bad-bug Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Musze sioe zaopatrzyc w jakis skaner a w zupelnosci sie na tym nie znam... Jakby ktos mi mogl poradzic jakis sprzecik powiedzmy do 300zl to bede wdzieczny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bic Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 do 300 zł to raczej nic ciekawego nie kupisz, tylko skanery do zastosowania domowego skanowanie zdjec w miernej jakosci (600dpi), jak masz ograniczone fundusze to proponuje wybierav firmy markowe takjie jak mustek czy plustek, bierz na wage im sciezszy tym lepszy, nie jakis szajsowaty plastikowy szmelc... bez urazy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ... firmy markowe takjie jak mustek czy plustek, ... bez urazy ale do markowych (np HP) to im troche brakuje - z tych tanszych i dobrych to UMAX robi niezle - ale jak zwykle trzeba brac pod uwage konkretne modele bo i najlepszym zdazaja sie wtopy tyle ze za 300zl - za to mozna kupic prosty skaner (lepiej CCD) 1200x600 a tak BTW - zeby miec jakies pojecie czego sie mozna spodziewac trzeba poszukac duzych testow porownawczych (niestety zostaja czasopisma i duze serwisy netowe) - najlpiej szukac w kilku wtedy bedzie mozna pominac zabiegi marketingowe typu "Tu wykupujesz u Nas reklame na cala strone a My dajemy Ci 1 miejsce" PS zeby nie bylo w domu uzywam staroc - Plustek U12 :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luminat Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Ja moge polecic z czystym sumieniem skaner Plustek OpticPro S24 za 299 zl (komputronik). Mam go od miesiaca i jestem z niego bardzo zadowolony. Maksymalna rozdzielczosc optyczna skanera to 2400x1200dpi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Ja moge polecic z czystym sumieniem skaner Plustek OpticPro S24 za 299 zl (komputronik). Mam go od miesiaca i jestem z niego bardzo zadowolony. Maksymalna rozdzielczosc optyczna skanera to 2400x1200dpi.Mam dokładnie ten sam skaner i dokłądnie takie same zdanie o nim :D Za te pieniądze lepszego niema :D W Siriusie płaciłem 273zł za niego :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz86 Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Kupiłem jakies dwa lata temu (???) za ok 350PLN ten wynalazek http://www.hp.com.pl/product/64 skanuje nim fotki do albumów, prace domowe, ksiazki, zeszyty, pieniadze :D i musze przyznac ze lepszy mi nie jest potrzebny. Polecam stajnie HP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Microtek 3800 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Benek tez mam Plusteka U12 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Microtec 3800 mam i polecam jak na tą cenę to idealny do domu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 do domu - Microtek! jest miod.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 w okresie kilku dobrych lat mialem kilka skanerow... obecnie Mustek BearPaw 1200CU (ze wzgledu na cene), z ktorego jestem zadowolony. w jakosci skanow nie stwierdzilem wiekszych ronic miedzy roznymi urzadzeniami... mialem tez dostep do urzadzen swoich znajomych (wszystkie z urzadzen to takie zwykle tanie skanerki) wszystkie skanowaly foty w stopniu dobrym do domowych zastosowan, czyli jakies fotki z rodzinnego albumu i np. tekst do pozniejszej obrobki OCR. przy zakupie warto zwrocic uwage na dodatkowe oprogramowanie... szczagolnie na oprogramowanie odpowiedzialne bezposrednio za skanowanie, ewentualnie jakies oprogramowanie uzytkowe np. FineReader, Corel, jakies inne do obrobki fotografii. skaner, ktory posiadam jest na USB i nie potrzebuje dodatkowego zasilania... co wiaze sie z mniejsza platanina kabli.. wiec tez warto zwrocic uwage na takie urzadzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 ..a ja sie nie zgodze z przedmowca. jesli chcesz skanowac fotki to doloz pare zlociszy i nie kupuj taniochy. wybierz cos sprawdzonych firm bo w skrajnych przypadkach roznice mozna porownac do fotki w "Tempie" a w "Playboyu" ..i osobiscie bylbym tesh za CCD a nie CISem. docenisz to gdy bedziesz skanowal nierowne powierzchnie albo duze ilosci materialu (nie musza sie tak dlugo nagrzewac jak lampowki). