE DOTYKAJ

Rozni sie oczywiscie wydajnoscia... Jest o wiele gorsza od wersji bez SE

wiec ten moj gf to ewenement na opakowaniu jest napisane ze to GeForce4 Mx440 64MB SDR TV-OUT a na chipsecie jest ze to GF4MX440-SE ale programy typu AIDA (zaraz sprawdze i sandra) pokazuja ze ma szyne 128bit-owa a pamiec to DDR bo o SDR o predkosci 333 jeszcze nie slyszalem mimo iz AIDA pokazuje SDR

pozdrawiam i czekam na dalsze uwagi-informacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF4MX440-SE - trzymaj sie od tego z daleka... wersja 64bitowa... NIE DOTYKAJ :!:

No niepowiedzialbym ze se = 64bit , napewno jest taktowanie nizsze o 25mhz no i rdzen ma inny wyglad (brak metalowego odpromiennika) , Sam mialem gf 4 mx se ktory mial 4 kostki BGA infineon 5ns (chodzily po podkreceniu na 500mhz ) czyli 4x32 bit = 128 bit i tak tez byl wykrywany przez wszystkie programy diagnostyczne (aida , sandra riva tuner power strip itp itd ) rdzen sie krecil do ook 350mhz , karta obecnie jest u kupla , jezeli ktos jest zainteresowany to moge pojsc zrobic foty , bo gf 4mx-se z bga to raczej zadkosc :) , aha karta firmy PowerMan 8O hiehie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF4MX440-SE - trzymaj sie od tego z daleka... wersja 64bitowa... NIE DOTYKAJ :!:

Nie prawda :!: Wg. specyfikacji nVidi 440SE ma być 128biowy, pozatym pytanie brzmiało: czym rozni sie chipset GF4MX440 od GF4MX440-SE??? . Chipset to ja rozumiem jako GPU a to nie różni się niczym, poza taktowaniem, a co za tym idzie prędkoścą wypełniania.

http://www.nvidia.com/page/geforce4mx.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

co do podkrecania to uwazam ze calkiem niezle bo poszedl zamiast 275/333 bagatela 350/400 ale krecenie rdzenia powyzej 330 nie dawalo zbyt dobrych rezultatow tylko pare punktow w 3d marku

a teraz mam takie pytanko:

co daje uruchomienie quadro przez riva tuner?

pozdrawiam karol-s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quadro - taka karta za pare tys zlotych do zastosowan profesionalnych (czyt. AutoCAD, 3D Max Studio...). Po przerobce karta ma 2-3 razy lepsza wydajnosc w tych aplikacjach. Jak przerobisz MX440 bedziesz mial Quadro 550 XGL :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Rycek11 napisal:

A pamieci mam Hynixy ale o ile pamietam to chyba 6ns...

takie pytanie dotyczace tego co napisales w jaki sposob mam rozszyfrowac czy moje pamiatki sa HYNIX-A?

i kolejne

jakie masz chlodzenie na karcie i czy na pamieciach masz radiatory?

pozdrawiam karol-s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój były mx440 (poszedłwczoraj za 180 zeta) był SE ale 128 bitów DDR i miał taktowanie 250/333, nie-SE mają 270/400 i to jedyna różnica bo zarówno wersje se jak i nie-se występowały z szyną 64 i 128 bitów.

pamięci miałem 6ns XELO i kręciły się bez modów i radiatorów na 433 (+ponad 30%) a rdzeń na 350 (+40%). z radiatorami na pamięciach (duuuże) latała spokojnie na 350/450, na GPU standardowy radiator + wiatraczek 4cm. 6400 bez kręcenia, po kręceniu 7037, GF3Ti200 winfasta bez kręcenia miał 8300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...