Szymon Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 taaa ale mialem na mysli cale polskie spoleczenstwo (sic! ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Qrewa, a u mnie w budzie wczoraj (i to jeszcze w poważanym LO <sic>) kto był przebrany nie był pytany itp.... Normalnie jak poszedłem z kolegą do dyrki się spytać czy my w stanach czy w polsce, czy nie mamy własnych świąt, to ona powiedziała że, cytuję: musimy być światowi Normalnie wybuchłem śmiechem i jeszcze dostałem nagane ustną za śmianie się z dyrektorki <sic> Qrcze przecież to jest dramat, czy my musimy wszystkim na siłę do [gluteus maximus] wchodzić? Na każdą wojnę za ameryką będziemy i jeszcze ich święta, niedługo to faktycznie nie będzie wielkanocy, bożego narodzenia, tylko święto dziękczynienia etc.... To są niestety efekty globalizacji i choć ma wiele plusów, to największym minusem jest zatracanie własnej, rodzimej, tworzonej przez setki lat kultury Tylko dlaczego my musimy wszystko jak ameryka? Czy nasz piękny kraj nie może mieć większych ambicji... Tak jak ktoś pisał, niedługo staniemy się pewnie 52 stanem... Powiem tylko jedno, szkoda, wielka szkoda że zatracamy naszą kulturę :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 ludzie w nas nadzieja jesli bedziemy pamietac o naszych swietach i uczyc nasze dzieci ze takowe istnieja to kultura przetrwa trzeba wiedziec ze ameryka jest dobra ale bez przesady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 ja tam nie lubie swiat - myslcie co chcecie ale jak mam patrzec (zgodnie z rodzinna tradycja) na ta cala zgraje ciotkow etc to mi sie zygac chce :/ swieta z innnych krajow?? LOL zapytajmy amerykanina o polskie swieto - swiatowy narUT :] z zachodnich swiat (w ogole ze swiat) to lubie walentynki - maja sens bytu takze w naszej tradycji a pozatym sa milusinskie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 swieta z innnych krajow?? LOL zapytajmy amerykanina o polskie swieto - swiatowy narUT :] lol dokladnie. Owszem jestem za brataniemsie z innymi narodami i tym ze czasem troche trzeba wejsc w dupe. No bo badz co badz, to nie my jestesmy najbogatszym mocarstwem swiata i musimy sie w niektorych sprawach zgadzac. Oczywiscie z umiarem (co juz zatracilismy). A pochlanianie cudzych swiąt jest IMO sensless :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 posrany zwyczaj i to wprost z USA :/ wrrr jonas: :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Walę-tynki święto budowlańca Halo- Win święto Tepsy :twisted: Po_pier te stany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Ja osobiście jestem pełen podziwu dla sposobu świętowania dnia zmarłych. Dla porównania, z czym Ci sie kojarzy święto zmarłych: U nas: 1. Jeżdzenie na groby w zimny poranek, czasami jeszcze w deszczu. 2. Rozmyślaniami nad tym, dlaczego Twoja piekielna rodzinka chowa zmarłych w innym mieście. 3. Stanie i nudzenie sie przez pare godzin, na zimnie, a czasami jeszcze w deszczu. 4. Ewentualnie zwienczenie dnia nudnym obiadem z resztą przynudzonej rodzinki i kilkugodzinna jazda samochodem. (jeśli jeszcze nie padało to teraz pada) U nich: 1. Imprezy! Bieganie po mieście ze znajomymi i straszenie siebie nawzajem! 2. Mega - psychodeliczne makijaże, przerażające kostiumy i super wyluzowany klimat! 3. Oczywiście maraton horrorów w kinie, lub w domu z przyjaciółmi, albo ognisko w lesie i straszne historie, a dla dzieciaków tyle słodyczy, ze dostają rozstroju żołądka! 4. Zero przygnębienia, zero przynudzania! Kurna... dlaczego my mamy być posępni, a jakieś głupie dzieciaki sikają w gacie z uciechy? U nas na szczęście moda przyjmuje sie szybko. Wczoraj byłem na mieście, widziałem sporo ludzi trzymających haloweenowy klimat i oczywiście byłem w kinie na wampirach / wilkołakach! (marny film, ale fajne efekty.... nie straszny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 posrany zwyczaj i to wprost z USA :/ wrrr jonas: :) Jesli chodzi o Halloween to chyba każdy ma tutaj braki w edukacji. Halloween nie jest świętem wymyślonym przez Amerykanów, lecz przez Celtów. Przebrane dzieciaki z koszykiem na cukierki to tylko najbardziej widoczny aspekt amerykańskiej odmiany. Celtyckie Halloween było inne, i poruszało inne tematy. Co od amerykańskiej odmiany - przebierania się, chodzenia za cukierkami - to nie mam nic przeciwko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Ja osobiście jestem pełen podziwu dla sposobu świętowania dnia zmarłych. Dla porównania, z czym Ci sie kojarzy święto zmarłych: U nas: 1. Jeżdzenie na groby w zimny poranek, czasami jeszcze w deszczu. 2. Rozmyślaniami nad tym, dlaczego Twoja piekielna rodzinka chowa zmarłych w innym mieście. 3. Stanie i nudzenie sie przez pare godzin, na zimnie, a czasami jeszcze w deszczu. 4. Ewentualnie zwienczenie dnia nudnym obiadem z resztą przynudzonej rodzinki i kilkugodzinna jazda samochodem. (jeśli jeszcze nie padało to teraz pada) U nich: 1. Imprezy! Bieganie po mieście ze znajomymi i straszenie siebie nawzajem! 2. Mega - psychodeliczne makijaże, przerażające kostiumy i super wyluzowany klimat! 