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daar Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Witam. Proponuję Canon Lide 30. http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5475&sid=1 Ja mam Lide 50 i uważam, że w swoich kategoriach cenowych te skanery pod wzgledem jakości i szybkości biją konkurencję. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 szczerze mowic nie wiem jak jest zbudowany moj skaner, ale nie musi sie w nim nic nagrzewac, a skanuje bardzo ladnie... dlatego jestem z niego zadowolony. i myslisz, ze jak dolozysz do skanera 50 albo 100 zlotych bedziesz mial odrazu full wypas... zapomnij... dobre skanery kosztuja sporo wiecej... tutaj jest raczej mowa o skanowaniu do wlasnego uzytku kotletowych fotek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 szczerze mowic nie wiem jak jest zbudowany moj skaner, ale nie musi sie w nim nic nagrzewac, a skanuje bardzo ladnie... dlatego jestem z niego zadowolony. i myslisz, ze jak dolozysz do skanera 50 albo 100 zlotych bedziesz mial odrazu full wypas... zapomnij... dobre skanery kosztuja sporo wiecej... tutaj jest raczej mowa o skanowaniu do wlasnego uzytku kotletowych fotek. ..wcale nie trzeba odrazu dokladac. mialem na mysli to iz nie warto "brac byle tanio bo do domu i tak starczy". tak jak ktos jush tutaj pisal warto oblookac sobie wybrane modele bo w zasadzie kazdy ma swoje wady i zalety. tesh szukalbym testow w czasopismach i na duzych witrynach. jesli bierzesz produkt z dolnej polki to lepiej dobrze go obmacaj. generalnie polegalbym na jakiejs w miare pewnej marce. wbrew temu co piszesz skanery w podobnej klasie cenowej roznia sie i to czasem nawet sporo. przykladowo: wspomniany Microtek ScanMaker 3800 mozna zlapac w siriusie za 225 zlociszy. dokladajac 65 zl mozna miec model 3830 ktory smiga o oczko lepiej (1200 x 2400) i dodatkowo miec Panda Antivirus Titanium (bardzo fajny soft). tymczasem twoj Mustek BearPaw 1200 CU kosztuje tam 247 zl i jak sobie dobrze oblookasz jakies porownania to okaze sie ze wykonuje wiekszosc operacji nawet do 50% wolniej i z mniejsza dokladnoscia. dodatkowo musisz martwic sie coby wszystko dobrze przylegalo i pewnie czasem jedna dlonia dociskasz jakas cegle a w drugiej odpalasz TWAINa i czekasz prawie pol minuty az Twoj skaner bedzie gotowy do dalszej wspolpracy bo wlasnie rozgrzewa sobie lampe. moj jest gotowy po okolo 5 s a autoprescan trwa jakies 10 wiec nie pisz prosze ze skanowanie podrecznikow i kotletowych fotek nie moze byc bardziej przyjemne za cene kilku zlociszy ..a nawet niekoniecznie. swoja droga jesli chodzi o ten soft do skanowania to wieksza uwage przywiazalbym do samego TWAINa nish fotoalbomow i tych dolaczanych narzedzi do edycji bo zwykle mozna z duzym powodzeniem zastapic je jakims darmowym softem.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Witam. Proponuję Canon Lide 30. http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5475&sid=1 Ja mam Lide 50 i uważam, że w swoich kategoriach cenowych te skanery pod wzgledem jakości i szybkości biją konkurencję. Pozdrawiam. ..ciekawe. nie moge sie doszukac jak szybko sobie pomyka. to jest CIS i wcale nie taki tani wiec mam spore watpliwosci czy stosunek szbkosc/cena jest dla niego taki korzystny. ale jednego napewno mu nie odmowie ..urody 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 ..warto looknac tesh na gwarancje bo czesc producentow daje nawet 24 m+ce DoorToDoor a optyka lubi sie zabrudzic :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 tymczasem twoj Mustek BearPaw 1200 CU kosztuje tam 247 zl i jak sobie dobrze oblookasz jakies porownania to okaze sie ze wykonuje wiekszosc operacji nawet do 50% wolniej i z mniejsza dokladnoscia. podaj przyklady... nie stwierdzilem bardzo wolnego dzialania tego skanera i jako takiej mniejszej dokladnosci dodatkowo musisz martwic sie coby wszystko dobrze przylegalo i pewnie czasem jedna dlonia dociskasz jakas cegle a w drugiej odpalasz TWAINa skad ty bierzesz takie informacje???? niczego nie trzeba przyciskac... skany wychodza bardzo