3. Oczywiście maraton horrorów w kinie, lub w domu z przyjaciółmi, albo ognisko w lesie i straszne historie, a dla dzieciaków tyle słodyczy, ze dostają rozstroju żołądka! 4. Zero przygnębienia, zero przynudzania! Kurna... dlaczego my mamy być posępni, a jakieś głupie dzieciaki sikają w gacie z uciechy? U nas na szczęście moda przyjmuje sie szybko. Wczoraj byłem na mieście, widziałem sporo ludzi trzymających haloweenowy klimat i oczywiście byłem w kinie na wampirach / wilkołakach! (marny film, ale fajne efekty.... nie straszny) Inna religia :?: :? (niewiem bede wdziećzny jak ktos wytłumaczy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golomb111 Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 USA Roolz jestesmy stworzeni by jej służyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Ja osobiście jestem pełen podziwu dla sposobu świętowania dnia zmarłych. Dla porównania, z czym Ci sie kojarzy święto zmarłych: U nas: 1. Jeżdzenie na groby w zimny poranek, czasami jeszcze w deszczu. 2. Rozmyślaniami nad tym, dlaczego Twoja piekielna rodzinka chowa zmarłych w innym mieście. 3. Stanie i nudzenie sie przez pare godzin, na zimnie, a czasami jeszcze w deszczu. 4. Ewentualnie zwienczenie dnia nudnym obiadem z resztą przynudzonej rodzinki i kilkugodzinna jazda samochodem. (jeśli jeszcze nie padało to teraz pada) U nich:etc .... Ja też jestem pełen podziwu dla ciebie przynudzona rodzinka no jasne radość uśmiech na ustach gdy sie wpsomina kogoś na kim nam zależało,a go nie ma między nami :( .To jest czas zadumy wiem wiem smutny czas ale w życiu przez cały czas człowiek sie nie śmieje.Rozumiem walentynki ale hallowen ? Nie wiem wole pamiętać o tych którzy odeszli chociaż w ten dzień.To jest wolny kraj więc rób co chcesz ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Hy, moja świętej pamięci łysa prababka by mi dopiero dała popalić (i nie dziwnych roślinek bynajmniej), gdybym w miejscu jej spoczynku zjawił się wystrojony jak idiota, porykując jakieś nonsensa. OK, przejmowanie tradycji i tak dalej, sysko fajnie, przemianujmy Łorsoł na D.upovlaziwostock, Juesej łi low ju! Nawet coś tam o demokracji się zaplątało. No orgazm i mokre majtki że proszę siadać. Tylko dlaczego jedni mogą w imię demokracji nachodzić kogoś i nachalnie żebrać, a nachodzeni nie mogą (w imię tej samej demokracji) kazać się wychędożyć albo zwyczajnie zamknąć drzwi, bo od razu "chamstwo" i wybijanie szyb? Całe szczęście mieszkam na wsi, na czwartym piętrze - podobne "odwieczne tradycje" wolno tu docierają, a jak ktoś dorzuci do czwartego piętra, trafi i jeszcze wybije okno z PCV, to jest gość. Celtycki zwyczaj, ju sej. Ależ oczywiście, wszak tu co drugi to Celt z dziada pradziada, mimo że na pierwszy rzut oczodołu tego nie widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 TROCHE O HISTORI HALOWEEN : :twisted: MASKI I KOSTIUMY : Celtowie przynosili duchom żywność napoje i inne dary , a następnie skłaniali owe duchy do odejścia, urządządzając w maskach i kostiomach pochód na koniec wioski OGNISKA :kiedyś palono na nich kości gdzyz kapłamni starali sie przebłagać boga słońca, składając w ofierze zwierzęta a często ludzi PODAREK ALBO PSOTA : nawoływanie druidów przypomina ówczesny zwyczaj zgodnie z którym dzieci wymuczają cukierki pod grożbą wyrzadzenia jakiejś psoty NIESAMOWITE HISTORIE : Krwawe rytuały druidów przetrwały do dziś w widocznej u fascynacji duchami. Druidzi włuczyli sie po ulicach z pochodniami, wchodzą c do domów i ządając ofiary na sztana WSZYSTKO TO SĄ ZWYCZAJE CELTÓW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mevius Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Całe szczęście mieszkam na wsi, na czwartym piętrze - podobne "odwieczne tradycje" wolno tu docierają, a jak ktoś dorzuci do czwartego piętra, trafi i jeszcze wybije okno z PCV, to jest gość. Celtycki zwyczaj, ju sej. Ależ oczywiście, wszak tu co drugi to Celt z dziada pradziada, mimo że na pierwszy rzut oczodołu tego nie widać. Jeśli mieszkasz w tej samej Pile co ja (64-920, rzeka Gwda, Philips) to bym nie powiedział że to jest wieś :P i wszystko tam dociera wolno - u mnie latały dzieciaki poprzebierane po ulicy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Widocznie na zachodnich rubieżach owej metropolii, gdzie ośmielam się rezydować, jest większy zaścianek :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Qrewa, a u mnie w budzie wczoraj (i to jeszcze w poważanym LO <sic>) kto był przebrany nie był pytany itp.... :( Czy mogłbyś powiedzieć o jakie Lo chodzi 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mevius Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Widocznie na zachodnich rubieżach owej metropolii, gdzie ośmielam się rezydować, jest większy zaścianek :> daj nazwe uliy, lub chociaż dzielnicy (ja Kossaka, Podlasie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Ja mam znacznie bliżej do Winkowski Industries niźli do Philips Ltd, albowiem na Pola, w dodatku Wincentego, moja nora się mieści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...