dobrze i czekasz prawie pol minuty az Twoj skaner bedzie gotowy do dalszej wspolpracy bo wlasnie rozgrzewa sobie lampe. zmartwie cie... ten skaner praktycznie od zaraz jest gotowy do pracy i nie skanuje zbyt wolno. swoja droga jesli chodzi o ten soft do skanowania to wieksza uwage przywiazalbym do samego TWAINa nish fotoalbomow i tych dolaczanych narzedzi do edycji bo zwykle mozna z duzym powodzeniem zastapic je jakims darmowym softem.. jakbys dokladnie przeczytal to co napisalem to nie napisalbys tego co tu czytam... sam tez uzywam Gimpa i darmowych programow do obrobki. i nie pisalem o fotoalbumach tylko o programach OCR i Corelu... to jest troche roznica... polecam sie zapoznac. poza tym nie polecalem tego urzadzenia... napisalem, ze takie uzytkuje i napisalem o kilku zaletach jakie posiada, na ktore mozna zwrocic uwage podczas zakupu skanera EOT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 ..napisales ze jestes zadowolony a ja traktuje to jako pewnego rodzaju rekomendacje zwlaszcza ze cala reszte sprowadziles do twierdzenia "w jakosci skanow nie stwierdzilem wiekszych ronic miedzy roznymi urzadzeniami... (...) wszystkie z urzadzen to takie zwykle tanie skanerki. wszystkie skanowaly foty w stopniu dobrym do domowych zastosowan, czyli jakies fotki z rodzinnego albumu i np. tekst do pozniejszej obrobki OCR" ..a ja probuje obronic twierdzenie ze jednak warto blizej sie przyjzec dostepnym urzadzeniom bo moze sie okazac (jak w Twoim przypadku) ze mozna bylo taniej i lepiej.. http://topten.chip.pl/compare.php?tt_name=..._id=15&tt_cmd=4 koniec.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 mial byc EOT ale widze, ze probujesz wsunac mi jakas bajke.. ze ja niby cos tam i cos tam. nie twierdze, ze nie trzeba sie przygladac urzadzenia... kazdy ma swoje odczucia na temat.. Ty widze opierasz sie wylacznie na testach z chipa.. ja na tym co widzialem w praktyce. aha... twoj link przedstaia sie tak... Brak pozycji do porównania! i jak to mial byc test porownawczy... to dzieki za porownania od chipa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 mial byc EOT ale widze, ze probujesz wsunac mi jakas bajke.. ze ja niby cos tam i cos tam. nie twierdze, ze nie trzeba sie przygladac urzadzenia... kazdy ma swoje odczucia na temat.. Ty widze opierasz sie wylacznie na testach z chipa.. ja na tym co widzialem w praktyce. aha... twoj link przedstaia sie tak... Brak pozycji do porównania! i jak to mial byc test porownawczy... to dzieki za porownania od chipa hmm u mnie link dziala bez zarzutu a skoro jush krytykujesz moje zrodla informacji to moze sam podrzucisz lepsze linki bo jakos nie ufam Twojemu doswiadczeniu po tych wczesniejszych deklaracjach. nie wiem tesh skad pewnosc ze opieram sie wylacznie na tym co Ci podrzucam ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 nie chce mi sie gadac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daar Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Witam. Proponuję Canon Lide 30. http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5475&sid=1 Ja mam Lide 50 i uważam, że w swoich kategoriach cenowych te skanery pod wzgledem jakości i szybkości biją konkurencję. Pozdrawiam. ..ciekawe. nie moge sie doszukac jak szybko sobie pomyka. to jest CIS i wcale nie taki tani wiec mam spore watpliwosci czy stosunek szbkosc/cena jest dla niego taki korzystny. ale jednego napewno mu nie odmowie ..urody 8) Nie obraź się, ale myślę, że skoro wiesz na co zwracac uwagę, uważasz, że CCD jest szybszy od CIS to ten wątek jest zbędny a podpowiedzi innych forumowiczów nie bedą miały wpływu na twój wybór. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archios Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Jeśli zdecydujesz się na około 80 PLN więcej niż planujesz, polecam HP ScanJet 3500c. Korzystam z niego już jakiś dłuższy czas (~rok) i jestem całkowicie zadowolony. Czas rozgrzewania jest znośny, a skanowanie całkiem szybkie i w niezłej jakości. Jeśli chcesz czegoś do domu, to takie cudo jest całkiem ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Nie obraź się, ale myślę, że skoro wiesz na co zwracac uwagę, uważasz, że CCD jest szybszy od CIS to ten wątek jest zbędny a podpowiedzi innych forumowiczów nie bedą miały wpływu na twój wybór...nie obrazam sie :D generalnie jak sobie przypominam takie wlasnie sa zalety CCD w stosunku do CISa. druga strona medalu to ze ponoc lampowki sa trwalsze i wierniej odwzorowuja barwy. generalnie jednak mysle ze obie technologie (CCD zwlaszcza ze wzgledu na szerokie zastosowanie) ida do przodu i kolejne wdrozenia sa lepsze od poprzednich dlatego nie bede sie upieral ze nie ma CISa rownie szybkiego jak CCD bo poprostu nie jestem tego pewien. generalnie zaleta CISow sa tesh male rozmiary (cieniutkie urzadzenia) co tesh nie pozostaje bez wplywu na ergonomie parcy i estetyke produktu. na tyle na ile ja zbadalem temat gdy wybieralem urzadzenie dla siebie (drazylem tesh co ludzie pisza na forum.tweak) lepiej bylo zainwestowac w CCD i dlatego wlasnie staram sie podsunac taka sugestie. nie uwazam sie za wyrocznie i chetnie zmienie moje poglady pod warunkiem ze ktos sensownie bedzie argumentowal swoje tezy. powiem szczerze ze ten Canon urzekl mnie na poczatku swoim wygladem i mocno sie nad nim zastanawialem. nie dotarlem jednak do blizszych informacji na jego temat a wszystko inne przemawialo jednak na korzysc rozwiazan opartych o CCD wiec wybralem Microteka. jestem zadowolony ale prawde powiedziawszy nigdy nie mialem okazji dotknac tego Canona i dlatego wlasnie ciekawi mnie jak sie spelnia. co do ceny to w tej klasie sporo jest tanszych rozwiazan o porownywalnych parametrach a 12 msieczna gw. tesh trudno uznac za plus. wiec jak? warto dolozyc do niego te powiedzmy 40 zl wiecej nish przewidzial autor tego watku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 nie chce mi sie gadac... ..tak myslalem. mnie rowniez.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Hmm troche sie wkurzylem :) Kupilem dwa dni temu skaner mialem na to 300zł, kupilem plusteka U16B+, nie zauwazylem tego S24 :( na komputroniku U16B bez plusa kosztuje o 6 zł mniej niz S24 a ten wydaje sie byc dwa razy lepszy parametrami :? Kupilem tak bez wiekszego zastanowienia bo potrzebna byla faktura przed końcem miesiaca. W sumie to i tak zadko kiedy skanuje sie z taka dużą rozdzleczoscia jaka oferuje S24, bo dluzej z tym schodzi :) Powiedzcie czy popelnilem duzy bład biorąc U16B+ ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daar Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Moim argumentem jest to, że prowadzę małą firmę reklamową i używam ten skaner (Lide 50) do pracy. Moi znajomi z branży, kiedy zobaczyli jakość skanów, kupili sobie takie skanery. Jeden miał HP a drugi Microteka. Jedynym niewielkim mankamentem tego skanera jest lekkie nasycenie barw w stosunku do oryginału. Mogę powiedzieć, że ilość pracy włożonej w obróbkę zdjęcia po skanowaniu spadła o ok. 70% Ale zauważ, że cały czas mówię o Canon Lide 50. Przypuszczam, że Lide 30 niewiele odbiega jakością od swojego następcy i myślę, że do uzytku domowego jest bardzo dobry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Moim argumentem jest to, że prowadzę małą firmę reklamową i używam ten skaner (Lide 50) do pracy. Moi znajomi z branży, kiedy zobaczyli jakość skanów, kupili sobie takie skanery. Jeden miał HP a drugi Microteka. Jedynym niewielkim mankamentem tego skanera jest lekkie nasycenie barw w stosunku do oryginału. Mogę powiedzieć, że ilość pracy włożonej w obróbkę zdjęcia po skanowaniu spadła o ok. 70% Ale zauważ, że cały czas mówię o Canon Lide 50. Przypuszczam, że Lide 30 niewiele odbiega jakością od swojego następcy i myślę, że do uzytku domowego jest bardzo dobry. hmm z tego co slyszalem i widzialem mocna strona produktow Canona zawsze byla bardzo dobra jakos elementow optycznych. widac przeklada sie to rowniez na skanery.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Troche nie na temat, ale nie bede pisał nowego tematu o takie głupstwo: jak usunac ikone skanera z moj komputer w XP? Nie jest mi to potrzebne bo i tak przed skanowaniem wlaczam photoshopa ze startu. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...